İstanbul'a Suriyeli göçü donduruldu

Türkiye’deki Suriyelilerin kayıtları güncellenirken İstanbul’a gelişleri geçici olarak donduruldu. İstanbul’da kayıtlı 542 bin Suriyeli var. İçişleri Bakanlığı, “Nüfus yoğunluğu da gözetilerek İstanbul’a yeni kayıt alınmıyor” dedi.

09 Şubat 2018 Cuma 09:38
İstanbul'a Suriyeli göçü donduruldu

Hürriyet'ten Fevzi Kızılkoyun'un haberine göre Türkiye'de biyometrik kimlik verilerek kayıt altına alınan Suriyeliler 1.5 yıldır ‘izin belgesi’yle şehir değiştirirken, İstanbul’da ise başka illerden göç eden Suriyelilerin kaydı geçici olarak donduruldu.

İçişleri Bakanlığı, “Nüfus yoğunluğu da dikkate alınarak İstanbul’a yeni kayıt alınmıyor” bilgisini paylaştı.

Türkiye’nin en çok göç alan illerinden İstanbul, Suriyelilerin de ilk tercih ettiği il oldu. İç savaşın ardından Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin İstanbul’a yoğun göçü üzerine önlem alınmaya başlandı. Farklı illerden İstanbul’a göç eden koruma altındaki Suriyelilerin kayıtları geçici olarak donduruldu. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nce İstanbul’a yeni kayıt alınmazken, kayıt dışı olanları tespit çalışması başlatıldı.

İçişleri Bakanlığı: Suriyyeliler için 'cazibe' merkezi

İçişleri Bakanlığı’ndan konuyla ilgili paylaşılan bilgilerde, “Başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin 81 ilinde yaşayan Suriyelilerin kayıtları güncelleniyor. Bu güncelleme nedeniyle İstanbul’da yoğunluk oluştu. Ayrıca İstanbul, Suriyeliler için de cazibe merkezi durumunda. Nüfus yoğunluğu da dikkate alınarak İstanbul’a yeni kayıt alınmıyor. Başka illerden İstanbul’a gelen Suriyelilere kayıtlar geçici olarak kapatılmıştır” denildi.

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Türkiye’de biyometrik kimlik verilerek kayıt altına alınan Suriyelilerin bilgilerini güncellemek için çalışma yürütüyor. Barınma, sağlık, eğitim, çalışma ve sosyal yardımlardan faydalanmaları için kayıtlarını güncellenirken, kayıt dışı Suriyeliler de bu kapsama alınıyor. Resmi verilere göre Türkiye’nin 81 ilinde Suriyeli yaşandığı belirlendi. Yurt genelinde 3 milyon 485 bin 644 Suriyeli’ye biyometrik kimlik verildi.

Suriyelielrin en fazla bulunduğu il İstanbul

Kayıt altına alınan Suriyelilerin 81 ile dağılımına göre ise Suriyelilerin en fazla yaşadığı il İstanbul. İstanbul’da kayıt altında 542 bin 842 Suriyeli yaşıyor. İstanbul’u 468 bin 274 kişiyle Şanlıurfa, 457 bin 544 kişiyle Hatay, 359 bin 194 kişiyle Gaziantep takip etti. Nüfus oranına göre ise en fazla kayıtlı Suriyeli Kilis’te yaşıyor. 136 bin 319 nüfusu olan Kilis’te, 130 bin 829 kayıtlı Suriyeli barınıyor. 49 kayıtlı kişiyle Bayburt en az Suriyeli’nin yaşadığı il olurken, ardından 67 kayıtlı kişiyle Artvin, 70 kişiyle Bartın ve 91 kişiyle Gümüşhane geliyor.

İzin belgesiyle seyahat

İçişleri Bakanlığı’nca yaklaşık 1.5 yıl önce yürürlüğe konulan genelgeyle Suriyelilere seyahat için izin şartı getirmişti. Bulunduğu ilden başka bir ile seyahat eden Suriyeliler, Göç İdaresi’nden aldıkları belgeyle yaşadıkları kentten bir başka şehre gidebiliyor. Seyahat izin belgesi şartı kapsamında otogar, havaalanı ve kentlerin giriş noktalarında 24 saat uygulama yapılırken, seyahat izin belgesi olmayan Suriyelilerin şehir değiştirmelerine izin verilmiyor.

Son Güncelleme: 09.02.2018 09:56
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15