Öztrak: İşsizlikte 2009 KRİZİ tablosu var

CHP’li Öztrak, işsiz sayısının son bir yılda 1 milyondan fazla, işsizlik oranının ise 3,1 puan birden arttığına dikkat çekerek, “İşsiz sayısındaki ve işsizlik oranındaki artışlar 2009 krizinden bu yana görülmeyen seviyelere ulaştı” dedi. Çalışanların sayısı ise son bir yılda 633 bin kişi birden azalarak adeta çakıldı. İstihdam edilenlerin sayısındaki azalış, ekonominin yüzde 4,7 daraldığı 2009 krizinde bile görülmemiş seviyeye ulaştı.

15 Mart 2019 Cuma 15:17
Öztrak: İşsizlikte 2009 KRİZİ tablosu var

ANKARA / CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, TÜİK’in açıkladığı 2018 Aralık dönemi işsizlik rakamlarını yazılı bir açıklamayla değerlendirdi. CHP’li Öztrak açıklamasında şunları belirtti:

İŞSİZLİKTE 2009 KRİZİ TABLOSU

TÜİK’in açıkladığı Aralık 2018 dönemine ait işgücü istatistiklerine göre Türkiye’de işsiz sayısı önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon 11 bin kişi artarak 4 milyon 302 bin kişiye ulaştı. İşsizlik oranı ise aynı dönemde 3,1 puan artış göstererek yüzde 13,5 oldu. Türkiye bu oranla, dünyadaki 182 ülke içerisinde işsizliğin en yüksek olduğu 31. ülke oldu. Gerek işsiz sayısında gerek işsizlik oranında, kriz yılı olan 2009’dan bu yana böylesine olağanüstü artışlar görülmemişti.

Çalışanların sayısındaki yıllık azalış ise 633 bin kişi oldu. Böylece, tek bir yılda işini kaybedenlerin sayısı mevcut serinin rekorunu kırdı. Ekonominin yüzde 4,7 daraldığı 2009 krizinde bile böyle bir tabloyla karşılaşılmamıştı.  

GENİŞ İŞSİZ 6,6 MİLYON KİŞİ, GERÇEK İŞSİZ 8 MİLYONA DAYANDI

Resmi işsizlik rakamlarının yanı sıra, iş bulmaktan ümidini kestiği için ya da diğer nedenlere işgücü piyasasından kopanların da hesaba katıldığı “geniş tanımlı işsiz sayısı” da önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyona yakın artış göstererek 6,6 milyon kişiye ulaşmıştır. Geniş tanımlı işsizlik oranı ise aynı dönemde 2,7 puanlık artışla yüzde 19,3’e gelmiştir. Dahası, bu sayının üzerine eksik ve yetersiz istihdam edilenler ile mevsimlik istihdam edilenler eklendiğinde Türkiye’deki gerçek işsiz sayısı 8 milyona dayanmaktadır. Türkiye’deki gerçek işsiz sayısı dünyadaki 94 ülkenin nüfusundan fazladır.

İŞSİZLİKTEKİ ARTIŞ HIZLANIYOR

Aralık 2018 döneminde mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı ise önceki aya göre 0,6 puan yükselişle yüzde 12,7’ye ulaştı. Mevsim etkilerinden arındırılmış seride yükseliş 10 aydır devam ediyor. Özellikle 2018 yılının son aylarında bu serideki yükselişin hızını artırdığı görülüyor.

GENÇLER İŞSİZLİĞİN PENÇESİNDE

Türkiye’de genç işsiz sayısı ise son bir yılda 277 bin kişi artarak 1 milyon 230 bin kişiye ulaştı. Gençlerde işsizlik oranı aynı dönemde 5,3 puan artışla yüzde 24,5 oldu. Üniversiteli işsiz sayısı da aynı dönemde 221 bin kişi artarak 1 milyon 68 bine çıktı. Türkiye’de 2018 Aralık dönemi itibariyle her 4 gençten biri işsiz, her 4 işsizden biri üniversite mezunu.

SANAYİ İSTİHDAMINDA BÜYÜK DÜŞÜŞ

İşsizlik rakamlarında dikkat çeken bir diğer husus ise sektörler bazında işsiz sayılarındaki değişim. Mevsim etkilerinden arındırılmış rakamlarla bakıldığında Aralık 2018 döneminde istihdam edilenlerin sayısı önceki aya göre 297 bin kişi azalmış. Bu istihdam azalışının büyük kısmını, 182 bin kişiyle sanayi sektöründeki istihdam azalışı oluşturuyor. Sanayi istihdamındaki bu düşüş de serinin rekorudur.

VATANDAŞ SARAYA SESİNİ 31 MART’TA DUYURACAK

Son bir yılda yüz binlerce insan işsiz kalırken, ailelerin bin bir emekle yetiştirdiği gençlerimiz iş bulamazken, ülkede çalışanların sayısında rekor düşüşler yaşanırken, Saray yönetimi “dengelendik, dengeleniyoruz” diyerek vatandaşla adeta dalga geçmektedir. Milletten kopan Saray yönetimi, yurttaşlara dürbünün tersiyle bakmakta, hayat pahalılığı ve işsizlik arasında sıkışıp kalan insanlarımızın sesini işitmemekte, yalan üstüne yalan söyleyerek milletin gerçeklerinin üstünü kapatabileceğini sanmaktadır. Resmi verilerle dahi krizin milletimizin üzerine yüklediği yük artık saklanamamaktadır. Vatandaşlarımız seslerini 31 Mart’ta sandıkta duyuracaktır.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15