LGS puanları yeniden hesaplandı, Zeynep'in hayatı değişti

LGS’de hatalı yabancı dil puanlarının yeniden hesaplanmasıyla mağdur öğrencilerden Zeynep Dorman da taban puanı en yüksek üç özel okuldan biri olan Üsküdar Amerikan Koleji’ne girmeyi başardı. Ancak LGS ile öğrenci alan yabancı kolejlerin çoğu kayıtları tamamlandığı için bu okullara kaydolamayan birçok öğrenci hâlâ mağdur.

07 Temmuz 2018 Cumartesi 09:10
LGS puanları yeniden hesaplandı, Zeynep'in hayatı değişti

Yaklaşık 1 milyon öğrencinin katıldığı Liselere Geçiş Sınavı (LGS) yabancı dil puanlarının hesaplanmasında yapılan hata ile Fransızca ve Almanca’dan sınava giren öğrenciler mağdur oldu. Almanca ve Fransızca derslerinden sınava giren öğrencilerin ortalamaları İngilizce’den sınava giren öğrencilere göre yüksek çıkınca katsayıları düştü. Vatan gazetesinden İlker Akgüngör'ün haberine göre hesaplama hatası nedeniyle Fransızca’da 6 ile 7, Almanca’da ise 8.5 puanlık fark ortaya çıktı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) önceki gün yabancı dil puanlarını yeniden hesaplayarak yanlıştan döndü. Bu sayede puanı artan birçok öğrenci üst sıralardaki kolejlere girmeye hak kazandı.

‘Şansımıza kontenjan vardı’

Yabancı dil mağdurlarından biri olan Zeynep Dorman (14) da yeniden hesaplamayla gelen 7 puanlık artış sayesinde hayalini kurduğu Üsküdar Amerikan Koleji’ne girmeye hak kazandı. Zeynep’in babası Yalçın Dorman (45) yaşadıklarını VATAN’a anlattı: Kızım Zeynep sınava Fransızcadan girdi. Puanlar açıklandığında 437,0497 aldığını gördük. Tanıdıklarımızdan Zeynep ile aynı net ve yanlışı yapan ve aynı sayıda boş soru bırakan ancak İngilizce’den sınava giren çocukların puanı daha yüksek geldi. Bu teknik olarak mümkün değil. Hemen MEB’e itiraz ettim. Sonra önceki akşam yeni hesaplamayla puanı 443,9115’e yükseldi. Yaklaşık 7 puanlık artış olunca, Zeynep taban puanını 440 olarak açıklayan Üsküdar Amerikan Koleji’ne kayıt hakkı kazandı. Dün sabah erkenden okula gidip serbest kayıt döneminde asil listenin 3’üncüsü olarak kaydını yaptırdık. Şansımıza boş kontenjan vardı.

Yeni puanı görünce ağladı

Yalçın Dorman puanların düşük gelmesi nedeniyle kızı Zeynep’in psikolojik çöküntü yaşadığını söyledi: Hata düzeltilince dünyalar Zeynep’in oldu. Yükselen puanını ilk gördüğünde dakikalarca ağladı. Gece 03:00’e kadar arkadaşlarıyla telefonda konuştu. Kaydı tamamlanana kadar heyecanla bekledi. Şu anda çok mutlu. MEB’in hızlı ve hakkaniyetli hareket etmesi sayesinde bir çok çocuk güzel haber aldı.

Yaklaşık 3 bin mağdur var
 
LGS ile öğrenci alan yabancı kolejlerin çoğu kayıtları tamamlandığı için bu okullara kaydolamayan birçok öğrenci hâlâ mağdur. Eğitim uzmanları MEB, LGS’ye dair sayısal verileri açıklamadığı için dil puanı mağduru olan öğrenci sayısının tam bilinemediğini belirtiyor. İngilizce’den sınava giren yaklaşık 935 bin öğrenci bulunuyor. Fransızca ve Almanca’dan sınava giren aday sayısı ise yaklaşık 3 bin. MEB’in yeniden hesaplamasıyla daha yüksek yüzdelik dilime yerleşen öğrenciler ise Robert Kolej, Alman Lisesi, Üsküdar Amerikan Koleji ve Fransız liselerinin ek kontenjan hakkı vermesini talep ediyor.
 
Kontenjan açılmalı
 
Fransızca ve Almanca’dan sınava giren öğrencilere yapılan hatalı puanlamayı tespit eden Pakkan Okulları Matematik Bölüm Başkanı A. Sevgül Toğaç Özer, şunları söyledi: İngilizce, Fransızca ve Almanca ortalamalarının farklı hesaplanması yüzünden öğrenciler mağdur oldu. MEB bunu düzelterek Fransızca ve Almanca’dan giren öğrencilerin katsayılarını İngilizce’ye eşitledi. Böylece büyük çoğunluğun sıralaması değişmezken Fransızca’da 6-7, Almanca’da yaklaşık 8.5 puanlık artış öğrencilerin yüzdelik dilimlerini yukarıya taşıdı. İngilizce’den giren öğrencilerin sıralaması ise değişmedi. Aslında üç dilin sınav sonuçlarını harmanlayıp ortalama çıkarılmalıydı. Kesin kayıt yaptıran öğrencilerin kazanılmış hakkı var. Ancak puanı artan çocuklar da haklı olarak Robert Kolej, Alman Lisesi ve Üsküdar Amerikan Koleji gibi okullara kayıt olmak istiyor. Bu sorunu çözecek tek şey okulların ek kontenjan açmasıdır. Robert gibi bir okula gelecek yeni kayıt 3-4’ü geçmez. 

 

Son Güncelleme: 07.07.2018 09:36
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15