Yüzde 5 vergi indirimi komisyonda kabul edildi

Vergisini zamanında ödeyen kurumlar vergisi mükelleflerine yüzde 5'lik indirim öngören, ahilik sandığı kurulması, yabancılara konut ve işyeri satışında KDV istisnası düzenlemelerini de içeren kanun teklifi dün akşam TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.

16 Şubat 2017 Perşembe 11:43
Yüzde 5 vergi indirimi komisyonda kabul edildi

 Teklife göre, ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle gelir vergisi mükellefi olanlar ile finans, bankacılık ve sigortacılık sektörlerinde faaliyet gösterenler hariç olmak üzere kurumlar vergisi mükelleflerinden, belirlenen şartları taşıyanların yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin yüzde 5’i ödenmesi gereken gelir veya kurur vergisinden indirilecek. Hesaplanan indirim tutarı için üst sınır olarak 1 milyon lira belirlendi. Teklife göre ayrıca Bakanlar Kurulu tapu harcı oranını, gayrimenkullerin türleri, gayrimenkul sertifikası karşılığı edinimi, sınıfları, büyüklükleri, bulunduğu yer ve vergi değerleri itibarıyla birlikte veya ayrı ayrı olmak üzere, bir katına kadar artırmaya, onda birine kadar indirmeye yetkili olacak.

KDV İSTİSNASI GELDİ

İnşa edilen iş yeri ve konutların, satış bedelinin yurt dışından getirilecek döviz olarak ödenmesi şartıyla, Türkiye’de yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu gerçek kişiler ile kanuni ve iş merkezi Türkiye’de olmayan ve bir iş yeri ya da daimi temsilci vasıtasıyla Türkiye’de kazanç elde etmeyen kurumlara ilk satışı KDV’den istisna olacak.

AHİLİK SANDIĞI DA VAR

Teklifle Esnaf Ahilik Sandığı’nın kurulması da öngörülüyor. Sandık, bütçe kapsamı dışında olacak, gelirlerinden vergi kesintileri hariç kesinti yapılamayacak, gelirleri genel bütçeye gelir kaydedilemeyecek.

Sandık, damga vergisi hariç her türlü vergi, resim ve harçtan muaf tutulacak. Kabule edilen teklife göre, Türkiye’de ikamet eden Türk vatandaşlarının yurt dışında ikamet eden ana, baba, eş ve çocukları ile bunların bakmakla yükümlü oldukları ana, baba, eş ve çocukları talep etmeleri halinde genel sağlık sigortalısı sayılacak.

Teklifle, mahkeme kararıyla veya yapılan kontrol ve denetimlerde çalışanlarını sigortalı olarak bildirmeyen veya bildirilen kişilerin fiilen çalışmadığı tespit edilen işletmelere verilen bir yıl süreyle teşviklerden yararlanamama cezası, ilk tespitte bir aya indiriliyor.

Teklif kapsamında TEDAŞ alacakları, tarımsal kredi borçları ve takipteki Irak Programı Kredilerinin yeniden yapılandırılması düzenlenirken, KİT’lerdeki sözleşmeli personelin yıllık izinleri bir sonraki yıla devredilebilecek.

Son Güncelleme: 16.02.2017 12:13
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15