Mahzuni gibi bir ozana bugün de ihtiyaç var

CHP Parti Meclisi Üyesi Ali Öztunç bugünlerde bambaşka bir heyecan yaşıyor.  Uzun yıllar saygın medya kuruluşlarında gazetecilik mesleğini hakkıyla icra ettikten sonra CHP'nin RTÜK Üyesi olarak politikaya atılan, bir önceki  genel seçimlerde de memleketi Kahramanmaraş'tan partisinin 1. sıra milletvekili adayı olan nam-ı diğer  'Atom Karınca Ali Öztunç' şimdilerde ise hemşehrisi ünlü halk ozanı Mahzuni Şerif’i ele alan bir kitapla sevenlerinin karşısına çıktı. Biz de deneyimli siyaset adamı ile ikinci kitabı olan “Devr-i Mahzuni” isimli çalışmasını konuştuk.

17 Ekim 2017 Salı 15:01
Mahzuni gibi bir ozana bugün de ihtiyaç var

-Öncelikle kendinizi tanıtarak başlayabilir misiniz… Ali Öztünç Kimdir?

Ali öztunç gazetecidir.. Gazi Üniversitesi iletişim fakültesi mezunuyum. Uzun yıllar Türkiye’nin en saygın televizyon ve gazetelerinde gazetecilik yaptım. Daha sonra siyasete girdim. Önce CHP’nin RTÜK üyesi oldum; ardından da 1 Kasım 2015 seçimlerinde CHP’nin Kahmaramanmaraş milletvekili adayı oldum. Çok az bir oy ile 400-500 oy kadar seçimi kaybettik. Ama siyaseti sürdürüyorum. Şu anda CHP Parti Meclisi üyesiyim. Çeşitli gazeteci dernekleri ve sivil toplum örgütlerinde görev almaktayım.

-Mahzuni Şerifle ilgili böyle bir kitap yazma ihtiyacı nereden doğdu?

Ben Maraşlıyım. Aşık Mahzuni’nin hemşerisiyim yani. Çocukluğumuz Mahzuni türkülerini dinleyerek geçti. Aynı zamanda Mahzuni’nin ailesi ile de dostuz. Oğlu Ali ve eşi Fatma Ana ile böyle bir kitap yazmaya karar verdik. 20 binin üzerinde şiir, 450 civarında plak ve albümü olan Mahzuni Şerif’in gelecek nesillere aktarılması gerekmektedir. Binlerce türküsü var ve toplumsal mesajları en iyi veren ozanlardan birisidir. Aşık Veysel, Mahzuni Şerif’i asrın Pir Sultan’ı olarak tanıtıyor. Bizim de görevimiz böyle büyük bir ozanı gelecek nesillere taşımak olmalıdır. Bu amaçla kitabı hazırladım.

-Mahzuni’nin hakkında bu kadar özel bilgiye nasıl sahip oldunuz?

Öncelikle ailesi yardımcı oldu. Mahzuni babanın kendi özel arşivini bana açtılar. Yazdığı mektupları, notları, türkü sözlerini verince kitap daha da güzel oldu. Ayrıca Mahzuni Baba kendisi hayatının bir bölümünü kaleme almış ancak tamamlaması mümkün olmamış. Ondan da çok faydalandık. Arkadaşları, yakınları , dostları ve kendi röportajlarından da yararlandık.

-Okuyucuya bu kitapla neyi ulaştırmayı hedeflediniz?

Okuyucuya bir kez daha ozanlığı anlatmak istedik. Mahzuni aracılığıyla ozanlığın ne kadar ulu bir görev olduğunu anlatmak istedik. Aynı zamanda az önce söylediğim gibi Mahzuni Şerif’in gelecek kuşaklara taşınmasını istedik. İçinden geçtiğimiz dönemde Mahzuni Şerif gibi toplumsal duyarlılığı yüksek bir ozana ihtiyacın olduğunu göstermek istedik. Bugün Amerika’ya kızanlar yıllar önce Mahzuni’nin ‘Amerika katil katil’ türküsünü dinlemiyorlardı. Hatta Mahzuni’yi suçluyorlardı. Ancak o kesim şimdi ‘Amerika katil’ demeye başladı. Hırsıza soyguncuya ‘yuh yuh’ çeken Mahzuni hala dinleniyor ve haklı bulunuyor. Düşünsenize Türkiye’nin tüm liderlerine türkü yazmış Mahzuni. Demirel’e çok ağır türküler yazmış. Denizlerin idamı üzerine ‘erim erim eriyesin’ demiş Nihat Erim’e. Hapislere girmiş, işkenceler görmüş, ama hiç yılmamış ve hep doğruyu söylemeye devam etmiş. Bugün sanatçılara bakıyoruz; en ufak bir baskı üzerine hemen kaçacak delik arıyorlar. Yeni kuşağın da Mahzuni’yi tanıyarak biraz ders almasını istedik. 

-Sanırım bu ilk kitabınız… Yazarlık kariyerine adım attınız, buna devam edecek misiniz?

Hayır ikinci kitabım. İlk kitabımda Afganistan ve Irak savaşlarında yaşadıklarımı yazmıştım. Her iki savaşı da savaş muhabiri olarak takip etmiş sonra anılarımı ‘En Son umutlar ölür’ isimli kitabımda yazmıştım. Şimdi Mahzuni babayı yazdık. Önümüzdeki süreçte çok daha güzel bir projem var onunla da okuyucularımız ile buluşacağım.

-Son olarak eklemek istediklerinizi bu başlık altında alabiliriz…

Mahzuni, gerçekten de Aşık Veysel’in dediği gibi asrın Pir Sultan’ıdır. Anadolu aydınlanmasının en önemli isimlerinden birisidir. Sayfalarca kitap ile anlatılamayacak olan bir şeyi iki cümle ile halk dilinde anlatan büyük bir ozandır. Köy yaşamını , Anadolu’nun gariban çocuklarının perişanlığını, şehirlerin beyaz yakalıları ile buluşturan bir ozandır. Bu kitapta Mahzuni’nin bilinmeyen tüm özelliklerini öğreneceksiniz. Hangi türküyü nerede kime yazdığını bulacaksınız. Caezaevi anılarını, nasıl işkence gördüğünü, sanatçı arkadaşları ile ilişkilerini ve neler yaşadığını. Umarım okuyucalırımız beğenirler.

Son Güncelleme: 17.10.2017 15:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15