Akın: Sütte kriz yaşanabilir!

CHP’Lİ AHMET AKIN: -       SÜTTE KRİZ YAŞANABİLİR -       ÜRETİCİNİN İSTEDİĞİ 2 LİRA 50 KURUŞ KOŞULSUZ VERİLMELİ -       İKTİDAR, YÖRSAN MAĞDURLARINI GÖRMEZDEN GELİYOR

10 Nisan 2019 Çarşamba 11:26
Akın: Sütte kriz yaşanabilir!

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Ulusal Süt Konseyi’nin oldubittiye getirmeden ve bir an önce çiğ süt fiyatını belirlemesi gerektiğini söyledi. Ahmet Akın, “Belirlenecek fiyatın en az 2 lira 50 kuruş olması lazım. Üretici zarar ettiği için üretim vazgeçer ve hayvanını keserse Temmuz Ağustos aylarında süt krizi yaşanabilir” dedi.

CHP’li Ahmet Akın, Çiğ sütün 1 lira 53 kuruş olan fiyatının en son 15 Ağustos 2018 tarihinde 1 lira 70 kuruş olarak belirlendiğini, 24 Aralık 2018’de de 31 Mart’a kadar 1 lira 70 kuruş olarak uygulandığını ifade eden Ahmet Akın, mazot fiyatının ağustos ayından bu yana yüzde 11,5, elektrik fiyatının da 49,5 oranında artığına dikkat çekti.  Çiğ süt üretim maliyetinin geçen yılın Ocak ayında 1 lira 18 kuruşken Haziran ayında 1 lira 31 kuruşa çıktığını bugün ise 1 litre süt için üreticisinin 2 liraya yakın maliyeti olduğunu anlatan Ahmet Akın, çiğ süt fiyatının en az 2 lira 50 kuruş olması gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

“Bugün üretici çiğ sütü 1 lira 70 kuruştan satıyor. 25 kuruş devlet desteklemesi ile 1 lira 95 kuruş 1 litre sütten kazanıyor. Tabi buna kazanç denirse. Çünkü üreticinin maliyeti en başta yem olmak üzere artan girdiler yüzünden 2 liraya yakın. Üretici ucu ucuna maliyetini karşılıyor ya da zarar ediyor. Bugün dünyada 1 kilo çiğ süt ile 1 kilo 300 gram yem alınabilirken bizin üreticimiz kilosu 1 lira 70 kuruştan yem alabiliyor. Balıkesir sütün başkenti ama üreticinin derdi büyük. Bıçak kemiğe dayanmış durumda. Böyle giderse, Temmuz Ağustos aylarında süt krizi yaşanabilir. Etin kilosu 32, 33 lira civarında. 36 liraya doğru koşuyor. Bu durumda üretici hayvanını kesip zarardan dönmeye çalışırsa büyük bir süt krizi ile karşı karşıya kalırız.”

CHP’li Ahmet Akın, Balıkesir’deki süt üreticilerinin Yörsan’ın konkordatosu nedeniyle mağduriyetinin de devam ettiğini, üreticilerin alacakları hakkında uğradıkları zararın henüz karşılanmadığını ifade etti. Yerel seçim öncesi iktidar tarafından verilen sözleri hatırlatan Ahmet Akın, “Üreticilerimizin Yörsan’dan yaklaşık 33 milyon TL’lik bir alacağı var. İktidarın üreticilere sahip çıktığı, pazarlama sürecinde üreticilerin sorunla karşılaşmaması için önlemler aldığı açıklamaları ne yazık ki Balıkesir’de karşılığını bulamamıştır. İktidar Yörsan mağduru üreticilerimizi görmezden gelmeye devam ediyor” diyerek sözlerini tamamladı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15