Devlet Marmaray’da döviz kurbanı

Bir soru önergesini yanıtlayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan itiraf etti. Turhan, Marmaray’da sözleşme gereği ödemelerin Euro üzerinden yapıldığını belirterek, “Kur farkından dolayı işverenin, sözleşmenin hak edişinde tek taraflı olarak değişiklik yapmak gibi bir tasarrufu yok” dedi.

21 Kasım 2018 Çarşamba 09:19
Devlet Marmaray’da döviz kurbanı

Kaynak: Ali Ekber Ertürk/Sözcü

İstanbul'daki banliyö hatlarını iyileştirme amacıyla başlatılan Marmaray Projesi'nde devlet döviz kurbanı oldu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, projenin sözleşmesinin, AB fonları çerçevesinde Euro üzerinden yapıldığını belirterek, “Sözleşmenin yapısı dolayısıyla kur farkından dolayı işverenin, sözleşmenin hak edişinde tek taraflı olarak değişiklik yapmak gibi bir tasarrufu söz konusu değildir” dedi. Bakan Turhan, projenin  2015'te bitirilmesi öngörüldüğü halde bitirilmemiş olması konusunda da hukuki sorunların, yaşanan bazı problemlerin ve kazı sırasında bulunan arkeolojik eserlerin gecikmede etkili olduğunu vurguladı.

TEK TARAFLI YAPAMAYIZ

Cahit Turhan, önce 2015'te bitmesi beklenen banliyö hattının neden hâlâ bitirilemediğini belirten HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun, “Son dönemdeki dövizdeki yükselişin hattın yapımına ekleyeceği maliyet hesaplanmış mıdır? Eğer hesaplanmışsa bu maliyet, vatandaşın verdiği vergilerden mi yoksa yüklenici firmanın fedakarlığıyla mı çözülecektir?” sorusuna şu yanıtı verdi:

Cahit Turhan. projenin 2015'te bitirilememe nedenleri arasında ise hukuki sorunları ve kazı sırasında çıkan arkeolojik eserleri gösterdi.

Cahit Turhan. projenin 2015'te bitirilememe nedenleri arasında ise hukuki sorunları  ve kazı sırasında çıkan arkeolojik eserleri gösterdi.

“Banliyö hatlarını iyileştirme işlerini kapsayan Marmaray Projesi CR3 sözleşmesi, Avrupa Birliği tarafından temin edilen dış kredi ile finanse edilmiş uluslararası bir sözleşme olmak üzere, dış finansman temini şartları nedeniyle sözleşme kuru Euro'dur. Sözleşme gereği ödemeler de bu kredi fonundan yapılmaktadır. Sözleşmenin yapısı dolayısı ile kur farkından dolayı işverenin, sözleşmenin hak edişinde tek taraflı olarak değişiklik yapmak gibi bir tasarrufu söz konusu değildir.”

BÜTÇE REVİZYONLARI YAPILDI

Cahit Turhan

Cahit Turhan

“İstanbul halkının mağduriyet yaşamaması için mümkün olan tedbirleri almıştır” diyen Bakan Turhan, şunları da belirtti:

“Marmaray Projesi CR3 Sözleşmesi kapsamındaki banliyö hatlarının Pendik Bölgesi'ndeki yeraltı otopark projesi ve Bostancı tünelleri projesi başta olmak üzere ilgili yerel yönetimlerin ve İBB'nin talepleri doğrultusunda belediyelerin projelerine entegrasyonunu temin edebilmek için verilen değişiklik emirleri ve TCDD'nin talebi üzerine Ek Anlaşma No.5 ile Haydarpaşa Gare sahasına bağlantı ve Haydarpaşa Gare sahasının tevsiatı işlerinin projemiz kapsamına dahil edilmesi neticesinde olağan olarak sözleşme bütçesinde ve CR3 sözleşmesine bağlı olarak müşavirlik sözleşmesinde bütçe revizyonları yapılmıştır.”

Son Güncelleme: 21.11.2018 10:11
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15