Diyanet Başkanı Erbaş'tan 'milli piyango haramdır' çıkışı

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından verilen fetvaların zaman zaman medya tarafından tepkiyle karşılanmasının sebebinin din-devlet ilişkilerinde yaşanan ikilemden kaynaklandığını belirterek, "Örneğin, devletin yürürlükte olan sistemi içerisinde yasal olan bir uygulama, dini açıdan caiz olmayabiliyor. Yani haram olabilir. Bir örnek vereyim; faiz meselesi. Yasaldır ama haramdır. Ya da içki, kumar, şans oyunları... Ayetler bu konuda açıktır" dedi. Geçtiğimiz günlerde Diyanet'in 'milli piyango haramdır' fetvası gündem olmuştu.

16 Aralık 2017 Cumartesi 12:30
Diyanet Başkanı Erbaş'tan 'milli piyango haramdır' çıkışı

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 'Avrasya İslam Şurası Fetva Meclisi 2. Toplantısı'nın açılışına katıldı. Halkalı'da bir otelde Avrasya İslam Şurası'nın üyelerinin katılımıyla düzenlenen toplantıda konuşan Ali Erbaş, "Örneğin, devletin yürürlükte olan sistemi içerisinde yasal olan bir uygulama dini açıdan caiz olmayabiliyor. Yani haram olabilir. Bir örnek vereyim; faiz meselesi. Yasaldır ama haramdır. Ya da içki, kumar, şans oyunları... Ayetler açık açıktır. Bu konuda sorulan bir soruya 'caiz değildir' ya da 'haramdır' fetvası verildiğinde kimi kesimler biraz da spekülasyon katarak bu fetvaya karşı çıkıyor. Burada yasal olan bir şeyin bazen caiz olmadığı haram olduğu ortaya çıkmakta, vatandaşlarımız kurulumuzun vermiş olduğu fetvaları gördüğünde buna dikkat etmelerini özellikle istirham ediyorum" dedi.

Ali Erbaş, "Özelikle bazı kesimler, 'devletin yasal olarak yaptığı bir faaliyete nasıl haram dersin' diyerek bir takım eleştiriler getiriyor. Burada kurulumuz ya da fetva verme görevini ifa edenlerin dayanakları Kur'an, sünnet, icma ve kıyastır. Ayrıca mezheplerin görüşleridir" ifadelerini kullandı.

Son Güncelleme: 16.12.2017 13:15
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15