İran, Zarrab davasına kilitlendi

ABD'de Reza Zarrab'ın tanıklık yaptığı dava, İran'da da yakından takip ediliyor. Ancak İran'ın davaya ilgisi, ABD'nin yönelttiği "ambargonun delinmesi" suçlamalarından çok, Zarrab'ın İran'da hapiste olan milyarder işadamı Babek Zencani ile ilişkisine kilitlenmiş durumda.

11 Aralık 2017 Pazartesi 12:04
İran, Zarrab davasına kilitlendi

Birgün gazetesinin Al Monitor'dan aktardığı habere göre, İran ve Türkiye vatandaşı işadamı Reza Zarrab’ın ABD mahkemesinde verdiği ifadeler İran medyasında geniş yer buluyor. Ancak bu ilgi, ABD’nin asıl suçlamalarından, yani İran’a yönelik yaptırımların delindiği iddiasından kaynaklanmıyor. İlginin sebebi Zarrab’ın İran’da şu an hapiste olan milyarder işadamı Babek Zencani ile ilişkilendirilmiş olması.

İran ve özellikle ülkenin petrol sektörü, nükleer anlaşmanın sağlandığı 2015 yılı öncesinde ağır yaptırımlara maruz kalmıştı. Yaptırımlar, petrol satışlarını ayarlayan ve ihracattan gelen parayı Tahran yönetimi yerine alan aracılar üzerinden baypas edildi. En önemli aracılardan biri olan Zencani büyük paralar kazandı ve lüks bir hayat sürdü. Hatta bazı haberlere göre 13,5 milyar dolar olarak tahmin edilen servetiyle dünyanın en zengin 65’inci kişisi oldu. Ancak İran Petrol Bakanlığı, petrol ihracatından bakanlığa vermesi gereken paraları ödemediği suçlamasıyla Zencani’ye dava açtı. Zencani yargılandı ve idam cezasına çarptırıldı.

Zencani vakasını araştırmak için kurulan parlamento komisyonunda yer almış olan eski milletvekili Emir Abbas Sultani Zarrab’ı Zencani vakasının “kara kutusu” olarak tanımlıyor. Zarrab’ın mahkemedeki ifadelerini aktaran haberlere göre Zarrab, İran’da 2005-2013 döneminde cumhurbaşkanı olan Mahmud Ahmedinejad ile bağlantısını ve bu dönemde İran Merkez Bankası başkanı ile yaptığı görüşmeyi anlattı. Sultani, Zarrab’ın İran’daki ilişikleri ve Ahmedinejad yönetimiyle bağlantıları hakkında söylediklerini şöyle değerlendirdi: “Ahmedinejad’la görüşmesiyle ilgili ayrıntılara vakıf değilim ama (Zarrab) eski yönetimin mali ekibiyle görüşmeler yaptı. Bu inkâr edilemez. Neler konuşulduğu bilinmiyor ama (Zarrab) Merkez Bankası başkanıyla da ekonomi bakanıyla da Ahmedinejad’la da görüştü.”

Zarrab’ın daha çok Türkiye’de faaliyet gösterdiğini vurgulayan eski vekil şöyle devam etti: “Zencani’nin tüm mali planlarını Zarrab yönetti. Reza Zarrab aslında Babek Zencani’nin kara kutusudur. Zencani’nin birçok şirketini, haberleşmelerini Zarrab yönetti. Türkiye’nin Zarrab’a olan desteği ve Zencani’nin Türkiye’deki varlıkları yakın ilişki içinde olduklarını ve Zencani’nin planlarını yöneten kişinin Zarrab olduğunu kanıtlıyor.”

Sultani’ye göre “Bu adamlar, başında Zencani’nin olduğu, Zencani’nin perde arkasından her şeyi yönettiği bir mafya grubudur. İran’da da birçok adamları var, burada örgütlü bir grupları vardı.” Eski vekil ayrıca “Zencani’nin Türkiye’deki varlıklarının çoğunun Zarrab’ın adına” olduğunu söylüyor.

Zarrab’ın ailesi sorulduğunda Sultani şu bilgileri verdi: “Zarrab’ın babası tüccardır ve İran’da yaşar. Benimle birkaç kez görüşmek istedi ama ben kabul etmedim. Bana, Zarrab’ın masum olduğunu ve Zencani vakasıyla hiçbir irtibatı olmadığını anlatmak istiyorlardı.”

Hürriyet Gazetesi’ne göre Zarrab’ın babası Hüseyin Zarrab, Ahmedinejad’ın 2005’te cumhurbaşkanı seçildikten sonra ABD yaptırımlarının etrafından dolaşmak için topladığı kişilerden biriydi. Hatta başka bir habere göre Hüseyin Zarrab, 2007’de İran’ın kuzeybatısındaki Tebriz kentinde düzenlenen bir törende Ahmedinejad’a SFK Çelik Şirketi’ni kurma önerisini iletti ve cumhurbaşkanı bu öneriyi hemen törenin sonunda kabul etti.

Zencani, Zarrab hakkında ne diyor?

İran’da 23 Kasım 2015’te yapılan duruşmada yargıç Zencani’ye şöyle demişti: “Zarrab’ın Safir Altın şirketine (ait bir hesaba) 445 milyon avro yatırdınız ve Zarrab hizmeti karşılığında 12 milyon avro aldı.” Zencani buna şöyle yanıt vermişti: “Merkez Bankası’nın paraları Parsian ve Sermaye bankalarındaydı. Bu bankaların parayı Türkiye’deki Halkbank’a yatırması gerekiyordu. Türk bankasının aldığı ücret ve (ilgili İran bankalarının ücretleri) kesilmişti. Aslında Zarrab herhangi bir ücret almadı. Para onun hesabına yattığında 12 milyon avro banka ücreti olarak kesilmişti.”

Yargı sözcüsü Gulam Hüseyin Muhsini Ecei ise 10 Nisan 2016’da şu açıklamayı yapmıştı: “Zencani davasında farklı isimler zikredildi, bunların arasında Zarrab da var. (...) Bu isim Zencani ve başka bazı sanıklar tarafından gündeme getirildi.” Ancak sözcü, Zarrab’a karşı herhangi bir dava açılmadığını söyledi.

İranlı vekil: ABD’den kuşkuluyuz

Meclisteki özel komisyonda yer almış bir diğer vekil olan Muhammed Ali Purmuhtar Al-Monitor’a şu bilgileri verdi: “Zencani kendisiyle yaptığımız görüşmelerde Zarrab’tan hiç bahsetmemişti. Fakat Zencani’nin tutuklanmasından sekiz dokuz ay sonra Zarrab olayı gündeme geldi. Zarrab’ın İran’daki kanuni ihlalleri ne kadar ciddi belli değil. (...) Ancak Zencani’nin kendisi varlıklarının Zarrab’ın elinde olduğunu ve birlikte çalıştıklarını söylüyorsa o zaman Zarrab’la ilgili yasal takibat yapmamız gerekir.”

Purmuhtar Zarrab’ın Ahmedinejad’la irtibatlı olduğu iddiasını ise fazla ciddiye almıyor ve “Biriyle bir kez görüşünce bunu ilişki sayanlar var” diyor. ABD’yi de eleştiren vekil şöyle diyor: “ABD’nin Zarrab’la ne yaptığı şüpheli. Kamuoyuna doğru bilgi vermiyorlar.”

Son Güncelleme: 11.12.2017 12:26
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15