TMMOB: İnşaatla büyümenin sonuna gelindi

TMMOB Makina Mühendisleri Odası sanayinin sorunları bülteninde, inşaatla büyümenin sonuna gelindiğini bildirdi.

16 Kasım 2018 Cuma 11:27
TMMOB: İnşaatla büyümenin sonuna gelindi

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) bünyesinde her ay iktisatçı-yazar Mustafa Sönmez tarafından hazırlanan Sanayinin Sorunları ve Analizleri Bülteni’nde inşaatla büyümenin sonuna gelindiği tespiti yapıldı.

TÜİK, Merkez Bankası, Hazine Müsteşarlığı, Kalkınma Bakanlığı, IMF verilerinin kullanıldığı analizde, inşaatın konut ve ofis ayağındaki satışlarında hızlı bir daralma olduğu, kentsel yatırımlar ve kamu-özel işbirliği projelerinde de sorunların hızla büyüdüğü vurgulandı.

Analizde, krizle beraber en hızlı istihdam kaybı gösteren sektör inşaat olduğu, 2018 Mayıs ayında 2 milyon 28 bin olan inşaat istihdamı 2018 Ağustos ayında ise 1 milyon 972 bine kadar indiği belirtildi. İnşaatta işçilik maliyetlerinin de tüketici fiyatlarının çok altında kaldığı, Temmuz ayı itibariyle son 12 ayda inşaat işçilik maliyetleri yüzde 17 artarken aynı sürede tüketici fiyatlarının yüzde 20’ye yakın artış göstermesi, inşaat çalışanlarının reel gelirlerinde hızlı bir erime yaşandığı ifade edildi.

Konut satışları geriledi

2018’in ilk dokuz ayındaki toplam konut satışının 2017’nin ilk 9 ayının satışlarından yüzde 2,7 geriye gittiği ifade edilen analizde öne çıkan tespitler şu şekilde:

* Yeni konut satışlarında ise 2018’in ilk 9 ayındaki satışlar 466 binde kaldı ve önceki yılın satışlarının yüzde 2,2 gerisine düştü.

*Satışlarda azalma, kredili yani ipotekli satışlarda daha belirginleşti. 2018’in üçüncü çeyreğindeki ipotekli satışların 112 binden 54 bine gerilediği ve önceki çeyreğe göre yüzde 52’ye yakın azaldı.

*Konut satışlarının üçte birinden fazlasını oluşturan ipotekli satışlardaki gerileme, daha çok konut kredisi faizlerinin artışı ile ilgili. 2018 Temmuz ayında konut kredisi faizi yüzde 13,5 düzeyindeydi. Temmuz’dan itibaren artışa geçen faizler, 2018 Kasım başında yüzde 29’un üzerine çıktı.

*Konut fiyatlarında hissedilir düşüşler yaşanıyor. Konut fiyatlarında yıllık artışlar, tüketici, özellikle de sanayici fiyatlarının çok gerisinde. Merkez Bankası verilerine göre, Ağustos itibariyle son 12 ayda İstanbul’da konut fiyatları ancak yüzde 3,7 artabildi. Artış, Ankara’da yüzde 5,9, İzmir’de yüzde 13,3 olarak gerçekleşti. Ağustos itibariyle 12 ayda üretici fiyat artışı ise yüzde 32’yi buldu. Bu, konut fiyatlarındaki artışın, enflasyonun neredeyse dörtte biri boyutunda kaldığını gösteren çarpıcı bir sonuç.

*Sanayici fiyatları Ağustos itibariyle yıllık yüzde 32 artış gösterirken inşaat malzemesi fiyatlarındaki artış yüzde 41’i aştı.

*AVM, ofis, otel, depo ve hastane yatırımlarında da krizin bütün izleri görülmeye başlandı. AVM’lerde boşluk oranı hızla artıyor.

*İnşaat maliyetlerinde meydana gelen artışlar ve yatırımcı finansman sıkıntıları sebebiyle 18 AVM’nin açılışı gerçekleştirilemiyor.

*İstanbul'daki ofis stokunun yüzde 34’ünü oluşturan Merkezi İş Alanı’nda A sınıfı binalardaki kiralarda önemli düşüşler yaşanıyor. 2017 sonunda metrekare başına aylık kira 24,8 Dolar iken 2018 3. çeyreğinde 21,8 Dolara indi. (Birgün)

Son Güncelleme: 16.11.2018 11:42
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15