89'uncu Oscar ödülleri sahiplerini buldu

Tüm dünyanın merakla beklediği sinema endüstrisinin en önemli ve en prestijli etkinliği olan 89'uncu Oscar ödülleri, ABD'nin Los Angeles eyaletindeki Dolby Tiyatrosu'nda düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

27 Şubat 2017 Pazartesi 09:38
89'uncu Oscar ödülleri sahiplerini buldu

 İlk kez bir Müslüman oyuncunun Oscar kazandığı gecede, Moonlight'taki performansı ile Mahershala Ali 'en iyi yardımcı erkek oyuncu' ödülünün sahibi oldu. Göreve başladığı ilk günden bu yana aldığı kararlarla tartışma konusu olan ABD Başkanı Donald Trump'a yönelik göndermelerin damga vurduğu gecede, 'en iyi film' ödülünü önce müzikal yapım La La Land'in aldığı açıklandı ancak daha sonra filmin yanlışlıkla anons edildiği belirtilerek, ödül Moonlight'a verildi.

14 dalda Oscar'a aday gösterilen La La Land, en iyi yönetmen, en iyi kadın oyuncu dalları da dahil olmak üzere toplam 6 ödül kazandı. En iyi yönetmen Oscar'ı da La La Land ile Damien Chazelle'in oldu. Amerikalı oyuncu Casey Affleck, Manchester by the Sea'deki (Yaşamın Kıyısında) performansıyla 'en iyi erkek oyuncu' Oscarı'nın sahibi oldu. Emma Stone, La La Land filmindeki rolüyle 'en iyi kadın oyuncu' Oscar'ını kazandı.

"Ülke artık bölünmüş durumda"

Gecenin sunuculuğunu üstlenen Jimmy Kimmel, konuşmasının başında ABD Başkanı Donald Trump'a gönderme yapararak, "Artık bizden nefret eden 225 ülkede izleniyoruz. Ülke artık bölünmüş durumda ve insanları bir araya getirmen gerek, dediler" dedi. “Trump’a teşekkür etmek istiyorum" diyen Kimmel, "Geçen sene Oscar’lar ırkçı gibi görünüyordu, artık onun sayesinde böyle bir şey yok. Siyahiler Nasa’yı, beyazlar cazı kurtardı" ifadesini kullandı.

Jimmy Kimmel

"CNN ya da Times’ten biri varsa
binayı terk etmenizi istemek zorundayım"

Jimmy Kimmel, ödüller verilmeye devam ederken, Trump’a göndermelerini sürdürdü. Trump’ın basın yasağına gönderme yapan Kimmel, “CNN ya da Times’ten biri varsa binayı terk etmenizi istemek zorundayım" diye konuştu. Gecenin bir bölümünde de "İki saat geçti ama hâlâ Trump'tan tek tweet yok" diyerek, cep telefonunu çıkardı ve Twitter'dan Trump'a mesaj yolladı. 

En iyi yardımcı erkek oyuncu: Mahershala Ali

Gecede ilk ödül, en iyi yardımcı erkek oyuncu Oscar'ı ile Moonlight'taki performansı ile Mahershala Ali'ye verildi. Mahershala Ali Oscar kazanan ilk Müslüman oyuncu oldu.

En iyi makyaj ödülü: Suicide Squad

En iyi makyaj ödülü "Suicide Squad" filmine gitti. Ödül, tüm göçmenlere adandı.

En iyi kostüm: Colleen Atwood

En iyi kostüm dalında “Fantastic Beeast and Where to Find Them” filmi ile Colleen Atwood ödülün sahibi oldu. 

En iyi belgesel: O.J: Made in America

En iyi belgesel dalında Oscar’ın sahibi “O.J: Made in America” oldu. Bu yönetmenlerin ilk Oscar adaylığı ve ilk ödülleri.

En iyi ses kurgusu: Arrival

8 dalda Oscar'a aday olan Arrival, 'en iyi ses kurgusu' dalında ilk Oscar'ını kazandı.

En iyi ses mikyajı:

En iyi ses miksaj dalında ödülü, Mel Gibson'un yönettiği Hacksaw Ridge kazandı.

En iyi yardımcı kadın oyuncu: Viola Davis

En iyi yardımcı kadın oyuncu dalında “Fences” filmindeki rolüyle Viola Davis ödüle değer görüldü. Davis ilk kez bu ödüle sahip olurken, konuşmasında şunları söyledi:

"Bütün insanladın toplandığı bir yer var. Orası da mezarlık. İnsanlar bana nasıl hikayeler anlatmak istiyorsun diye soruyorlar. Ben de büyük hayaller kuran bedenleri oradan çıkarın, aşık olup sevdiklerini kaybeden insanlar… Biz bir hayatı yaşamayı kutlayan tek meslek dalıyız. Bu August Wilson için, mezarından çıktı ve sıradan insanların arasında geçti."

Yabancı dilde en iyi film: The Salesman

Yabancı dilde en iyi Oscar ödülünü The Salesman (Satıcı) adlı filmiyle İranlı yönetmen Ashgar Farhadi kazandı. 

Trump’ın seyahat yasağını protesto ettiği için törene katılmadı. Kendisini bu gece iki İran asıllı Amerikalı temsil ediyor. Firuz Naderi NASA'da Güneş Sistemi Keşif bölümünün eski direktörü. Anuşe Ensari ise İranlı ABD'li iş kadını. Uzaya giden dördüncü turist. İlk uzay blogcusu, ilk kadın uzay turisti, ilk Müslüman kadın astronot. 

Farhadi'nin törene gönderdiği teşekkür mesajı şöyle:

"Bu değerli ödülü ikinci defa almak çok büyük bir ödül. Akademi üyelerine, ekibime teşekkür ederim. Bu gece sizlerle olmadığım için özür dilrim. Gelmememin sebebi ülkemin insanlarına duyduğum saygı ve saygısızca davranılar diğer 6 ülkenin insanlarına duyduğum saygıdan ötürü. Dünyayı biz ve düşmanların kategorisine bölmek korku yaratıyor. Savaş ve agrasifliği doğuran bir kandırmaca oluyor. Sinemacılar kameralarını ortak insani değerlere çevirebilir ve farklı ülkeler, dinlerle ilgili önyargıları yıkıbaliir. Empati yaratılabilir ve buna her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var."

En iyi kısa animasyon

Alan Barillaro and Marc Sondheimer ilk kez Oscar'a aday oldu. Piper, en iyi kısa animasyon filminin sahibi oldu.

En iyi animasyon

En iyi animasyon dalında ödüle Zootopia (Hayvanlar Şehri) uzandı.

14 dalda Oscar'a aday olan La La Land'a ilk ödül: En iyi prodüksiyon tasarımı

En İyi Görsel Efekt: The Jungle Book

En iyi film kurgusu: Hacksaw Ridge

En iyi kısa film: Sing

Sing, en iyi kısa film kategorisinde Oscar kazandı. Kristof Deák and Anna Udvardy ilk kez Oscar kazanmış oldu.

En iyi kısa belgesel: The White Helmets

En iyi kısa belgesel film ödülü 'Ak Miğferler' olarak bilinen Suriye Sivil Savunma Birliği hakkındaki 'The White Helmets'in oldu. Filmin yönetmeni Orlando von Einsiedel konuşmasında birliğin mesajını ileterek, “Kuran’daki bir insanı kurtarmak bütün insanları kurtarmaktır sözünden hareketle binlerce insanı kurtardık. Bu savaşın mümkün olduğunca çabuk bitmesini hatırlatabilirse seviniriz” dedi. Örgüt üyesi bir kameraman ve kurtarma görevlisi, Suriye hükümetinin pasaportlarını iptal etmesi sebebiyle törene katılamadı.

La La Land'a ikinci ödül

En iyi görüntü yönetmenliği ödülünü La La Land'la Linus Sandgren kazandı.

La La Land dörtledi

La La Land, en iyi film müziği ve en iyi özgün şarkı (City of stars) ödüllerini kazanarak gecedeki dördüncü ödülünü kazandı.

En iyi özgün senaryo Manchester by the Sea

En iyi uyarlama senaryo Moonlight'ın 

Moonlight, en iyi uyarlama senaryo Oscar'ını aldı. Tarell Alvin McCraney, ilk Oscar'ını almış oldu.

En İyi Yönetmen: Damien Chazelle (La La Land)

Akademi tarihinde Oscar alan en genç yönetmen La La Land ile Damien Chazelle (32) oldu. 

En iyi erkek oyuncu: Casey Affleck

En İyi Erkek Oyuncu ödülünü Manchester by the Sea'deki performansıyla Casey Affleck kazandı.

En iyi kadın oyuncu: Emma Stone: 

En iyi kadın oyuncu ödülüne La La Land'deki performansıyla Emma Stone uzandı.

En iyi film Moonlight

Moonlight, en iyi film ödülünün sahibi oldu. Ancak ödül takdimi sırasında yanlış anons skandalı yaşandı. Ödülü sunmak için sahneye çıkan Faye Dunaway ile Warren Beatty tarafından Oscar’ın 'La La Land'a değer görüldüğü duyuruldu. Bunun üzerine film ekibi sahneye çıkıp teşekkür konuşması da yaptı. Ancak anonsun yanlış edildiği ortaya çıktı. Kısa süreli bir şaşkınlık yaşanırken, ödül gerçek sahibi Moonlight'a verildi.

Son Güncelleme: 27.02.2017 10:05
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15