11 liralık yemek öğrenciye 25 lira

Hürriyet gazetesi yazarı Sefer Levent, okulların açılmasının ardından servis ücretleri ele aldığı yazısının ardından bu kez de okullardaki yemek ücretlerini ele aldı.

23 Eylül 2017 Cumartesi 10:14
11 liralık yemek öğrenciye 25 lira

Yüksek servis, kırtasiye ve kıyafet ücretleriyle dikkat çeken bazı özel okullar, yemek fiyatlarıyla da velileri şaşkına çeviriyor. Okullar bir öğrenci için yemek şirketlerinden maksimum 11 TL’ye günlük yemek alırken bu yemeği öğrencilere ortalama 25 TL’ye satıyor. Bazı okulların günlük istediği ücret 50 lirayı da aşıyor

Okulların açılması ile birlikte bu köşenin ibresini de son haftalarda eğitime çevirdik. Önce öğrenci servisleri ardından da okul kıyafeti kitap ve kırtasiye ücretlerini mercek altına aldık. Birçok okulun bu alandaki fahiş fiyat uygulamaları ile velileri mağdur ettiğine dikkat çektik. Her iki yazı sonrasında da onlarca e-posta aldım. Bu e-postalar aslında sıkıntının ne kadar genele yayıldığını ve giderek derinleştiğini gösteriyor. Okurlarımın talebi üzerine bu hafta okullarda verilen yemekleri ve fiyat politikalarını mercek altına aldım. Tek kelime ile özetlemem gerekirse maalesef bu alanda da durum... Vahim!

10 bin liraya çıkıyor

Okullardaki yemeklerin hijyen durumu, nasıl kontrol edildiği, bu alandaki normların hepsini bir tarafa bırakıyorum. Bu konular çok önemli ama bu köşenin konusu değil. Benim odaklandığım nokta yine vatandaşın cebinden çıkan okul yemeği parası.

Hiç düşündünüz mü? Okulların talep ettiği yemek parasını çocuğunuzun okula gittiği gün sayısına böldüğünüzde acaba kaç lira çıkıyor. Ya da basitçe soralım çocuğunuzun bir günlük okul yemeği parası kaç lira?
Gelin beraber bir hesap yapalım. Sömestr, yaz tatili, hafta sonu, resmi tatiller, bayramlar çıktığında çocuklarımız her yıl okula yaklaşık 170-180 gün devam ediyor. Bu yıl okulların 175 gün boyunca öğrenci kabul etmesi bekleniyor.
Yaptığım araştırmalara göre özel okularda yemek fiyatları 2500 liradan başlıyor. Ama genelde fiyatlar 4000-5000 TL düzeyinde yoğunlaşıyor. Şehrine, semtine ve okulana göre fiyatlar 7000-10.000 lira arasına bile çıkıyor. Peki normalde sağlıklı ve doyurucu bir yemek için okullar bu hizmeti kaça vermeli. Onu da araştırdım.
Toptan yemek satışı yapan kurumsal firmalar ile görüştüm. Firmalar farklıydı fakat verdikleri fiyatlar birbiriyle örtüştü. Kendileri en iyi okullara bile, ekstra taleplere rağmen maksimum 8-10 TL’ye yemek sattıklarını söylediler.
Tüm bunları analiz ettiğimde şunu rahatlıkla söyleyebilirim. Okullar yüzde 8’lik KDV’yi de hesaba kattığınızda bir öğrenci için yemek şirketlerinden maksimum 11 TL’ye günlük yemek alırken bu yemeği öğrencilere ortalama 25 TL’ye satıyor.
Peki bu yemek mönüsünün içinde ne var. Ara öğün diye de geçen içecek, reçel, domates, peynir ve zeytin içeren sabah kahvaltısı, 4 kap standart yemek ve salata içeren öğle yemeği ve kek, poğaça vs ve içecek içeren ikindi kahvaltısı...

Sınır 8 lira

Yemek firmaları böyle bir mönünün 8 TL’nin altına satılmasının sağlık ve kalite açısından sıkıntı yaratacağına dikkat çekiyor 10 TL’nin üzerine de okullara satış yapamadıklarını söylüyor. Okullar yemek firmalarından aldıkları yemeklere, su, elektrik, personel vs gider eklese bile bunların gün başına ancak 1 TL gibi bir maliyet getirebileceğini söyleyen firma yetkililerinin şu sözleri aslında bütün tabloyu özetliyor: “Biz öğrenci başına maksimum 1900 liraya satış yaparken okullar bunu iki katına öğrenciye satıyor. Kayıt sırasında 1000-2000 TL gibi sunulan indirimler aslında yemek parasından misliyle tahsil ediliyor. 8 bin liraları bulan yemek parası talepleri karşısında biz de çok şaşkınız. Üstelik firmalarımızın adı da kullanıldığı için veliler algıda bu ücretleri hakikaten bizim aldığımızı düşünüyor.”

7000 lira ödeyen günde 40 liraya yemek yiyor

Yazının tümünü okumak için tıklayınız

Son Güncelleme: 23.09.2017 10:14
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15