YÖK'ün de iş birliği yaptığı Quacquarelli Symonds'ın ilk 500 sıralamasında Türkiye'den hiçbir devlet üniversitesi yer almadı

Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) da işbirliği yaptığı İngiliz derecelendirme kuruluşu Quacquarelli Symonds (QS) sıralamasına göre ilk 500’de hiçbir devlet üniversitesi yer alamadı. Alan bazlı değerlendirme de yapılan listede, devlet üniversiteleri tek tek başarılı oldukları alanlarla yer aldı. Ancak başarılı oldukları alanlar bir elin parmaklarını geçemedi. ODTÜ mühendislik, Hacettepe tıp alanında öne çıksa da son 5 yılda bu üniversiteler de en az 100 sıra geriledi.

02 Mart 2019 Cumartesi 09:31
YÖK'ün de iş birliği yaptığı Quacquarelli Symonds'ın ilk 500 sıralamasında Türkiye'den hiçbir devlet üniversitesi yer almadı


Cumhuriyet'ten Ozan Çepni'nin haberine göre, araştırmalar sonucunda, Türk üniversitelerinin 5 yıllık geri gidişi dikkat çekti. 2016 ve 2017 raporlarında 5 üniversite ilk 500’e girebiliyorken her yıl geri gidişin ardından bu yıl sadece 2 üniversite listede yer aldı. 2016’da listeye 394. sıradan giren Bilkent, 2019’da birinciliği Koç’a kaptırdı. Türkiye’nin ilk sırasında yer alan Koç da listede 448. sırada yer bulabildi. Devlet üniversiteleri arasında ilk sırada olan ODTÜ, 2016’da 431. sırada ve tüm Türk üniversiteleri arasında 2. sırada yer alırken 2019 da 551. sıraya geriledi. İlk 1000’e giren bütün üniversitelerdeki gerileme de dikkat çekti.

Türk üniversiteleri sadece tek tek alanlar üzerinden kendilerini listede üst sıralara taşıyabildi. “Mühendislik ve Teknoloji” alanında 243. sırada olan ODTÜ ilk sırada yer alırken İstanbul Teknik, Bilkent, Boğaziçi ve Koç ilk 500 sıralamasında yer aldı. “Tıp ve Yaşam Bilimleri” alanında ise sadece İstanbul ve Hacettepe Üniversiteleri ilk 500’e girse de, onlar da ilk 300’de yer alamadı. “Doğa Bilimleri” bölümlerinde de sadece ODTÜ, İstanbul Teknik ve Boğaziçi üniversiteleri ilk 500’de yer aldı. Arkeoloji, Tarih, İlahiyat, Mimarlık ve Sanat bölümlerinin de içinde yer aldığı “Sanat ve Beşeri Bilimler” listesine sadece ilk 500’e Boğaziçi, Bilkent ve İstanbul üniversiteleri girebildi.

Son Güncelleme: 02.03.2019 09:46
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15