· Güçlü Dolar dünyada altına olan ilgiyi azaltıyor... Dünyada altına rağbet azalırken Türkiye’de altın hala uzun vade yatırım aracı olma konumunu koruyor...

Kerem KALENDEROĞLU / PiriKAPTAN

Günümüzde altın bir değişim aracı olarak veya rezerv olarak kullanılmaktadır. Çoğu zaman, özellikle kriz dönemlerinde 'sağlam bir liman' olan altına yatırım her zaman tercih edilir olmaktadır. Altın özellikle son yıllarda yatırım aracı olarak çok tercih edilir bir değer olma konumuna geldi. Özellikle son 5 yılda dünyadaki fonlara altın eklenmiştir.

REEL GETİRİ SAĞLIYOR

Türkiye’de yatırım amaçlı altın bulunduranların elindeki altın miktarının 50-60 milyar dolar civarında olduğu tahmin edilmektedir. Altın ülkemizde de uzun vadeli bir yatırım aracı olarak görülmekte ve kullanılmaktadır. Altın getiri olarak 2000 yılı sonrası değerlendirildiğinde reel olarak getiri sağlayan yatırım entürmanları arasındadır.

ALTIN BORSASI, ALTIN FONLARI

Altın yatırımcıları Altın Borsası’nda da yatırım yapabilmektedir. Borsa’da altın fiziksel olarak alınıp satılabilmektedir. Borsa’da alınan her altın payının karşılığı fiziksel külçe altındır. Bu altınlar istenirse Altın Borsası’nda saklanabilmektedir. Altın Borsası’na üye aracı kurumlar vasıtasıyla işlem yapılabilir. Külçe bazında veya gram bazında yatırımlar yapılabilmektedir. Borsa’da işlem yapmak işlemleri en düşük maliyetle gerçekleştirmeye olanak tanır. Bu altınlarda işçilik ücreti yoktur. Borsa’da dünya bazında altın alış ve satış fiyatlarıyla işlemler gerçekleşir. Altın Borsası’nda işlem yapabilmek için Borsa’ya üye aracı kurumlardan birinde veya bankalardan birinde hesabınızın bulunması gerekmektedir. Ayrıca bankalarda altın fonları da dünyadaki altın fiyatlarına endeksli olup yatırım amaçlı kullanılabilmektedir.  

ONS ALTINDA ZAYĞIFLAMA SÜRECEK Mİ?

ABD dolarında değer kazancının devam etmesi sonucu ons altın fiyatlarının satış baskısı altında kaldığını takip ediyoruz. ABD Merkez Bankası toplantısından gelen açıklamaların bir miktar şahin tonda olmasının ardından dolar endeksinde ve ABD 10 yıllık tahvil getirisinde yukarı yönlü hareketlerin devam etmesi altındaki aşağı yönlü baskının sürmesinde etkili oluyor. Ayrıca küresel hisse senedi piyasalarında yüksek seyreden risk iştahı da güvenli liman altından çıkışı tetikliyor.

ALTININ ÖNÜNÜ YÜKSEK FAİZ VE GÜÇLÜ DOLAR KESİYOR

Amerikan Merkez Bankası FED’in 25 baz puanlık faiz artırım kararı ve üyelerin 2017 yılı için üç faiz artırım beklentisi Dolar (DXY) Endeksi ve tahvil faiz oranlarını yukarı taşıdı. Altına yatırım amaçlı talebin önünü kesen iki önemli etken yükselen tahvil faiz oranları ve güçlü dolar olunca altın güvenli liman olma düşüncesini sanki öteliyor.

HANSEN'İN TESPİT VE ÖNGÖRÜLERİ

Geçtiğimiz günlerde FED beklenildiği gibi faizleri 25 baz puan artırarak 0.50-0.75 bandına çekmesinin ardından Saxo Bank Emtia Strateji Müdürü Ole Hansen, bu hamlenin tamamen fiyatlandırılmış olmasına rağmen, FED’in düşünülenden daha fazla parasal daralma sinyali vermesi nedeniyle, faizlerin arttırılması sonrası altının yeni bir satış dalgasından darbe aldığını söyledi. Ünlü Stratejist Ole Hansen, “2017 için çeyrek puanlık üç faiz artırımı daha yapılma olasılığı tahvil getirileri ve doların daha da yükselmesine yol açarak değerli metaller için desteği azalttı" tespitini paylaştı.

Altın İçin Kısa Teknik Analiz:

Kasım ayı başlangıcından bu yana etkili olan risk iştahı artışı ile 1122’li seviyelere kadar gerileyen değerli metal haftalık grafiğe göre kapanış seviyesine yakın seviyesi 1130 destek önem kazanıyor, orta vadede bu destek kırılırsa aşağıda 1066 destek dikkatli izleme  alanına girer.

Altında toparlanma eğiliminin görülebilmesi için, 1140 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanmasını takip edeceğiz.  Bu teknik seviyenin aşılabilmesi durumunda ara dirençler olan 1148 seviyesi ile birlikte 1151 ve 1156 dirençlerinin potaya gireceğini tahmin ediyoruz. Genel olarak Dolar’ın güçlü kalma eğiliminde olduğu ortamda söz konusu direnç bölgesinde satış gelebilir. Çıkışın devamı halinde 1215-1250 orta vadede hedef haline gelir..

1130 desteğinin kırılması halinde 1066 desteğine baskı artabilir. Bu baskının sürmesi halinde alçalan kanal destekleri 935-870 bantının test edilmesi ihtimal dahilinde görülmelidir.

- - - -

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15