"OKUL MÜDÜRÜ KARMA EĞİTİMİ DEĞİL MEB’İ AYAKLAR ALTINA ALMIŞTIR!"

Platon Kız Erkek Herkes Eğitimm Almalıdır... Selçuklular ’da Kız-Erkek Çocukları Bir Arada Eğitim Almıştır... Okul Müdürü Öncelikle İsmet Yılmaz’ı Hiçe Saymıştır, Selçuklular ’da Kız-Erkek Çocukları Bir Arada Eğitim Almışlar ve Platon’da Karma Eğitimi Savunmuştur... Devletler Kanunlar, Kurallar ve Geleneklerle Yönetilirler... Bürokrasi Ne Yaparsam Yapayım Kimse Beni Buradan Alamaz Modundadır Karma Eğitim Yüzyılın Pedagoji Hatası Mı?.. Kız Çocukları Erkekleri Tahrik Eden Potansiyel Suç Unsurları Değildir...

20 Haziran 2017 Salı 11:42
"OKUL MÜDÜRÜ KARMA EĞİTİMİ DEĞİL MEB’İ AYAKLAR ALTINA ALMIŞTIR!"
Okul Müdürü Öncelikle İsmet Yılmaz’ı Hiçe Saymıştır, Selçuklular ’da Kız-Erkek Çocukları Bir Arada Eğitim Almışlar ve Platon’da Karma Eğitimi Savunmuştur.

Konya Konevi Anadolu Lisesi’nde okul müdürü, okulun internet sayfasından, gelecek yıl için kız-erkek öğrencilerin ayrı sınıflarda eğitime devam edeceğini duyurdu ve gelen tepkiler üzerine de ilanı sayfadan kaldırdı. Ama bu pedagoji dâhisi müdür, bütün devleti ve bürokrasiyi hiçe sayıp kendi başına üstelik anayasaya aykırı bir karar alıp uygulayacak kadar zekiydi. Ama bu ilanı web sayfasının galeri sayfasından kaldırmayı unutacak kadar da teknolojiye uzak bir müdürdür. Karma eğitimin faydalarını sakıncalarını pedagojik açıdan bu yazıda zaten ele alacağız. Bu okul müdürü de gayet normal olarak karma eğitime de karşı olabilir, buraya kadar bir sorun yok. Bunda asıl önemli noktalardan biri devletin ayaklar altına alınmış olmasıdır.

                              Devletler Kanunlar, Kurallar ve Geleneklerle Yönetilirler

Devletler kanunlar, kurallar ve geleneklerle yönetilirler. Bu okul müdürün babasının çiftliği değildir. O okul müdürü kanun ve kurallara uygun bir şekilde halka hizmet etmek için o makamdadır. Bu nedenle o okulda kafasına göre hareket edemez. Bu ‘Müdür’ öncelikle Konya İl Milli Eğitim Müdürü’nü, MEB Müsteşarı Yusuf Tekin’i ve Bakan İsmet Yılmaz’ hiçe saymıştır. Bu hareketi küçük ve basit gibi görünen amaç devletin kurallarını aleni, üstelik internet üzerinden yerle bir edecek bir davranıştır. Yazıktır günahtır… Devlet bu kadar ayağa düşürülmemelidir. Devletin ana kolon ve kurallarıyla bu kadar oynanırsa çöker ve hepimiz altında kalırız. Bu okul müdürü 1 dakika bile o koltukta tutulmamalıdır. Ama karma eğitime karşı olduğu için değil, devletin kurallarına uymadığı ve o makamı babasının çiftliği sandığı için…

                  Bürokrasi Ne Yaparsam Yapayım Kimse Beni Buradan Alamaz Modundadır

Okul müdürü nasıl bir özgüven içindeyse, ne yaparsam yapayım kimse beni buradan alamaz modundadır. Ama üzülmeyin bu okul müdürü yalnız değildir, bürokrasi de ne yaparsam yapayım Cumhurbaşkanı ve Başbakan istemediği sürece beni kimse buradan alamaz modunda olanlar zaten vardır. Ee her şeyi ama herşeyi yap, beni kimse buradan alamaz. Unutmayın bu tavrınız en çok devlete, Cumhurbaşkanı ve Başbakana zarar veriyor. Yapılan kirli işlerinize Cumhurbaşkanı ve Başbakanın adının karıştırılması yanlış olduğu gibi, eğitim gibi bir alanın bu konularla anılması daha da yanlıştır. Unutmayın mazlumun ahı, indirir şahı… İnanın Cumhurbaşkanı konuya vakıf olsa, kimsin sen eyy okul müdürü, derdi.

                                            Platon Kız Erkek Herkes Eğitim Almalıdır

Dünya tarihinin erkek egemen bir tarih olduğu düşünüldüğünde doğal olarak tarih boyunca çoğunlukla erkeğe eğitim verilmiştir. Örneğin eski Hintte kadınlara ait hiçbir eğitim kurumu bulunmamaktadır. Atina’da kızlar okula gidemez ve sadece evde eğitim alırlardı ve bu kızlar da zengin zümre çocuklarıdır. Ama Sparta’da kızların eğitimi en az erkeklerinki kadar önemli olmuştur. Örneğin Platon ise kız ve erkek bütün çocukların eğitim almaları gerektiğini belirtmiştir, Cumhuriyet adlı eserinde. Platon üstelik ta o dönemde pek çok eserinde karma eğitimi savunmuştur. Devamında Ortaçağ’da kadının eğitimi manastırlarla sınırlı kalmıştır ve de bu da dini eğitimdir.

                             Selçuklular ’da Kız-Erkek Çocukları Bir Arada Eğitim Almıştır

Bizim tarihimizde eski Türk Devletlerinde kadına büyük önem verilmesine rağmen kadınlarla ilgili ayrı eğitim kurumları bulunmamaktadır. Lakin Selçuklular ‘da ise 5-10 yaş arası kız çocukları mahalle mekteplerinde erkek çocuklarla birlikte eğitim almışlardır. Ama tarihimizde karma eğitim tartışmaları 2. Meşrutiyet ve sonrasında yoğunlaşır. Ve bundan sonraki süreçte toplumumuzda karma eğitim yoğun bir şekilde tartışılmış ve halen tartışılmaya devam etmektedir. Karma eğitim dendiğinde genel olarak erkek ve kızların aynı sınıflarda birlikte öğrenim görebilmelerini kastediyoruz. Karma eğitim aslında toplumun bütün sosyolojisini etkilemektedir. Kız ve erkek öğrencilerin küçük yaşlardan itibaren bir arada eğitim öğretim görmesi, farklı cinslerin birbirini erken yaşlarda tanımasını sağlamakta, çocuklara farklılıklara saygıyı öğretmekte ve kadın erkek eşitliğini o yaşlarda öğretmektedir. Ve cinslerin birbirini ötekileştirmemesiyle ve tanımasıyla ilerleyen süreçlerde yaşanabilecek sosyal psikolojik sorunları azaltmaktadır.

                                      Karma Eğitim Yüzyılın Pedagoji Hatası Mı?

Bir görüşe göre karma eğitimin yüzyılın pedagojik hatası olduğu, bir arada eğitim öğretim görmenin akademik başarıyı azalttığı ve aslında ana paradigma olarak dinen uygun olmadığı savunulmaktadır. Eğitimi ve yaşamı sadece akademik başarıya indirgemek doğru değildir. Akademik başarıda cinsiyetlerden ziyade aslolan nitelikli bir eğitim vermektir. Cinsiyete dayalı verilecek olan bir eğitim yeni ötekileştirmeler, kutuplaşmalar ve sorunlar yaratır. Eğitim sistemimiz karma bir sistem olmasına rağmen kadınlarımız çok ciddi sorunlar yaşıyorlar ve tacizlere maruz kalıyorlar. Aksi bir tecritin yaşanması halinde kadınların uzaydan geldiği falan düşünülecek ve kadınlarımız çok daha ciddi sorunlar yaşayacaklardır.

                     Kız Çocukları Erkekleri Tahrik Eden Potansiyel Suç Unsurları Değildir

Ayrıca insanları cinsiyetleri üzerinden ayrıştırmak dinen de ayrıştırıcı ve doğru olmayan bir yaklaşımdır. Bu uygulamaya ilk başta kızlarımız, kadınlarımız, analarımız, bacılarımız kendilerinin düşecekleri toplumsal sıkıntılar dolayısıyla karşı çıkmalıdırlar. Sonuçta daha erkek egemen bir toplum yapısı ortaya çıkacak, kadınlar ve erkekler arasındaki eşitsizlikler artacaktır. Kız çocukları erkekleri tahrik eden potansiyel suç unsurları değildir. Eğitimin kadını erkeği yani cinsiyetçisi olmaz, eşit ve niteliklisi olur. Milli Eğitim Bakanlığımız ilgili okul müdürüyle ilgili, karma eğitime karşı olduğu için değil, devleti ve kuralları hiçe saydığı için gerekenleri bir an önce yapmalıdır. Ülkemizin birlik ve beraberliğe ihtiyacı varken farklı cepheler açıp kutuplaşmaları artırmak hepimize daha fazla verir. Türkiye Hepimizin Eğitim Hepimizin…

                                                                                                                                                        @sahin_aybek

                                                                                                                                                        Eğitimci Yazar

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15