Adana'daki çıplak arama ve cinsel istismar Meclis'te

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Adana ilindeki cinsel istismar vakası ve cezaevinde çıplak arama uygulaması hakkında TBMM Başkanlığına soru önergeleri sundu...

18 Ağustos 2017 Cuma 14:36
Adana'daki çıplak arama ve cinsel istismar Meclis'te

Beştaş'ın önergeleri şöyle:

"TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Fatma Betül SAYAN KAYA tarafından Anayasa’nın 98 inci ve TBMM İçtüzüğü’nün 96 ile 99 uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim. 17.08.2017

Adana’nın Güzelyalı Mahallesinde 20 yıldır aynı binada apartman görevlisi olarak çalışan ailenin 15 yaşındaki kızına 4 yıl boyunca tacizde bulunan apartman yöneticisi C.S., ailenin şikayeti sonucu gözaltına alınmış ise de 26 Temmuz günü “ev hapsi” kararıyla serbest bırakılmıştır.  C.S. 1 Ağustos’ta dosya savcısının itirazı üzerine tutuklanarak cezaevine gönderilmiştir. Ancak öte taraftan Tacize uğrayan A.Y.'nin babası, zanlının apartmanda yaşayan ailesi ve yeni apartman yöneticileri tarafından işten atılmakla tehdit edilmektedir.

C.S. hakkında Adana 3. Ağır Ceza Mahkemesinde "çocuğun cinsel istismarı ve tehdit" suçlamaları ile dava açılmıştır. Mahkeme iddianameyi kabul ederken tutukluluk halinin devamına ve duruşmanın 19 Ekim 2017 tarihinde yapılmasına karar vermiş ise de zanlının avukatının tutukluluk halinin devamı kararına itirazını değerlendiren Adana 4. Ağır Ceza Mahkemesi, "ev hapsi" adli kontrolü ile tahliye kararı vermiştir.

Soruşturmanın devamı sırasında 25.07.2017 tarihinde tacize uğrayan çocuk ve babası hakkında koruma kararı verilmişti. Ancak ne yazık ki A.Y. yaşadığı olayların olumsuz etkileri neticesinde 8 Ağustos günü intihar girişiminde bulundu. İntihar girişimini öğrenen babası aynı gün fenalık geçirerek kalp krizi şüphesi ile hastaneye kaldırılmıştır. A.Y.’nin psikolojisi bozulmuş ve normal hayata adapte olmakta güçlük çekmekte, pek çok kez sinir krizi geçirdiği mahkeme dosyasında da yer alan hususlardandır.

Bu bağlamda;

  1. Adana’da meydana gelen cinsel istismar vakasından haberdar mısınız?
  2. Olayın kamuoyuna yansımasının ardından bu hususta Bakanlığınız birimlerince bir çalışma yapılmış mıdır? Mağdura ulaşılmış mıdır?
  3. Cinsel istismar zanlısı C.S.’nin mağdur A.Y. ile aynı apartmanda oturdukları göz önüne alındığı vakit C.S. için mahkemece öngörülen “ev hapsi” cezası gerçekten suçtan caydırıcılığı sağlayama muktedir bir ceza yöntemi midir? Cinsel istismar suçlarında neden tüm deliller sabit olduğu halde mahkemenin “ev hapsi” yönünde karar uygulaması “cinsel istismar” suçları ile mücadeleye zarar vermiyor mu?
  4. Cinsel istismar suçlarında caydırıcılığı sağlamakla mükellef olan yargı erki neden görevini yapmıyor? Yargı erkinin vermiş olduğu bu tür kararlar bu suçları meşru zemine taşımıyor mu?
  5. Bahse konu davaya Bakanlığınız müdahil olacak mıdır?
  6. Mağdurun maruz kaldığı elim olaydan en az etkilenmesini sağlamak adına bir çalışma yapacak mısınız? Bu konuda Bakanlık birimlerinizi görevlendirdiniz mi?
  7. Cinsel suçlarla mücadele için Bakanlığınız ne tür çalışmalar yapmaktadır? Adalet Bakanlığı ile ortak çalışmalar yapılması gündeminizde olacak mıdır?
  8. Cinsel suç mağdurlarını ne zaman sahiplenecek ve gerçekten bu suçla mücadeleye dönük çalışmaları ne zaman yapacaksınız?"

==========

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15