"Hani Meslek Lisesi Memleket Meselesiydi?"

EĞİTİMCİ-YAZAR ŞAHİN AYBEK: HOKUS POKUS AÇ SAĞLIK MESLEK LİSESİ ,HOKUS POKUS KAPATALIM SAĞLIK MESLEK LİSESİ

14 Şubat 2018 Çarşamba 16:26
"Hani Meslek Lisesi Memleket Meselesiydi?"

Hani Meslek Lisesi Memleket Meselesiydi, Ne Olacak Bu Çocukların Hali Şimdi?

Yazılarımın Sadece Başlığını Okuyan Arkadaşlar Korkmayın Eğitim Sistemi Kötü Demiyorum

Ülkemiz eğitim yönetiminde son dönemde bolca sistem sorunu tartışıldı ve tartışılmakta… Fakat sistem sorunlarının tartışıldığı şu dönemde planlama eksikliği ve vizyon öngörüsüzlüğü de tartışılmalıdır. Sevgili yazılarımın sadece başlığını okuyup anlam çıkaran arkadaşlar korkmayın eğitim sistemi iyi ya da kötü diye bir şey demiyorum. Genel anlamda eğitimde planlama eksikliğimiz olduğundan bahsediyorum. Eğitim akşamdan sabaha  HOKUS POKUS KARARları  ile yönetilemez. Çünkü işin içinde çocuklarımız var, geleceğimiz var.

Son dönemde sağlık meslek lisesi mezunları ve problemleri hiç tartışılmamakta…2000 li yıllar başında mezunları iş bulamazken, ÖZEL HASTAHANELERİNİN yaygınlaşması ve KAMU HASTAHANElerinin artması ile 2010 yıllar itibarıyla sağlık meslek liseleri mezunlarının iş bulma oranları artmış ve bu liseler en gözde liseler haline dönüşmüştür.

Ve hemen sonrasında HEMŞİRE YARDIMCILIĞI ünvanı adı altında bir unvan ile mezun vermek üzere karar değiştirildi bu okullar için. Sonrasında ise özel sağlık meslek liselerinin sayısında patlama yaşandı. İş garantisi adı altında halka reklam yapan bu OKULLAR BİR ANDA REVACTA OLDU. Birileri ciddi paralar kazandılar. Ama sonuçta mezunlar bırakın hemşireyi hemşire yardımcısı bile olamıyordu. ÜSTELİK BU ÇOCUKLAR ÜNİVERSİTELERİN HEMŞİRELİK BÖLÜMÜNE DE EK PUANLI GİREMİYORLAR.

Bu çocukların ve ailelerinin vebalını kim ödeyecek? Tamam, sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmak için lisans mezunu eleman istihdamı tercihi makul karşılanabilir. Peki, bu çocuklara neden alan eğitimi verildi ve meslek lisesi diploması verildi, unvan verildi. Kültür derslerinden mahrum edilerek geleceklerinden çalındı. Hem kültür dersleri verilmedi, hem alan dersleri verildi, hem üniversite girişinde ek puan verilmedi. Bu nasıl bir garabet, bu nasıl bir CİNLİK? Hem ÇOCUĞUN ANNE BABASINA DİYORSUN Kİ SENİN ÇOCUĞUN HEMŞİRE /YA DA YARDIMCI HEMŞİRE OLACAK… O MÜBAREK BEYAZ ÖNLÜĞÜ GİYECEK…  Ee hem atamaya hayır ve hem de üniversite girişinde ek puan yok. Ayıp ki ayıp…

Lütfen bu mevzuatı hazırlayanların çocuklarını sağlık meslek liselerine gönderin, bakalım o zaman ne tepki verecekler? Mağdur olan bir çocuk dahi olsa hakkı gasp edilen bu çocuk için tüylerimiz diken diken olmalı, ona feryat etmeliyiz, sevdasına yanmalıyız. Oysa bu ülkede 2016 istatistiğine göre 53,000 sağlık meslek lisesi mezunu var ve üniversite sınavına müracaat etmişler. 53 bin genç alanı ile ilgili yerleştirmede ek puan alamıyor.

Anadolu Lisesi mezunu genç gördüğü ders avantajı ile alan eğitim alan bu gençlerin önüne geçiyor. Anadolu lisesi mezunu genç 10 matematik yaparak bu gençlerin alanlarına rahatça yerleşiyor. Buyrun izah edin… Hani meslek lisesi teşvik edilmeli idi… Hani meslek lisesi memleket meselesi idi… Yoksa birilerine özel okul açtırıp para meselesi mi?

Sağlık Bakanı 2018 yılında 27 bin ebe hemşire alınacağını belirtti. 2017 yılında 15 bin ebe hemşire alındı. Yaklaşık yüzde 10’u yani 1500’ü toplamda lise mezununa tahsis edildi.53 bin mezun veriyorsunuz yaklaşık yüzde 3 ünü atıyorsunuz. Kalan 49 bin üniversite sınavına girerken ek puan alamıyor. Demek ki neymiş hokus pokus açıl sağlık meslek lisesi ,hokus pokus kapan sağlık meslek lisesiyle olmuyormuş. Nolacak bu gençler? Türkiye Hepimizin Eğitim Hepimizin...

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Aysun 2018-02-14 19:16:28

gören görmeyende sağlıkta endüstri meslek liselilere çok değer veriliyor sanır. son 20 yılda kurum içi ünvan sınavında 3 elektronikçi yükselebildi. diğerleri hala neden bu okulu bitirdik diye soruyor. güya 21. yüzyıldayız.

banner15