Üniversite Kütüphaneleri Yeniden Yapılandırılmalıdır

Eğitimci-Yazar Şahin Aybek yazdı: Üniversite Kütüphaneleri 24 Saat Açık Yaşam Alanları Olmalıdırlar Kütüphaneler Bilgi, Duygu, Düşünce ve Sanat Dünyalarıdır Gençler İyi Birer Kütüphane Kullanıcısı Olmalıdırlar

05 Mart 2019 Salı 11:33
Üniversite Kütüphaneleri Yeniden Yapılandırılmalıdır

ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANELERİMİZ YENİDEN YAPILANDIRILMALIDIR                       

Kütüphaneler hangi seviyede olurlarsa olsunlar çocuklara ve gençlere okuma alışkanlığı kazandırmada önemli yerlerdirler. Okuma alışkanlığını kazanmanın yollarından biri de iyi bir kütüphane kullanıcısı olmaktır. Burada da aile ve öğretmenler kendileri iyi birer kütüphane kullanıcısı olmalı ki gençler de onları örnek alsın. Yani öğrenciye model olabilmeleri için özellikle öğretmenlerin okuma ve kütüphane kullanma alışkanlıkları olmalıdır.

Çağdaş ve Gelişmiş Bir Toplum Okuyan Nesillerle Olur

Daha çağdaş, gelişmiş ve bilinçli bir toplum için gençlerimizin okuma alışkanlığına sahip olmaları gerekmektedir. Birey iyi bir okuyucu olarak kendini tanır, sosyalleşir, milli ve estetik duygulara sahip olur. İşte gençlerin okumayı sevmesinde ve okuma alışkanlığı kazanmalarında da kütüphanelerin rolü büyüktür. Kütüphaneler, her türlü ortamdaki bilgi ve belgenin toplandığı, düzenlendiği ve hizmete sunulduğu kuruluşlardır. Ve kütüphaneler birer bilgi, duygu, düşünce ve sanat ürünlerini yararlanmaya sunan dünyalardır.                          

Öğrencilerin ihtiyaç duydukları tüm dokümanlara kendi imkânlarıyla sahip olmaları mümkün değildir. Bu ancak kütüphaneler aracılığıyla sağlanabilir. Bu anlamda ülkemizde kütüphaneler; milli, üniversite, halk, okul ve özel kütüphaneler şeklinde sınıflandırılabilir. Bu çalışmamızda üniversitelerin kalbi olan ve gençlerin yoğun zaman geçirmesi gereken üniversite kütüphanelerini özelde ele alacağız.

Üniversite Kütüphaneleri Yeniden Yapılandırılmalıdır

Üniversitelerimiz ülkemizin her türlü hedefine ulaşılabilmesi adına ihtiyaç duyulan insan gücünü yetiştirme gibi bir işleve de sahiptirler. Bu işlevin yerine getirilebilmesi için de üniversitelerde en üst düzeyde nitelikli eğitim öğretim yapılmak zorundadır. Günümüzün bilgi ve teknoloji çağı olduğu düşünüldüğünde her üniversitenin eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri için tam donanımlı, ihtiyaç duyulan her türlü yayının olduğu bir kütüphanesi olmak zorundadır. Nitekim üniversite kütüphaneleri üniversitenin kültürünün ve gelişmişliğinin ayrılmaz bir parçası ve göstergesidir.

Üniversite Kütüphaneleri Niye Önemlidir?

Bir üniversitedeki öğrenciler, bilim insanları ve araştırmacılar her ortamdaki bilgi gereksinimlerine üniversitedeki kütüphanelerden ulaşırlar. Ama maalesef bu anlamda tüm üniversite kütüphanelerimiz; bütçe, personel, kitap sayısı ve bina olanakları açısından aynı şansa sahip değildirler. Peki, üniversite kütüphaneleri niye bu kadar önemlidir ve hayati değerdedir, üniversite kütüphanelerinin işlevi nedir? Öncelikle üniversite içindeki herkes gereksinim duyduğu her ortamdaki bilgi kaynaklarına buralardan ulaşabilir. Üniversite kütüphanelerinin; farklı amaçlı okuma-çalışma alanlarını sağlama düzenleme, kütüphane ve kütüphane kaynaklarından faydalanmayı arttırmak için kullanıcı eğitim programları planlama ve geliştirme, üniversite yayınlarının ve diğer kaynaklarının arşivini oluşturma gibi pek çok işlevi vardır.

Üniversite Kütüphaneleri 24 Saat Açık Yaşam Alanları Olmalıdırlar

Üniversitelerin kalbi konumundaki üniversite kütüphane sayıları nitelikli bir şekilde arttırılmalı ve üniversite kütüphaneleri 24 saat açık yaşam alanları haline getirilmelidir. Öğrencilerin 24 saat tüm ihtiyaçlarını giderebilecekleri şekilde dizayn edilmelidirler. Öğrencilerin kütüphaneyi daha fazla kullanmaları özendirilmeli, bu kütüphaneleri en çok kullananlar belirli zaman dilimlerinde açıklanmalı ve bu kişilere çeşitli ödüller verilmelidir. Kütüphaneci öğretim elemanı işbirliği arttırılmalı, üniversiteye yeni gelen öğrenciler için kütüphane gezileri düzenlenmelidir. Üniversite kütüphanelerimiz bina, kullanıcı, personel ve bütçe anlamında kusursuz olmak zorundadır.

Üniversite Kütüphaneleri Üniversitelerden Bile Önce Kurulmalıdır

Üniversite kütüphaneleri üniversitelerin ve araştırmacıların vazgeçilmezidir. Bu nedenle üniversite kütüphaneleri üniversiteden bile önce kurulmalıdır. Bir bilim insanı en son gelişmelerden ancak iyi bir üniversite kütüphanesi aracılığıyla haberdar olabilir. Tam teşekküllü üniversite kütüphaneleri olmazsa üniversiteler araştırma işlevlerini yerine getiremeyeceğinden ülkemizde ihtiyaç duyulan nitelikli insan gücünü yetiştiremeyecek ve hedeflenen gelişimi gerçekleştiremeyecektir. Türkiye Hepimizin, Eğitim Hepimizin…

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15