Ünlü anketçiden flaş tespit: Sandığın kaderini HANGİ SEÇMENLER belirleyecek?

16 Nisan'da Türkiye sandığa gidecek. Yeni anketlerle sonuç tahminleri yapılmaya devam ediyor. Seçmen gruplarının tercihleri de sonucu etkiliyor. Yani kararsızlar ve yurt dışında yaşayan seçmenler gibi...

27 Şubat 2017 Pazartesi 11:48
Ünlü anketçiden flaş tespit: Sandığın kaderini HANGİ SEÇMENLER belirleyecek?

Yurt dışından da referanduma yoğun katılım bekleniyor. Peki burada kaç kişiden söz ediyoruz? Milliyet yazarı ünlü anketçi Adil Gür bugünkü köşesinde yazdı. İşte o yazı; 

16 Nisan’da yapılacak halkoylamasında her bir oyun altın değerinde olduğunu göz önüne aldığımızda, toplam seçmenin yaklaşık yüzde 5’ini oluşturan bu yurtdışı seçmenlerle ilgili daha fazla bilgiyi paylaşmanın doğru olacağını düşündüm.

Sandık kurulan 54 ülkede neredeyse yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın tamamına yakınına oy kullanma imkanı tanındı. Sandığın olmadığı ülkelerdeki vatandaşlarımızın sayısı 1 Kasım seçimlerinde sadece 18 bin seçmendi.

Kullanılan oyların büyük bölümü yurt dışındaki temsilciliklerimizde kullanıldı. Gümrüklerde kullanılan oylar toplam kullanılan oyların sadece yüzde 10,7’si.

Katılım, 1 Kasım’da yüzde 44,78 oldu. 7 Haziran seçimlerinde bu oran yüzde 36,84 idi. 1 Kasım’da ciddi bir artış görülse de, yurtdışındaki vatandaşlarımızın yarıdan fazlasının sandığa ilgi göstermediğini gördük.

16 Nisan için katılımın artarak devam edeceğini düşünüyorum. Bunun temel nedeni, oy kullanmada yeni bazı kolaylıkların tanınmış olması. Örneğin, vatandaşların kendisine en yakın temsilcilikte oy kullanabilme imkanı, katılımı artıracaktır diye düşünüyorum.

Yurt dışında en çok İstanbul, Konya, Kayseri, Sivas ve Kahramanmaraş nüfusuna kayıtlı vatandaşlarımız yaşıyor.

16 Nisan’a giderken kararsız seçmenlerin önemini sıkça konuştuğumuz şu günlerde toplam seçmenin yaklaşık yüzde 5’ini oluşturan yurtdışındaki seçmenlerin tercihlerinin referandumun kaderinde kararsızlar kadar etkili olacağını unutmamak gerek.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15