AB’ye üyelik hedefimizde TAHRİBAT yaşıyoruz!

CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Avrupa Birliği Bakanlığı bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada, “Cumhurbaşkanının ve onun tahakkümünde hareket eden Hükûmetin iç siyasi ve özellikle de kişisel çıkarları uğruna AB’ye tam üyelik hedefimizde ciddi bir tahribat yaşıyoruz.” dedi.

19 Kasım 2017 Pazar 11:32
AB’ye üyelik hedefimizde TAHRİBAT yaşıyoruz!

İLİŞKİLERİMİZ FİİLİ OLARAK DURDU

Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkilerinde elli beş yılı aşkın bir sürenin geride bırakıldığını ifade eden CHP’li Sibel Özdemir, “Bu elli beş yıllık sürecin dörtte biri yani yaklaşık on beş yılı Adalet ve Kalkınma Partisi hükûmetleri dönemi ve son dönemde de Sayın Bakan (Ömer Çelik), sizin Bakanlığınızda devam ediyor. Ancak ilişkilerimiz sizin döneminizde fiili olarak durmuş durumda.” olduğunu kaydetti.

2019’DA 20 YIL OLACAK

Özdemir, “AB ile ilişkilerimizde her zaman bir konjonktürel süreç” olduğunu söyleyerek, “Bu süreçte özellikle Helsinki Zirvesi önemlidir. Türkiye'nin adaylık statüsünü elde etmiş olmasında savunma politikaları, AB ile Türkiye arasındaki Helsinki Zirvesi de bu süreçte bir kırılma noktasıdır. Ancak adaylık statüsüyle birlikte AB ile en uzun aday olan ülkesi konumundayız şu an ve 2019 yılında neredeyse yirmi yıl olacak.” diye konuştu.

“Brexit süreci, Amerika'nın AB ile ilişkileri ve sağ eğilimlerin artmış olması gibi politik ve sosyolojik süreçleri zaten AB içerisinde kuruluşundan itibaren var olan süreçler ve aşılması gereken sorunlar” olarak değerlendirmek gerektiğini savunan Özdemir, “Hükümet sürekli bahane üretmekten vaz geçmeli. Çözüm üretmelidir. İngiltere'nin farklı konumu, Amerika ile birlikte AB içerisindeki politikalar üzerindeki etkinlikleri, bunlar bizim için veri olan hususlar. Zira bizim bu noktada stratejik hedef olarak bu süreci nasıl yürüttüğümüz önemliydi. Baktığımız zaman 2003-2006 reformlar dönemini bir kenara koyarsak, AB’ye tam üyelik yolunda son süreçte gerçekten tutarsız ve belirsiz bir süreç içindeyiz. Bu aşamaya gelmemizde tabii ki, Hükûmetin ve özellikle de Başbakanlığı döneminde şu anki Cumhurbaşkanının da söylemleri ve bakışı da bu devlet ve ulusal stratejik hedefimize ulaşmamıza engel olmaktadır. Cumhurbaşkanının ve onun tahakkümünde hareket eden Hükûmetin iç siyasi ve özellikle de kişisel çıkarları uğruna AB’ye üyelik hedefimizde ciddi bir tahribat yaşıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

CİDDİ GERİYE GİDİŞLER YAŞIYORUZ

Türkiye’nin kurucu üyeleri arasında yer aldığımız Avrupa Konseyi (AK) ile gelinen aşamayı da değerlendiren Özdemir, “AK olan köklü ve önemli stratejik ilişkilerimiz de zedelenmiş durumda. Nisan 2017’de denetim sürecine girdik. Konseydeki büyük katkı sağlayan ülke olma statüsü sürecinden çıkmamız da dış politikada kritik bir adım oldu. AK başta olmak üzere, önemli Avrupa kurumları ve AB ülkeleriyle ilişkilerimizde ciddi geriye gidişler yaşıyoruz. Son beş yıldır açıklanan AB İlerleme Raporlarının hepsinde ülkemizde istisnasız bir geriye gidiş olduğu tespiti ve uyarısı var. Bunlar da genel olarak temel alanlardır. Üyeliğimizin temel kriterleri olan Kopenhag Siyasi Kriterleri bu geriye gidiş alanlarının başında gelmektedir. Basın özgürlüğü, demokratik hukuk devleti, azınlık ve insan hakları; bu temel değerlerde son beş yıl istisnasız gerileme gösteriyoruz. OHAL süreci bildiğimiz üzere, KHK dönemi, ifade, basın özgürlüğündeki yaşananlar, yargı bağımsızlığı, adil yargılama, 23 ve 24'üncü fasıllardaki süreçlerimiz; bunlar gerçekten ülkemizin demokrasi standartları açısından çok önemlidir.” dedi.

‘VİZESİZ AVRUAPA’ SÖZÜ TUTULMADI

“Geri Kabul Anlaşması ve vize muafiyeti hakkı da AB ile yaşanılan sorun alanları” olduğunu ifade eden Özdemir, “Muhalefet partileri olarak vize muafiyeti için Hükümetin AB ile mutabakata vardığı 72 kriterin ittifakla Genel Kurul’dan geçmesi için sabahlara kadar çalıştık. Ancak gelinen aşamada, bu kriterlerde Sayın Cumhurbaşkanı altında kendi onayı da olmasına rağmen, ‘Terörle mücadele noktasında bizden değişiklik talep ediliyor’ noktasına geldi. Süreç de tıkandı. Hükümet söz vermesine rağmen yurttaşlarımız vizesiz Avrupa hakkı kazanamadı.” diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15