Vergi cennetlerine KAÇ TÜRK ŞİRKETİ para aktardı?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son zamanların en önemli tartışma konularından biri haline gelen,  çok sayıda Türk vatandaşının ‘vergi cenneti’ olarak tabir edilen ülkelerde vergilendirmesiz para bulundurması sorununu, Maliye Bakanlığına yönelttiği soru önergesiyle, Meclis gündemine taşıdı.

21 Mayıs 2018 Pazartesi 13:12
Vergi cennetlerine KAÇ TÜRK ŞİRKETİ para aktardı?

Ömer Fethi Gürer’in yazılı soru önergesinde yer alan sorulara net bir yanıt vermeyen Maliye Bakanı Naci Ağbal, bu konuda uluslararası alanda yapılan çalışmalara destek verildiğini söylemekle yetindi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde 2006 yılında çıkarılan Kurumlar Vergisi Kanunu ile vergi ödenmeyen veya düşük vergi ödeyen yurt dışı devletlerinde Türkiye'den birinin şirket kurması durumunda Bakanlar Kurulu'nun bu ülkeleri belirleyeceğinin ifade edildiğini hatırlattı.

Aradan 11 yıl geçtiğini belirten Ömer Fethi Gürer, Bakanlar Kurulu’nun bu belirlemeyi yapıp yapmadığını, yapmamış ise ne zaman belirleneceğini sordu. Ömer Fethi Gürer, ayrıca “Yurt dışında ülkemiz vatandaşı olup vergilendirmesiz para bulunduran ülkelerde varlığı olan kişi ve şirket sayısı bilinmekte midir?” şeklindeki soruya da yanıt istedi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in yazılı soru önergesine verdiği yanıtta, sorulara net bir şekilde açıklama getirilmedi. Bakan Ağbal,Vergi kapasitesi düşük ülkelerle ilgili olarak OECD ve G20 nezdinde yürütülen uluslararası çalışmaların geçmiş olduğumuz dönemde hız kazandığını, bu alanda münferit düzenlemelerden ziyade uluslararası işbirliği yapılmasının daha etkin olduğu yönündeki düşüncenin genel kabul gördüğünü söyledi.

OECD ve AB üyesi ülkelerin de bu konuda ayrı ayrı düzenleme yapmadıklarını, uluslararası çalışmaları desteklediklerini belirten Bakan Ağbal, ayrıca OECD, G20 ve AB'de yapılan çalışmalara ülkemizin de katılım sağladığına dikkat çekti.

OECD öncülüğünde yapılan "Uluslararası Bilgi Değişimi" anlaşmalarına Türkiye olarak imza atıldığın ve söz konusu anlaşmaların Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edildiğini anlatan Bakan Ağbal, ayrıca Türkiye’nin, "Vergi Konularında Karşılıklı İdari Yardımlaşma Sözleşmesi"nin imzacıları arasında yer aldığını,  söz konusu sövzleşmenin ülkeler arasında vergi konularında bilgi değişimine de imkân tanıdığını vurguladı.

Bakan Ağbal, “Bu itibarla, önergeye konu edilen hususta uluslararası çalışmalara destek verilmekte ve gerekli düzenlemeler iç mevzuatımıza kazandırılmaktadır” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise dünyada vergi cenneti olarak bilinen bölgeler bulunduğuna dikkat çekerek, “Bu ülkelere, ülkemizde nakit para transferi yapıldığı bilinmektedir. Maliye Bakanı Naci Ağbal’in soru önergemize verdiği yanıtlar tatmin edici değildir” diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15