Yoğun bir gün geçirdikten sonra sahura kalkmamak için binlerce bahane ürettiğinizi duyar gibiyim. Peki sahura kalktığınız gün ile kalkmadığınız günü hiç değerlendirdiğiniz oldu mu?

Günlük hayatımızda nasıl azar azar ve sık sık beslenmek gerekiyorsa Ramazan da bunu sürdürmeliyiz. Gün boyunca alamadığımız besin ögelerini karşılamak zorundayız. Bunun için öğün sayısını arttırmalı ve mutlaka sahura kalkınmalıdır. Sahura kalkılmadığında vücudu en az 3 saat daha fazla açlığa maruz bırakırız. Toplam açlık süresini uzatırız. Bu süreçte tansiyon ve kan şekeri düşer, baş dönmesi ve hatta kalp krizi gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Metabolizma hızınız yavaşlar, halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk ve dikkat dağılması gibi sorunlar hayatınızda baş gösterir. Ayrıca iftarda tıka basa yemek yemekten kaçınamazsınız. Boş mideyi bir anda farkında olmaksızın doldurma hazımsızlık şikayetlerinin de baş sebeplerindendir.

Peki sahurda nasıl beslenmeliyiz?

Tüketilen besinlere dikkat edilmeli, karbonhidratları tam tahıllı (ekmek, makarna, börek vb.), protein kaynaklarını yoğurt, yumurta, tuzsuz peynir, kıyma, tavuk tercih edilmelidir. Salamura ve işlenmiş gıdalar tercih edilmemelidir. Yağ grubu olarak zeytinyağı, fındık, ceviz veya badem tercih edilmelidir. Sahurda zeytin tuzlu olması sebebiyle tercih edilmemelidir. Tabi ki sebze yemeğimiz veya salatalarımız bu öğünümüzü de renklendirmelidir. Meyvelerinizi taze veya kuru olarak tercih edebilirsiniz. İftar ile sahur arasında ki zaman diliminde 10 – 12 bardak su tüketmeyi de unutmayınız.

Tüketilen besinlerin pişirilme yöntemlerine de dikkat edilmelidir. Kızartma usulünün yerine fırında, haşlayarak, buğulayarak ya da ızgara da hazırlanmış yiyeceklerin tercih edilmesi mide rahatsızlıklarının önüne geçilmesinde ve ağırlık kontrolünde size yardımcı olacaktır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15