Zekai Aksakallı ve 10 general istifasını hazırladı' iddiası

Milli Savunma Bakanlığını'nın TSK'da yaptığı atamalar ile Gelibolu'da 2. Kolordu Komutanlığına atanan 15 Temmuz kahramanı Korgeneral Zekai Aksakallı'nın yeni görevinden hoşnutsuz olduğu ve istifasını hazırladığı ileri sürüldü. Aksakallı ile birlikte 10 generalin daha istifaya hazırlandığı Ankara kulislerinde konuşuluyor. Bir istifa haberi de Jandarma Genel Komutanlığı'ndan geldi. Arif Çetin'in orgeneralliğe terfi ettirilip Genel Komutanlığı getirilmesiyle, daha kıdemli pozisyondaki Korgeneral Ata Kalkan’ın emekliliğini isteyip veda ettiği öğrenildi.

21 Ağustos 2017 Pazartesi 11:39
Zekai Aksakallı ve 10 general istifasını hazırladı' iddiası

Milli Savunma Bakanlığı'nın TSK'daki atamaları ile İçişleri Bakanlığı'nın Jandarma Genel Komutanlığı'ndaki atamaları, 15 Temmuz kahramanı Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı'nın da aralarında bulunduğu generallerin istifasını gündeme getirdi.

Zekai Aksakallı istifasını hazırladı

Özel Kuvvetler Komutanı iken Gelibolu 2. Kolordu Komutanlığına atanan Korgeneral Zekai Aksakallı'nın, "pasif görev" olarak nitelenen bu makama atanması nedeniyle istifasını hazırladığı ileri sürüldü.

Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki atamalarla ilgili karar bugünkü Resmi Gazete’de yayınlandı. Komutanların yeni atandıkları yerler de belli oldu. Atamalarda en dikkat çekici durum Fırat Kalkanı Operasyonu’nu yöneten Özel Kuvvetler Komutanlığı komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı’nın bu görevden Gelibolu 2. Kolordu Komutanlığına atanması oldu.

10 generalin daha istifası hazır

Hürriyet'ten Uğur Ergan'ın haberine göre Aksakallı ile birlikte piyade ve komando tugay komutanları dahil 10 generalin daha istifa dilekçesi hazırladığı konuşuluyor. Aksakallı'nın TSK'da kalması için iknaya çalışıldığı ve şimdilik görevde kalmayı tercih ettiği de belirtiliyor.

TSK kulislerinde Aksakallı'nın 2. Kolordu Komutanlığı'na atanmasıyla istifa dilekçesini hazırladığı ve bu hafta içinde emekliliğini isteyeceği öne sürüldü. Aksakallı ile birlikte Tunceli ve Lüleburgaz'daki piyade ve komando tugayları komutanları dahil 10 kadar generalin de istifa dilekçesi hazırladığı konuşuluyor.

Aksakallı'nın istifasıyla ilgili 3 iddia

Aksakallı'nın atamasıyla ilgili siyasi ve askeri kulislerde öne çıkan üç iddia şöyle:

1- Fırat Kalkanı harekatında ön plana çıkması ve uyarılara rağmen aşırı medyatik olmasından Genelkurmay Karargahı rahatsızlık duydu. Bu nedenle Aksakallı'nın görev yerinin değiştirilmesine Karargah karşı çıkmadı.

2- Aksakallı, 15 Temmuz gecesi Ömer Halisdemir'e verdiği emirle, Özel Kuvvetler'in FETÖ'cülerin eline geçmesini önlese de o gece karagahta olmamasından sivil irade rahatsızlık duydu.

3- Hükümet, görev yaşamının önemli bir kesimini Özel Kuvvetler'de geçiren ve ÖKK olarak 4 yılı geride bırakan Aksakallı'nın yerine genç bir komutanla kuvvetin gençleştirilmesini istedi.

İkna edilip vazgeçirildi

Saygı Öztürk'ün Sözcü'deki haberine göre de Özel Kuvvetler Komutanlığı komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı’nın Gelibolu 2. Kolordu Komutanlığına atanması üzerine Kara Kuvvetleri’ndeki görev süresi dolmadan istifaya niyetlendiği ancak daha sonra ikna edildiği ifade edildi.

Korgenerallikten tuğgeneralliğe düşürüldü

Öte yandan Resmi Gazete'de yayımlanan kararla Özel Kuvvetler Komutanlığı, "korgeneral" düzeyinden "tuğgeneral" düzeyine indirildi. Aynı şekilde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde bulunan Deniz Saha Komutanlığı Kurmay Başkanlığı gibi görevler de koramiral bulunması gerekirken komutan eksikliği nedeniyle tümamiral düzeyine indirildi.

Jandarma da huzursuzluk

YAŞ'ta Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na atanan Koramiral Adnan Özbal terfi almayıp bu rütbeyle yeni görevine atanırken Jandarma Genel Komutanlığı'na getirilen Arif Çetin ile onun boşalttığı Van Asayiş Kolordu Komutanlığı'na atanan Salih Karataş'ın, Şura'da görüşülmeden terfi almaları ve yeni görev tanımları da dünkü Resmi Gazete'ye yansıyan ilklerden biriydi. Atamalara göre, darbe girişiminin önlenmesinde Jandarma Genel Komutanlığı karargah binasında yaşanan kalkışmayı bastıran ve operasyonu yöneten Arif Çetin, Jandarma içinde ilk kez korgenerallikten orgeneralliğe terfi ettirilip Jandarma Genel Komutanı oldu. Salih Karataş da tümgenerallikten korgeneralliğe yükseltilip Van Asayiş Kolordu Komutanı oldu.

Arif Çetin, geçen yılki YAŞ toplantısı ile korgeneral rütbesine terfi etmiş ve Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığına atanmıştı. Çetin'in 31 Temmuz 2016'da atandığı bu görevi yaklaşık bir yıl sürdü ve orgeneralliğe terfi ettirilerek bu kez Jandarma Genel Komutanı oldu. Çetin görevine 30 Ağustos tarihi itibarıyla başlayacak.

Korgeneral Ata Kalkan emekliliğini istedi

Sözcü'de önceki gün yayınlanan Asuman Aranca imzalı habere göre de Orgeneral Yaşar Güler’in Kara Kuvvetleri Komutanı olmasıyla boşalan Jandarma Genel Komutanlığı görevine orgeneralliğe terfi ettirilen Arif Çetin'in atanması üzerine, Çetin’den daha kıdemli olan Jandarma Genel Komutan vekili Korgeneral Ata Kalkan’ın görevinden ayrılıp, emekliliğini istediği öğrenildi. Kalkan için 19 Temmuz'da öğleden sonra Jandarma Genel Komutanlığı bahçesinde bir veda töreni de düzenlendiği öğrenildi.

Son Güncelleme: 21.08.2017 12:05
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15