Hububatta Gümrük İndirimiyle Hükümet Çiftçiyi Bitirmek İstiyor

Gümrük  ve Ticaret Bakanlığının hazırladığı ve Bakanlar Kurulu kararı olarak 27 Haziran 2017 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren İthalat Rejimi Kararına Ek Karar ile canlı hayvan, kırmızı et ve hububatta uygulanan gümrük vergilerinin düşürülmesine bir tepki de CHP’den geldi.

07 Temmuz 2017 Cuma 12:52
Hububatta Gümrük İndirimiyle Hükümet Çiftçiyi Bitirmek İstiyor

CHP Antalya Milletvekili Dr. Niyazi Nefi Kara, özellikle hububat için uygulanan gümrük vergilerinin buğdayda yüzde 130’dan yüzde 45’e, arpada ise yüzde 130’dan yüzde 35’e ve mısırda yüzde 130’dan yüzde 25’e  düşürülmesi kararını eleştirerek “Hükümetin çiftçimiz ile ne sorunu var anlayamadık.  Bu karar alınırken üreticinin yaşayacağı mağduriyetlerin göz önünde bulundurulmadığı açık. Üreticinin zararı nasıl karşılanacak? AKP, çiftçilerimizin üretim yapmasını engellemek istiyor bu karar ile” ifadelerini kullandı.

Ekim Alanları Azalacak, Çiftçimiz Kaderine Terk Edilecek

Konuyu Başbakanın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi olarak taşıyan CHP’li Kara önergesinde hububat ihtiyacının düşük vergiler nedeniyle yerli üreticiden temin edilmek yerine ithal edileceği gerçeğini Hükümetin bu kararı alırken çiftçilerin yaşayacakları mağduriyetleri nasıl gidermeyi planladıklarını sordu.

Önergesi ile ilgili yaptığı açıklamada “üreticinin zarar etmesi nedeniyle ekim alanları azalacak ve çiftçimiz unutularak kaderine terk edilecek. Böyle giderse Hükümet tarım yapacak çiftçi bulamayacak.  Halbuki Hükümetin üreticilerin ürettikleri ürüne teşvik ve alım garantisi vermesi daha yüksek verim ve daha fazla ekim yapılmasına yol açarken ithalatın da azalması sonucu ortaya çıkacaktır” ifadelerini kullanan CHP Antalya Milletvekili Dr. Niyazi Nefi Kara, bu karar alınırken ilgili kişi ve STK’lara danışılıp danışılmadığının önergesinde yanıtlanmasını istedi.

Tarımda Dışa Bağımlılık Sürdürülebilir Bir Politika Değil

Önergede ayrıca girdi fiyatlarının yüksekliği ve verimin düşüklüğüne karşın verimi arttırmak yerine gümrük vergilerini düşürerek ithalatın önünü açan Bakanlar Kurulu kararı ile üreticinin rekabet olanağına da zarar vereceği belirtilirken, CHP’li vekil sanayide gelişmemiş, tarımda dışa bağımlı bir ülke konumuna getirilmesinin Türkiye için sürdürülebilir bir politika olmadığını vurguladı.

Akdeniz ve Çukurova gibi bölgelerde pamuk ihraç edilirken artık ithalatçı konuma gelinmesinin uygulanan bu yanlış politikalardan kaynaklandığını hatırlatan Kara,  “Tarım alanları bölgemizin ve ülkemizin en önemli istihdam alanı iken üretimden ve üreticiden bu şekilde vazgeçilmesi gıdada tamamen dışa bağımlı bir hale gelmemize sebep olacaktır” ifadelerini kullandığı açıklamasında Hükümeti bu konuyu tekrar gözden geçirmeye ve üreticinin lehine bir karar almaya davet etti. 

Son Güncelleme: 07.07.2017 12:55
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15