Paşinyan sandıktan rahat çıktı

Ermenistan'da düzenlenen erken milletvekili seçiminin galibi, oyların yüzde 70,4'ünü alan Geçici Başbakan Nikol Paşinyan önderliğindeki "Benim Adımım" ittifakı oldu. Eski Cumhurbaşkanı Sarkisyan'ın anayasa değişikliği yaparak iktidarını başbakan olarak sürdürmesine itiraz eden binlerce Ermeni sokaklara çıkmış ve istifaya zorlamıştı. Bu süreçte gösterilere öncülük eden Paşinyan başbakan olmuştu. Fakat Paşinyan erken seçimin önünü açmak için Ekim ayında bu görevinden istifa etmişti. Başbakan seçildikten sonra Türkiye hakkında, "Ön koşul olmadan diplomatik ilişkileri kurmaya hazırız" diyen Paşinyan, önceki liderler gibi aşırı sağcı bir tutum sergilemiyor.

10 Aralık 2018 Pazartesi 09:38
Paşinyan sandıktan rahat çıktı

Ermenistan Merkez Seçim Komisyonunu, dün düzenlenen seçimlerin resmi olmayan sonuçlarını açıkladı. Buna göre, seçimde 2,5 milyon kayıtlı seçmenin yüzde 48,6’sı oy kullandı. Paşinyan’ın partisi “Toplumsal Sözleşme” öncülüğündeki “Benim Adımım” ittifakı oyların yüzde 70,4’ünü aldı.

ESKİ CUMHURBAŞKANI’NIN PARTİSİ BARAJ ALTI

Ermenistan meclisine Paşinyan’ın ittifakı dışında barajı aşabilen iki parti girebildi. Bunlar, yüzde 8,2 oy alan iş adamı Gagik Tsarukyan liderliğindeki Müreffeh Ermenistan Partisi ve yüzde 6,3 ile Edmon Marukyan başkanlığındaki Parlak Ermenistan Partisi oldu. Daha önce iktidarda bulunan eski Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın Cumhuriyetçi Partisi yüzde 4,7, Taşnak partisi ise yüzde 3,9 oy alarak baraj
altında kaldı ve meclise giremedi. Ermenistan’da ittifaklar için yüzde 7, tek başına katılan siyasi partiler için yüzde 5 seçim barajı bulunuyor.

SEÇİM İÇİN İSTİFA ETMİŞTİ

Seçimlere katılım beklenenden oldukça düşük kaldı. Yaklaşık 2,5 milyon kayıtlı Ermeni seçmenin yüzde 48,6’sı oy kullandı. Önceki seçimde bu oran yüzde 60 olmuştu. Ermenistan’daki erken genel seçimde 11 parti ve ittifak yarışmıştı. Ermenistan’da 10 yıl cumhurbaşkanlığı yapan Serj Sarkisyan’ın anayasa değişikliği yaptıktan sonra başbakan olarak iktidarını sürdürmesine itiraz eden on binlerce kişi, yoksuzlukla mücadele ve daha fazla demokrasi gibi taleplerle nisan ayında gösteriler düzenlemişti. Gösteriler üzerine Sarkisyan istifa etmiş, gösterilere öncülük eden Paşinyan, partisinin 105 üyeli mecliste 9 milletvekili
olmasına rağmen protestolara karşı koyamayan birçok parlamento üyesinin oylarıyla başbakan seçilmişti.

Paşinyan, ülkede bir an önce erken seçime gidilmesini isteyerek erken seçimin önünü açmak için ekim ayında başbakanlık görevinden istifa etti. Bunun ardından parlamentoda yapılan iki oylamada da başbakan belirlenemedi. Böylece 9 Aralık’ta erken seçim düzenlenmesi kararı alındı. Paşinyan’ın bu sürede geçici başbakan olarak görevine devam etmesi kararlaştırıldı. Halkın 5 yıl için seçtiği milletvekillerinin ilerleyen günlerde parlamentoda yapacağı oylamayla başbakan belirlenecek.

‘TÜRKİYE İLE HİÇBİR ÖN KOŞUL OLMADAN İLİŞKİ KURMAYA HAZIRIZ’ DEMİŞTİ

Paşinyan, başbakan olduktan sonra Türkiye hakkında açıklamalarda bulunmuş ve iki ülke ilişkilerinin normalleşmesini istediğini dile getirmişti. Paşinyan, “Türkiye ile ön koşulsuz diplomatik ilişkiler kurmaya hazırız ancak Ankara, Dağlık Karabağ ile ilgili ön koşul sunmamalı. Bu tutum mantıklı değil. Zira bu, üçüncü bir ülkeyle (Azerbaycan) ilişkilere dayanıyor” demişti. (Sözcü)

Son Güncelleme: 10.12.2018 10:01
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15