Çavuşoğlu ile Lavrov'dan Ortak Basın Toplantısı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya geldi.

14 Ağustos 2018 Salı 13:12
Çavuşoğlu ile Lavrov'dan Ortak Basın Toplantısı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 10. Büyükelçiler Konferansı kapsamında temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya geldi. Lavrov ilk olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından iki bakan ortak basın toplantısı düzenleyecek. 

Lavrov'un Ankara temaslarında, ikili ilişkilerinin yanı sıra başta Suriye olmak üzere bölgesel ve uluslararası meselelerin ele alınması bekleniyor. Ayrıca program çerçevesinde Lavrov 10. Büyükelçililer Konferansı'nda da konuşma yapıyor.

Lavrov'un konuşmasından satır başları;

Son derece yoğun kültürel ilişkilerimiz var. Bu şartlarda, Rus turistler Türk tatil beldelerine akın ediyorlar, galiba yeni bir rekor kıracağız.

Bizim ilişkilerimiz sürekli yükseliştedir. Ortak çabalarımıza ivme kazandıran iki ülke lideridir. Onlar çalışmalarımız koordine ediyor. Emin bir şekilde ticaret hacmimiz artmaktadır. Türk Akımı, Akkuyu Nükleer Santrali gibi büyük projelerimiz gerçekleşiyor. Seneye karşılıklı turizm yılımız olacak. Kültürel ilişkilerimiz de gelişiyor. Rus turistler Türk beldelerine akın ediyorlar. Galiba yeni bir rekoru kıracağız.

Bizim ortaklarımızın Rusya'ya karşı uygulanan yaptırımlara katılmamalarını olumlu değerlendiriyoruz. Modern dünyanın meselelerine nasıl baktığımızı Türk büyükelçilere yaptığım sunumda paylaştım. Dünyada bir dönüm noktası yaşıyoruz. İki kutuplu dünyadan çok kutuplu dünyaya geçiş yaşanıyor. Bu süreç objektif bir gerçektir. Bazıları buna yaptırımlarla, santajla buna karşı koymaya çalışıyor. Hatta bazı Batılı partnerlerimiz diplomasi kültürünü yitirmiş gibiler. Ülkelerin içişlerine karışılmaması gerekiyor.

Kısa bir süre evvel son terör gruplarına karşı nasıl mücadele ederiz ve İdlib'deki çatışmasızlık bölgesiyle ilgili görüş alış verişinde bulunduk. Balkanlar, Ukrayna, Dağlık Karabağ sorunlarını değerlendirdik. Bizim ülkelerimiz dış siyasetteki stratejik ortaklığın pekişmesi için adımlar atacaktır.

Özellikle Nusra tarafından Suriye ordusu saldırılara maruz kalıyoruz. Rus Hmeymim üssü de buna maruz kalıyor. Suriye ordusu kendi toprağında, kendi bağımsızlığı uğruna mücadele ediyor, bizim de Suriye ordusuna destek sağlama hakkımız var. Obama rejiminden başlayarak, sivil hava grupları teröristlerden ayırt edilemiyor.

İdlib çatışmasızlık bölgesi, tüm bölgeler gibi belli şartlarla oluşturuldu. Bu şartlardan bir tanesine göre, ateşkes rejimi teröristleri kapsamayacak. Teröristlerle, terörist olarak kalmak istemeyen silahlı gruplar kendilerini ayrıştırmalıdır. İdlib'deki durum biraz karmaşık. Nusra Cephesi'nin binlerce militanı var. Türkiye'nin gözlem noktalarından sonra durum biraz yatıştı ancak son zamanlarda saldırılar yaşanıyor. Özellik Nusra Cephesi tarafından. Rus Hmymim Üssü'nde bunlar yaşanıyor.

Suriye ordusu kendi toprağında, teröristlere karşı savaşıyor. Bizim de Suriye ordusuna bu hareketlerinde destek sağlama hakkımız var. Suriye sorununda kronik bir sorun var. Normal, vatansever silahlı muhalifler, Nusra gibi teröristlerden ayırt edilemiyor. Bununla mücadele edilmesi gerekiyor.

Çavuşoğlu'nun konuşmasından satır başları;

Şu anda İdlib'de yapılması gereken son derece nettir. Bizim 12 tane gözlem noktamız var. Bunların amacı çatışma olduğu zaman tespit etmek ve garantör ülkelerle tedbir almaktır. İdlib'de 3 milyon sivil yaşıyor. Ama terörist gruplar da var. Bunlar Halep'ten Doğu Guta'dan geldi. Bu terörist gruplar, İdlib içindeki siviller ve muhalif gruplara da tehdit oluşturuyor. Biz sonuç alıcı bir stratejiyle, Rusya ve diğer ortaklarımızla beraber, teröristleri tespit ederek sonuç almamız gerekiyor. Ama terörist var diye İdlib'i bombalamak katliam olur. Ilımlı muhaliflerle teröristleri ayırmak lazım. Bu Suriye'nin geleceği için önemli.

Görüşmeyi Beyaz Saray ayarladı. Amerika'da bir karmaşa var. Sorunu çözmek için uğraşan gruplar da var, bundan beslenen gruplar da var. Tam bir karmaşa var ve kimin ne yaptığı belli değil. Sadece bize yönelik değil diğer ülkelere yönelik de öyle.

Büyükelçimizin Bolton'a söylediği nettir. Daha önce üzerine konuştuğumuz meseleleri bir kez daha güncelledik. Net mesajı verdi büyükelçimiz. Yaptırımla, tehditle ancak ilişkiler daha da kötüye gider. Brunson'ın durumu zaten belli. Hapishanede değil, ev hapsinde. ABD Maslahatgüzarı da bugün kendisini ziyaret edecek.

Beyaz Saray Büyükelçimiz Serdar Kılıç görüşmesini ayarladı, Amerika'da bir karmaşa var. Bunu çözmek isteyen gruplar da var, iç politika kaygısıyla davrananlar da var ama farklı politikalar var, iyi polis kötü polis durumu var mı belli değil. Net bir mesaj verdi elçimiz, baskı, tehdit, yaptırımla ancak Türkiye'de kaos olur, diyalogla Türkiye'yle ilişkiler geliştirilebilir. Brunson'un sağlık sebebiyle ev hapsi devam ediyor, durumunda herhangi bir değişiklik yok. 

Lavrov; "Suriye krizine bağlanması gerekmiyor Amkerikalıların yaptığı açıklamalar. Objektif olarak biz Batı'nın, Amerika'nın Astana sürecinin başarılı olmayan bir format olarak servis etmeye çalışıyorlar. Kendilerinde bir sağduyu, somut meseleleri çözmeye irade gösterdiler. Suriye'deki durumun iyileşmesinde yardımcı oldu. Tek tük teröristler orada kalıyor ama en önemlisi El Nusra. Genel anlamda Batı'nın mültecilerle ilgili tutumu gerçekten şaşırtıcı. Hem temkinli davranıyorlar. 

Yaptırımların artırılması gayrımeşru bir siyasettir. Bazı ülkeler her şeyde öncü olmak istiyor, parayı verip dünya meselelerinde düdüğü çaldırmak istiyor. Ama sanırım bu siyaset çok uzun bir süre devam edemeyecek. Yaptırımların gayrımeşru, illegal olduğunu düşünüyoruz, uluslararası ticarete aykırıdır. Milli paralarla ticaret birkaç senedir önümüzdeki hedefelerden bir tanesidir. Rusya Devlet Başkanı ve Türkiye Cumhurbaşkanı ile hatta Çin ile mutabakatlarımız oldu. Son derece kaba, doları bu kadar kaba şekilde istismar etmeleri, şuna yol açacak doların nüfusu önünde sonunda azalacak."

Çavuşoğlu; "ABD'nin yaptırımlarına hepimiz karşıyız, BM'in yaptırımlarına zaten hepimiz uyuyoruz. İran'a yönelik yaptırımlara da katılmayacağımızı söyledik. Bir ülke tek başına karar alacak ve diğer ülkelere uygulatacak böyle bir dünya yok. İran'a yaptırımlarından Avrupa da rahatsız. Asya Pasifik ülkelerinin hepsi rahatsız. Cumhurbaşkanımız Trump'a bunun son derece yanlış olduğunu, gaz, petrol aldığımızı söyledi. Bu kabadayılığın bitmesi gerekiyor. Tek başına dayatmalarla olmaz. Diğer ülkelerin endişelerini dikkate alarak, ülkeleri eşit görerek olur, ABD'de bu yok. Kelebek etkisi yarattı, Avrupa'da endişe var, çünkü ABD sadece doları Türkiye'ye değil, diğer ülkelere de uyguluyor. Doların itibarını da zedeliyor, bundan vazgeçmeleri gerekiyor. İstikrarlı ve güçlü bir Türkiye herkes için önemlidir, AB ülkesi olabiliriz, NATO Zirvesi'nde de bunu hepimiz gördük."

Lavrov; "Silahlı satışın gerçekleşmesi sanırım Kongre'de gerçekleşti. Cumhurbaşkanlarımızın görüşü çerçevesinde Sayın Pompeo ile görüştüm, stratejik her türlü görüşmeye hazır olduğumuzu belirttim, ABD bize somut sourular sormak istiyorsa bir platformu var bunun için."

(HaberTürk)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15