Boğaziçi'nin eski rektöründen Erdoğan'a yanıt

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’nin en yüksek puanla girilen okulu Boğaziçi Üniversitesi’nin "milli değerlere yaslanmadığı için başarısız olduğunu" iddia etmesine üniversitenin eski rektörü Prof. Dr. Üstün Ergüder de tepki gösterdi; okulun tüm maddi olanaksızlıklara rağmen hem Türkiye hem dünya sıralamasında başarılı olduğunu vurguladı. Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan da üniversitelerin "Nuh Tufanı sırasında cep telefonu kullanıldığını" söyleyen akademisyenlere teslim edildiğini belirterek, "Üniversitelerde aslolan evrensel olandır. Yerli ve milli fizik, yerli ve milli sosyoloji adı altında bir bilim dalı yoktur ve olamaz" hatırlatmasında bulundu.

09 Ocak 2018 Salı 10:34
Boğaziçi'nin eski rektöründen Erdoğan'a yanıt

Cumhuriyet'ten Figen Atalay'ın haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hedef aldığı eski Boğaziçi Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Üstün Ergüder, üniversitenin maddi olanaksızlıklara rağmen her zaman hem Türkiye’de hem dünyada başarılı olduğunu söyledi. Prof. Ergüder, "Boğaziçi her zaman milli olmaya, Türkkiye’nin sorunlarına eğilmeye çalıştı" dedi.

Boğaziçi Üniversitesi’nde 30 yılı geçen, 1992-2000 arasında da sekiz yıl boyunca üniversitenin rektörlüğünü yapan Prof. Ergüder, şunları söyledi:

“Boğaziçi Üniversitesi sadece Türkiye’de değil dünyada bir yer olabilmesi için elinden geleni yaptı. Maddi yetersizlikler içinde çalıştık, çok çabaladık ve sonuçlarını hep gördük. Boğaziçi, uluslararası üniversite sıralamalarında, Türk üniversiteleri arasında hep başlarda olur. Bu kurumun kıymetinin bilinmesi lazım. Askeri darbe dönemlerinde hep öğrencilerimizi koruduk. Zamanı geldi solcu öğrencilerimizi koruduk zamanı geldi başörtülü öğrencilerimizi koruduk. Yasaklamak kolaydı ama biz zoru seçtik, gençlerin eğitim alma haklarını savunduk. Boğaziçi Üniversitesi’ne büyük bir haksızlık yapıldığını düşünüyorum, çok üzgünüm.”

'Yerli ve milli olmaz'

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, üniversitelerin bilimin,özgür düşüncenin üretildiği kurumlar olduğuna dikkat çekerek, “Dünyanın her yerinde, tüm üniversitelerde aslolan evrensel olandır. Yerli ve milli fizik, yerli ve milli sosyoloji adı altında bir bilim dalı yoktur ve olamaz. Üniversitelerin oluştuğu topraklarda, üniversite kelimesinin kavramsal karşılığında dahi evren, evrensellik tanımı varken, yerli ve milli üniversitelerden bahsetmek, bilim dışı ve ideolojik bir tutumdur" dedi.

Baskı, kadrolaşma ve 15 Temmuz sonrasında yaşatılan ihraçlarla bilim insanlarının üniversitelerden uzaklaştırıldığını belirten Aydoğan, şöyle devam etti: “Üniversitelerimiz şimdi Nuh Tufanı sırasında cep telefonu kullanıldığını, nükleer enerji ile geminin çalıştırıldığını söyleyen akademisyenlere, kadınlar ile tokalaşmayan, 'ateş tutmaktan korkunç, ‘okuma oranı arttıkça beni afakanlar basıyor' diyen rektörlere teslim edilmiş durumda. Yerli ve milli üniversite çağrısı; Kapıkulu Üniversiteleri çağrısıdır. Üniversitenin anlamı, evrensel olmakla eşdeğerdir. Kainatın, evrenin karşılığı olan üniversitenin kurulduğu topraklarda ‘yerli ve milli üniversite’ çağrısı yapılması sonrasında yine bilimin en temel ilkesi olan soru sorma, sorgulama, eleştiri ilkesinin kimse tarafından gerçekleşmemiş olması da üniversitelerimiz açısından son derece acıdır ve maalesef üniversitelerin şu anki gerçekliğidir."

'Üniversitemizin yanındayız'

Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği’nden (BÜMED) yapılan açıklamada da şöyle denildi: "Boğaziçi Üniversitesi kurulduğu günden bu yana evrensel bilimsel ilkeler doğrultusunda yaptığı akademik çalışmaları ve özgürlükçü çoksesli sosyal hayatıyla Türkiye’nin önde gelen ve dünyanın sayılı üniversitelerinden biri olmuştur. BÜMED olarak temsil ettiği tüm değerlerle üniversitemizin yanında duruyoruz ve durmaya devam edeceğiz."

Son Güncelleme: 09.01.2018 10:56
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Cafer Karatekin 2018-01-09 14:32:54

odtü ve boğaziçi ve gezi halk direnişi. mesaj açık ve nettir.

banner15