Karabıyık, “Eğitimde Kahreden İstatistik"i açıkladı

Genel Başkan Yardımcısı Karabıyık: “Eğitimde Kahreden İstatistik: 1 Milyon 871 bin Çocuk Okula Gidemiyor!”

17 Ocak 2019 Perşembe 15:11
Karabıyık, “Eğitimde Kahreden İstatistik"i açıkladı

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunduğu Meclis Araştırma önergesi ile çocukların örgün eğitimden ayrılması ve çocuk işçiliğine yönelmesinin önüne geçmek için kalıcı önlemlerin alınmasına yönelik sürekli ve somut önlemlerin alınmasını istedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Karabıyık, önergede, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı çocuk işçiliği ile mücadele etmek ve çocuk işçiliğini durdurmak için “Çocuk İşçiliği ile Mücadele Ulusal Programı” hazırladı ve bu çerçevede 2018 yılını “Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Yılı” ilan etti. Bu doğrultuda çeşitli çalışmalar yapılmasına rağmen çocuk işçiliğinin sonlandırılması hedefine ulaşılamadığı görüldü. Açıklanan son veriler 2012 yılına ait ve o dönemde Türkiye’de 6-17 yaş grubunda ev dışı ekonomik faaliyetlerde çalışan çocuk sayısını 893 bin olarak gösteriyor. Gelinen noktada çocuk işçiliğiyle ilgili araştırmalarını 6 yılda bir yapan TÜİK’in 2018 yılında yapması gereken araştırmayı 2019 yılına ertelemesi, çocuk işçiliği ile ilgili rakamların ulaştığı boyut hakkında ön bilgi vermektedir” gerekçesine yer verdi.

TBMM Başkanlığı'na sunduğu araştırma önergesinde çocukların örgün eğitimden ayrılması ve çocuk işçiliğine yönelmesinin önüne geçmek için kalıcı önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çeken CHP’li vekil, “4+4+4 uygulaması ile zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasının ardından, en az 18 yaşa kadar olan çocukların okulda olmaları gerekiyor; ancak açıklanan verilerden 6-18 yaş çağında bulunan tüm çocukların örgün eğitimde olması gerektiği halde bir kısmının örgün eğitim kapsamında olmadığı görülüyor. TÜİK’in verilerine bakıldığında, 15-19 yaş çağ nüfusumuzun 6 milyon 132 bin olduğu, ne okulda ne istihdamda olmayan birey sayısının ise 15-19 yaş aralığında 419 bini erkek, 641 bini kız toplam 1 milyon 60 bin kişi olması dikkat çekiyor. Ayrıca bu verilerde, 15-19 çağ nüfusundaki 6 milyon 132 bin bireyden 811 bini istihdamda görülüyor. Toplamda bakıldığında 15-19 yaş aralığında 1 milyon 871 bin genç ise eğitimde yer almıyor. Bunun yanı sıra, 15-24 yaş aralığındaki 11 milyon 732 bin kişiden 2 milyon 897 bin genç ise ne okulda ne de istihdamda bulunuyor. Tüm bu rakamlara bakıldığında, çocuk işçi sayısının sürekli arttığı, 12 yıllık zorunlu eğitime rağmen çocukların eğitimde olmadığı bir tablo ortaya çıkıyor” sözleriyle, yaşanan kazaların nedenlerini gündeme getirdi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15