Rant hırsı İstanbul’un yalnız toprağında bitmiyor, suda da sürüyor. Bir şehre bu kadar yüklenilir mi? Bir yandan ilçe belediyeleri, öte yandan Büyükşehir Belediyesi derken şimdi de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı devreye girdi. Şehrin varoşlarındaki gecekondu bölgeleri “kentsel dönüşüm”adıyla işgaller ve çok çok katlı binalarla başladı şehrin katliamı. Sonra şehrin dışındaki güzelim yeşil alanlara geçti. Kentin deniz kıyısındaki arazileri çeşitli yollarla işgal edilip çok katlı binalar yapıldı.

Kartal’da yunus çimento fabrika arazisinin, Pendik’teki halkın top sahasının işgalleri gibi. İşçi sınıfının ekmek tekneleri fabrikaların yerleri (Otosan,Otoyol, Malazlar fb. gibi) çok katlı binalara çevrildi… Şimdi sıra denize, boğaza, Haliç’e geldi…

Kamuoyunda HALİÇPORT diye bilinen “Haliç Yat Limanı ve Kompleksi  Projesi” ile Haliç’e 20 bin m2  yat limanı, platform, iskele ve rıhtım yapılacak. Ve tarihi ALTINBOYNUZ bitirilecek.

Kabataş iskelesinde yapılacak Martı Projesi’nin kazık çakma işlemleri tamamlandı. Şimdi yüksekliği 9.5 m olan iskelelerin üst bölümü yapılacak. Kamu yararı değil rant projesi olan bu proje ile sahil halka kapatılacak, deniz (boğaz) işgale uğrayacak.

Cumhuriyet döneminin önemli mimari eserlerinden Karaköy Yolcu Salonu’nun deniz cephesi, Galaport  Projesi kapsamında yıkıldı. Salon, 1. grup “korunması gereken kültür varlığı” olarak tescillenmişti.

2009’da çıkarılan torba yasa ile koruma mevzuatı dışına çıkarılan YASSIADA, 2015’te imara açıldı, tüm ağaçlar kesildi,çıkan hafriyattan denize dolgu yapıldı. Tarihi adanın yeşiline 5 yıldızlı otel, lokantalar ve cami konduruldu.

Tarihi mirasımız olan YEDİKULE BOSTANLARI’nın barakaları İBB ekiplerince yıkıldı. Ve İstanbul’un geçmişi, geleceği, kentsel tarımı böylece kıyıma uğramış olacak.

Kumkapı  Balık Hali marina yapılacak.  Tarihi Yarımada’ya elveda diyeceğiz.

İBB, 2014’te Emirgan Sahilyolunu genişletti. 700 m.lik sahil kesiminde denize kazıklar çakıldı, beton atıldı, Boğaz 8 metre daraldı.

Kuleli Askeri Lisesi sahiline “Geometrik Düzenleme” adı altında kazıklı yol yapılıyor. Böylece sahil 25 metre genişleyecek, yani Boğaz daralacak.

Kanlıca-Çubuklu sahilyolu  ile denize 3 km. boyunca 10 metre girilecek, yani Boğaz daralacak.

Üsküdar Meydan Projesi ile denizde 12 bin m2  lik bir teras oluşturulacak. Yani Boğaz daralacak.

Beykoz, Paşabahçe Tekel fabrikası arazisine kazı, dolgu düzenlemesi yapılacak, sahil doldurulacak, otel yapılacak. Yani Boğaz daralacak.

Galaport Projesi, Karaköy Rıhtımı’ndan Mimar Sinan Üni. Fındıklı Kampüsü’ne kadar uzanıyor. 12 km.lik sahil şeridini , 112.147 m2  lik alanı kapsıyor.

Mimarı Zara Hadid olarak bilinen Kartal Kentsel Dönüşüm Projesi Pendik ve Kartal sahil, Kartal Merkez ve E-5 ten sahile inen taş ocağını da içine alan 555 hektarlık bir alanda yapılacak.

İstanbul’un yaklaşık % 10’unu askeri alanlar kapsıyor. 15 Temmuz sonrası boşaltılan askeri alanlarda yapılaşmanın önünü açan bir süreç başlıyor.

Kartal’da Uğur Mumcu Mahallesi’ndeki büyük kısmı park olan ve çam ağaçlarının bulunduğu 12 bin m2  lik alan imara açıldı.

Pendik’in “en prestijli alanlarından biri” olan, içinde 19.296 m2  lik Kızılay Kampı, 7.188 m2  lik top sahası, 8.976 m2  lik Pendik Lisesi ve yaklaşık 10 bin kişinin yaşadığı Batı Mahallesi; “Riskli Alan” ilan edilip konut ve ticari alan ilan edilerek imara açıldı. Konu yargı aşamasındayken AKP’li müteahhitler top sahasına 15’er katlık 3 bloğu kondurdu bile…

1999 depreminden sonra, Başbakan Bülent Ecevit’in talimatıyla İstanbul’da olası bir deprem için vatandaşların barınması amacıyla 470 deprem toplanma alanı oluşturulmuştu. Aradan geçen 17 yıl içinde bu alanların 300’ü imara açıldı, yerlerinde AVM’ler, gökdelenler ve lüks konutlar yükseldi.

İBB, Tuzla Tepeören’deki 14.602 m2  lik hazineye ait konut alanını İHH’ya verdi.

Maltepe sahili dolduruldu. Kartal’da Çimento fabrikasının yerinde yükselen gökdelenlerin  önüne marina yapılacak. Tuzla sahili dolduruldu. Ayrıca marina yapıldı. Pendik’te denizde dolgu odaları oluşturulmak isteniyor…

Maltepe dolgu alanından başlayan  Kartal ı da kapsayan Pendik Burnu’na kadar uzanan yeni bir dolgu alanı İstanbul BB Meclisi tarafından AKP li meclis üyelerinin oyu ile kabul edildi.

‘’Bu Şehr-I İstanbul Ki Bi Misl Ü Behâdır Bir Sengine Yek Pâre Acem Mülkü Fedâdır’’ denilen Şehir , rant uğruna hovardaca yok ediliyor. Tarihi kentin ekosistemi bozuluyor, kentsel alanlar özelleştiriliyor, üzerine gökdelenler, AVM’ler yapılıyor, yeni kentsel alanlar için deniz,boğaz dolduruluyor. Kentin dokusu, kültürü yok ediliyor, tarihi silüeti tahrip ediliyor. Denetimler yetersiz, gökdelenlerin çoğu sorunlu, kentin yüksek yapılar  yönetmeliği bile yok.

Avrupa Komisyonu’nun , 4’ü Türkiye’den olmak üzere Avrupa’da 83 Kentte yaptığı yaşam memnuniyeti  anketinde İstanbul son sırada yer alıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanı M. Özhaseki  “Arkadaş… rant olmadan hayat olmaz” demişti.

Hayat… ama kim ve ne için?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15