Merkez faiz silahını çekti, döviz düşmeye başladı

Flaş son dakika gelişmesi... Merkez Bankası elindeki en büyük enstürmanı kullanarak faiz arttırma kararı aldı... Karar sonrası gün içinde 4.92'yi gören 4.54'e kadar geriledi...

23 Mayıs 2018 Çarşamba 23:19
Merkez faiz silahını çekti, döviz düşmeye başladı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulunu topladı. Merkez Bankası'ndan faiz kararı GLB borç verme faizi 300 baz puan artırıldı. Merkez Bankası, politika faizini yüzde 8'de, faiz koridorunun alt ve üst bandını sırasıyla yüzde 7,25 ve yüzde 9,25 düzeyinde bıraktı. Banka, geç likidite penceresi borç verme faiz oranını ise 300 baz puan artışla yüzde 16,50'ye yükseltti. Merkez Bankası diğer faiz oranlarını ise sabit tuttu, para piyasalarını sıkılaştırma kararı aldı. Toplantı haberinin öncesinde 4.80 seviyesinde seyreden dolar, toplantı haberinin ardından 4.57'lere kadar geriledi.

Dolar kurunda hafta başından itibaren görülen artış sonunda Merkez Bankası’ndan faiz artışı geldi. Merkez Bankası dün saat 19.06’da olağanüstü toplandığını duyurdu.

Merkez Bankası’ndan 19.25’te yapılan açıklamada ise Geç Likidite Penceresi’nin 3 puan artırıldığı kaydedildi. Kararın ardından dolar kuru 4.56’ya kadar geriledi.

RİSKLERİ ARTIRMIŞTIR

Merkez Bankası’ndan gelen ilk açıklamada Para Politikası Kurulu’nun yakın dönem gelişmelerini değerlendirmek üzere toplandığı belirtildi. Faiz oranlarına ilişkin yapılan açıklamada ise politika faizi yüzde 8’de sabit bırakılırken, Geç Likidite Penceresi yüzde 13.5’dan 16.5’a yükseltildi. Açıklamada, yakın dönemde piyasalarda gözlenen sağlıksız fiyat oluşumları ve enflasyon beklentilerinde süregelen yükselişin genel fiyatlama davranışlarına dair riskleri artırdığını dikkat çekilerek şunlar kaydedildi:

“Bu çerçevede Kurul, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir. Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir.”

Son Güncelleme: 26.05.2018 09:20
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15