Evlerdeki o cihazların tamamı değişecek

Avrupa Birliği Enerji Verimliliği Direktifi’nin (Energy Related Products-ErP) Nisan 2018’de yürürlüğe girmesiyle birlikte kombi ve kazanlarda artık sadece daha yüksek verimlilikteki yoğuşmalı ürünler tüketicilerin kullanımına sunulacak.

14 Şubat 2018 Çarşamba 09:26
Evlerdeki o cihazların tamamı değişecek

Önümüzdeki dönemde yoğuşmalı kombilerin kullanılması zorunlu olacak. Bu modellerin seçilmesi tüketicilerin aylık doğalgaz faturasında ortalama yüzde 30 tasarruf sağlamasına yardımcı oluyor. Baymak CEO’su Ender Çolak, “Konutların yıllık 4.5 milyar dolar gaz tüketimi var. Yoğuşmalı modellere geçilmesiyle sağlanacak yüzde 25-35 arası verimlilik sayesinde her yıl 1.5 milyar dolar gaza daha az ödeme yapılacak” dedi.

1.5 milyar dolarlık tasarruf

Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre Avrupa Birliği Enerji Verimliliği Direktifi’nin (Energy Related Products-ErP) Nisan 2018’de yürürlüğe girmesiyle birlikte kombi ve kazanlarda artık sadece daha yüksek verimlilikteki yoğuşmalı ürünler tüketicilerin kullanımına sunulacak. Dün İstanbul’da sektördeki gelişmelere ilişkin bir basın toplantısı düzenleyen Baymak CEO’su Ender Çolak, Türkiye’nin evlerde yakılan doğalgaz ithalatı için yıllık 4.5 milyar dolar ödediğini belirterek, ErP uygulamasıyla zorunlu hale gelecek yoğuşma teknolojisi sayesinde her yıl 1.5 milyar dolarlık bir tasarruf sağlanacağını söyledi.

Faturalar 3'te 1 oranında azalacak

2018’in enerji politikalarının ana ekseninde yerli kaynaklara odaklanma, enerji verimliliği ve çeşitlendirme olduğunu anımsatan Ender Çolak, nisan ayında yürürlüğe girecek olan ErP’nin, verimliliği artırmada çevreye, tüketiciye ve ülke ekonomisine katkısıyla en önemli faktörlerden biri olacağını söyledi. Sadece yoğuşmalı kombilerin üretim ve satışının yapılmaya başlanmasıyla, binaların yalıtım ve konumuna paralel tüketimde yüzde 25-35 aralığında bir tasarruf sağlanacağını öne süren Çolak, tüketicilerin de doğalgaz faturalarının üçte bir oranında düşeceğini vurguladı. Çolak’ın aktardığı bilgilere göre, Türkiye’de yaklaşık 10 milyon civarında kombi var. Bunların 6-7 milyonu eski tip konvansiyonel kombiler. ErP’nin uygulanmasıyla birlikte söz konusu kombilerin en az yarısının 2-3 yıl içerisinde değişmesi öngörülüyor.

Son Güncelleme: 14.02.2018 09:54
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15