CHP’li Erdoğdu: Ekonomide KARA KIŞ geliyor!

-“SARAY VESAYETİ ALTINDAKİ TÜİK RAKAMLARI BİLE KRİZİN DERİNLEŞTİĞİNİ GÖSTERİYOR” -“EYLÜL AYI İTİBARİYLE GENİŞ ANLAMDA 7 MİLYON 85 BİN KİŞİ İŞSİZ” -“AKP’NİN KÖTÜ YÖNETİMİNİN BEDELİNİ GENİŞ HALK YIĞINLARI ÖDÜYOR”

17 Aralık 2018 Pazartesi 13:23
CHP’li Erdoğdu: Ekonomide KARA KIŞ geliyor!

ANKARA – CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, TÜİK tarafından bugün açıklanan rakamların yaşanan krizin giderek derinleştiğini ortaya koyduğunu belirterek, “Ekonomide kara kış geliyor. Saray vesayeti altındaki TÜİK dahi gerçekleri gizleyemiyor, işsizlik hızla artarken sanayi üretimi de önemli oranda düşüyor. Sarayın damat ekonomisi, işsizin üzerine yıkılıyor” dedi.

Erdoğdu, resmi verilere göre işsizliğin Eylül’de sert bir artış yaparak yüzde 11,4 ü bulduğunu bunun da 3 milyon 750 bin resmi işsiz anlamına geldiğini belirterek şunları söyledi:

“Resmi rakamlara göre son 1 ay içinde 80 bin kişi işini kaybetmiş durumda. TÜİK’in işsiz olarak kabul etmediği mevsimlik çalışanlar, iş bulma umudunu yitirenler, yetersiz istihdam edilenler ve eksik istihdam edilenleri eklediğimizde durumun vahameti ortaya çıkıyor. Eylül ayı itibariyle geniş anlamda 7 milyon 85 bin insanımız işsiz durumda. İşsizlik son 1,5 yılın en yükseğinde ve artmaya devam ediyor. Yani TÜİK verilerine göre bile işsizlikteki artışın ivme kazandığı ortada.”

DAHA VAHİM TABLOLAR GÖRECEĞİZ

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış aylık veriye göre, işgücü nüfusu düştüğü halde işsizliğin arttığını kaydeden Erdoğdu, “Bu, işsizliğin yükselmesinde işten çıkarmaların rolünü ortaya koyuyor. Üstelik bu Eylül ayının rakamları. Sonraki aylarda daha da vahim tablolar göreceğimiz tahmin etmek zor değil” diye konuştu. Tarım dışı işsizlik oranının ise yüzde 13,5 olduğunu vurgulayan Erdoğdu şöyle devam etti:

“Rakamların en dikkat çekici ve en dramatik yanı genç işsizlikteki artış oranın, genel oranın dört katı olması. 5 milyon 300 bin gencimiz evde oturuyor. Bu grupta yer alanların yüzde 40’ı 25-29 yaş arasında, 3 milyon 700 bini genç kadınlardan oluşuyor. 25-29 yaş aralığında bulunan her 2 kadından birisi hiçbir üretken faaliyette bulunmaksızın ve eğitim kurumuna devam etmeksizin evde oturuyor. 15-24 yaş arasında bulunan genç kadınlar arasında üniversite mezunu olup da evde oturan 308 bin kişi bulunuyor. Diğer bir deyişle üniversite mezunu her on kadından 4’ü evde oturuyor.”

2019 ÇOK ZOR GEÇECEK

Tarımdaki daralmanın TÜİK’in tarımdaki büyüme verisini yalanlarken, bitkisel üretim tahminlerindeki düşüşü doğruladığını anlatan Erdoğdu şöyle devam etti:

“Tarım dışı istihdam ise son 1 ay içinde 147 bin kişi azaldı, tarım dışı işsizlik oranı yüzde 13,5’e yükseldi. İmalat sanayinde de son 1 ay içinde 16 bin kişilik istihdam kayıpları olmuş. Sanayi üretim endeksindeki düşüş, yatırımlardaki daralma ile birlikte ele alırsak önümüzdeki aylarda imalat sanayinin istihdam yaratmasını beklemek zor. Yüzde 5,3 ile çakılan inşaat sektöründe son 1 ay içinde 66 bin, son 1 yıl içinde 223 bin insanımız işini kaybetti. İdari ve destek hizmetleri alanında çalışanların sayısında da önemli bir azalma var. İstihdamdaki azalmayı kamudaki istihdam artışı telafi etmiş görünüyor. Son 1 ay içinde 4 bin, son 1 yıl içinde 448 bin kişi kamuda işe alınmış.”

AKP’nin kötü yönetiminin bedelini, halkın enflasyon rakamları altında ezilerek ve işsiz kalarak ödeyeceğini anlatan Erdoğdu, 2019’un herkes için çok zor bir yıl olacağını ifade ederek, “Ekonomide kara kış geliyor. Artık torpili olanların bile işsiz kaldığı bir dönemdeyiz. Millet kıraathanelerinde bedava çay ve kek dağıtarak bu sorunları gizlemeye çalışan iktidar, milletin gerçek problemlerini konuşmak yerine, algı ile Türkiye'yi yönetmekten vazgeçmeli. En acil olarak İşsizlik Fonu’ndan yararlanma kriterleri genişletilmeli ve en fazla 10 ay olan faydalanabilme süresi uzatılmalıdır” diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15