"160 milyar KDV İADESİ boş bir hayal”

CHP’Lİ ERDOĞDU: “KDV TASARISINDA 2019’DAN SONRAKİLERE İLİŞKİN DÜZENLEME VAR, BİRİKMİŞLER KEYFİYETE BIRAKILMIŞ”... “VATANDAŞ EKMEKTEN SUYA KADAR HERŞEYE KDV ÖDÜYOR, AMA DEVLET ARACI MÜKELLEFLERDEN KDV’Yİ TAHSİL EDEMİYOR”... “2006’DA YÜZDE 80 OLAN TAHSİLAT YÜZDE 49’A DÜŞTÜ”

11 Mart 2018 Pazar 10:43
"160 milyar KDV İADESİ boş bir hayal”

ANKARA – CHP Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, TBMM’ye sevk edilen Katma Değer Vergisi Kanun Tasarısı ile piyasada KDV iadelerinin ödeneceğine ilişkin iyimser bir hava oluştuğunu belirterek, “Oysa tasarıda böyle bir madde yok. Hükümetin bugüne kadar birikmiş yaklaşık 160 milyar TL KDV iadesi yapacağı boş bir hayal” dedi.

Hükümetin 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ekonomik canlılık yaratmak amacıyla çeşitli önlemler aldığına işaret eden Erdoğdu, 16 Nisan referandumu sürecinde de istihdama geçici çareler getirmeyi amaçlayan kampanyalar, KGF kredileri ve vergi indirimi gibi “seçmene selam” türünden tedbirlerle Türkiye’nin sıcak para finansmanına bağımlığını derinleştirdiğini söyledi. Erdoğdu şöyle devam etti:

“Şimdi de yaklaşan seçimler öncesi biriken KDV iadelerini ödeyecekmiş beklentisi yaratarak piyasaya yeni havuç gösteriyor. Oysa tasarı, bir mükellefin mal veya hizmet alışları dolayısıyla ödediği KDV’nin, hesaplanan KDV ile telafi edilememesi nedeniyle oluşan ve sonraki döneme devrederek biriken iadelerin ödenmesini tamamen Maliye Bakanlığı’nın keyfine bırakıyor. Tasarıyla, mükelleflerin bir vergilendirme döneminde indirilecek KDV toplamının, hesaplanan KDV toplamından fazla olduğu hallerde, aradaki farkın iade edilmeyeceği kuralını kaldırıyor ve her bir vergilendirme dönemine ilişkin 12 ay süreyle indirim yoluyla giderilemeyen KDV’nin, izleyen altı ay içinde mükellefe iadesini öngörüyor. Ama bütün bu düzenlemeler 1 Ocak 2019’da yürürlüğe girecek. O tarihten önceki birikmiş KDV iadesinin ödenmesi ise, ‘bütçe olanakları çerçevesinde’ denilerek ve yıllara yayılarak iadesi ya da muhtelif vergi borçlarına mahsup edilmesi veya gider yazılması konusunda düzenlemeler yapmaya Maliye Bakanlığı yetkili kılınıyor. Yani birikmişlerin ödenmesi veya başka borçlara karşılık mahsup edilmesi tamamen Maliye Bakanlığı’nın keyfine bırakılmış.”

BÜTÇEDE PARA YOK

Tasarıdaki ifadeden 160 milyar liralık birikmiş KDV alacağının yasa çıkınca üç ay içinde ödeneceği gibi bir anlam verilmeye çalışılmasına rağmen gerçekte bunun tamamen Maliye Bakanlığı’nın inisiyatifine bırakıldığının altını çizen Erdoğdu, “Erken bir sevinç ve gerçekçi olmayan bir beklenti var. Zira bütçede böyle bir para yok. Varsayalım ki Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın belirttiği gibi 3 aylık sürede ödemeye kalktılar. Hazine kasasındaki 30 milyar TL’ye ek borçlanmaları ve yeni vergi getirmeleri gerekir. O zaman da faizleri yukarı çekerler. Yani seçim arifesinde sınırlı bir ödeme yaparak geçici bir canlılık yaratsalar bile faizlerin yükselmesine engel olamazlar” diye konuştu.

Ödemelerin “bütçe imkanları” denilerek Maliye Bakanlığı’nın keyfiliğine bırakılmasıyla “verginin yasallıktan çıkarılıp idareleşeceğini” de ifade eden Erdoğdu, “Hangi sektöre ne kadar iade yapılacağı, ne zaman yapılacağı tamamen bakanlığın inisiyatifinde. Bu durum KDV üzerinden verginin yasallığını askıya alıp yetkiyi bakanlığa bırakarak idareleştiriyor” dedi. 

VERGİSİNİ TOPLAYAMIYOR

Erdoğdu, vatandaşın iğneden ipliğe her şeyi satın alırken KDV ödediğini ancak hükümetin aracı mükelleflerden tahsil etmesi gereken KDV’yi toplayamadığını ifade ederek şunları söyledi.

“Vatandaş zorunlu tüketmek zorunda olduğu ekmekten suya kadar her şeye KDV ödüyor. Ama devlet vatandaşın marketçi, fırıncı, kasap gibi aracı mükellefe ödediği KDV’leri tahsil edemiyor. Örneğin 2006’da 19 milyar 722 milyon TL KDV tahakkuk etmişken 15 milyar 911 milyon TL’sini tahsil etmiş. Yani yüzde 80’nini tahsil etmiş. 2017’ye geldiğimizde ise 112 milyar 396 milyon TL KDV tahakkuk etmiş ancak 55 milyar 582 milyon TL tahsil edilmiş. Görüldüğü gibi tahsilat oranı yüzde 49’a düşmüş. Açıkçası vatandaşın tüketim safhasında ödediği KDV’yi aracı olarak devlete yatırması gereken mükelleflerin bu paranın yaklaşık yüzde 51’ini yatırmadığını görüyoruz. Bu, mal ve hizmet satan devlet ile nihai tüketici arasında köprü vazifesi gören aracı mükellefin vatandaştan tahsil ettikleri KDV’leri bir nevi kredi gibi kullandığını gösteriyor.”

AKP’nin göreve geldiğinden bu yana 9 kez vergi affı çıkardığını, bunun vergi motivasyonunu bozduğuna dikkat çeken Erdoğdu açıklamasını şöyle tamamladı:

“Yani AKP 20 ayda bir vergi affı getirdi. Herkes nasılsa af çıkar beklentisiyle vergisini zamanında ödemiyor. 2017 yılında, 57 milyar TL'si nihai tüketiciden tahsil edilmiş ancak devlete ödenmemiş KDV olmak üzere, toplamda 134 milyar liralık tahakkuk etmiş vergiyi toplayamayan AKP hükümeti, kamu finansmanı için 16 milyar 816 milyon dış, 66 milyar 805 milyon da iç olma üzere, toplamda 83 milyar 622 milyon lira hazineyi borçlandırmış durumda. Bu borcun vadesine göre hazineye faiz maliyeti 10 milyar TL'nin üzerinde olacak. Yani, sadece tahakkuk etmiş 55 milyarlık KDV'nin toplanması bile bu maliyeti üçte bire indirecekti. Devlet alacaklarını denetlemez ve zamanında tahsilat yapmazsa böyle devlet ciddiyetiyle bağdaşmayan, el yordamıyla idare edilen bir Türkiye görüntüsü ortaya çıkar.” 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15