Filistinliler ve İsrail askerleri arasında çatışma

Hamas lideri Haniye Trump'ın Kudüs kararının ardından yeni intifada (ayaklanma) çağrısı yaptı. İsrail ordusunun Batı Şeria'ya asker sevkiyatında bulunduğu bildirildi.. İsrail merkezli Haaretz gazetesi de Batı Şeria'da İsrail askerleri ve Filistinliler arasında çatışma yaşandığını aktardı. Öte yandan, uluslarası toplumdan Kudüs kararına tepkiler gelmeye devam ediyor.

07 Aralık 2017 Perşembe 16:30
Filistinliler ve İsrail askerleri arasında çatışma

 ABD Başkanı Donald Trump dün akşam ABD'nin İsrail'in başkenti olarak Kudüs'ü tanıdığını açıklamıştı. 

İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD'nin adımından sonra çok sayıda ülkenin de benzer adım atarak Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacağını iddia etti. 

Hamas lideri İsmail Haniye ise İsrail'e karşı yeni bir intifada çağrısı geldi. Haniye'in açıklamasında, "Siyonist düşman karşısında yeni bir intifada başlatmak zorundayız" ifadesini kullandı. 

Asker sevkiyatı iddiası

AFP haber ajansı, İsrail ordusunun Batı Şeria'ya asker sevkiyatı yaptığını duyurdu. İsrail ordusunda yapılan açıklamada, "Yapılan askeri durum analizine göre, Batı Şeria bölgesine çok sayıda tabur sevk edilmesi kararı alındı" ifadesi yer aldı.

Öte yandan bölgede gerilim her geçen saniye tırmanıyor. Trump'ın Kudüs kararının ardından intifada çağrısı yapan Filistin'de gösteriler başladı. Haaretz gazetesinin haberine göre, Filistinliler ve İsrail askerleri arasında çatışma çıktı. İsrail polisi göstericileri dağıtmak için biber gazı kullanırken, çatışmalarda en az 14 kişinin yaralandığı bildirildi. 

Kremlin'den açıklama

Kremlin'den yapılan açıklamada, 'Trump'ın Kudüs kararı, Ortadoğu'daki durumu daha da karmaşık hala getirir.' açıklaması yapıldı.

Fransa iki devletli çözümden yana

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Trump'ın verdiği kararı ülkesinin paylaşmadığını belirtirken, Fransa'nın İsrail ve Filistin sorununda iki devletli çözümü kabul ettiğini, bu yüzden Kudüs'ün ortak başkent olduğunu belirtti. (cnntürk)

Son Güncelleme: 07.12.2017 16:36
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15