AKP Mitinglerine Zorunlu Katılım Meclis'te

HDP Adana Milletvekekili Meral Danış Beştaş: AKP mitinglerine katılımın fazla gözükmesi için kamu kurum ve kuruluşları valilik ve kaymakamlıkların yönlendirmesiyle personellerine mesaj göndermekte ve miting günlerini tatil yaparak yahut çeşitli yöntemlerle mitinge destek sunmaktadırlar. Ancak Diyarbakır'da yaşanan son örnek ise gerçekten çok çarpıcı olmuştur. Zira Dicle Üniversitesi Rektörlüğü bilhassa kadroya yeni alınan personeli hedef alarak mitinge katılımın zorunlu olduğunu ve kanıt amacı ile cep telefonlarından çekilecek olan fotoğrafların rektörlüğe sunulmasını da ifade etmiştir. Beştaş'ın konu hakkında TBMM Başkanlığı'na sunmuş olduğu soru önergesi şöyle:

19 Mart 2018 Pazartesi 15:43
AKP Mitinglerine Zorunlu Katılım Meclis'te

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın, İçişleri Bakanı Sayın Süleyman SOYLU tarafından Anayasa’nın 98 inci ve TBMM İçtüzüğü’nün 96 ile 99 uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim. 19.03.2018

İktidar partisinin pek çok miting ve organizasyonuna katılımın çok olması amacı ile kamu kurum ve kuruluşları tarafından çalışanların katılımının zorunlu kılındığı pek çok etkinlik söz konusu olmuştur. Örneğin geçtiğimiz yıl  Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İzmir'deki Anayasa referandumu mitingine katılacak, taşeron çalışanlarına bir günlük idari izin vereceğini ilan etmiş ve konu kamuoyuna yansımıştı. Yine 27 Şubat tarihinde Partisinin 6. olağan Şanlıurfa il kongresi öncesi kente giden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın mitingine memurların zorunlu olarak katılması için mesaj gönderildiği kamuoyunda tartışılan hususlardandır.  Şanlıurfa Valiliği ve Birecik Kaymakamlığı tarafından gönderilen mesajda, “Bütün dünyanın ülkemizin ve milletimizin şahlanışına karşı duruşunda devletin cumhurbaşkanına manevi destek olmak üzere vatan borcu olarak addettiğimiz bu mitinge katılmak kamu personeli için emir, sivil vatandaşlarımız için davet niteliğindedir” ifadeleri kullanılmış olup okullarda ise öğrenciler, öğretmen veya ailenin izni alınarak araçlarla mitinge götürülmüştür. Ayrıca öğretmenlere gönderişmiş olan bir diğer mesaj da “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın mitingine katılmak üzere 17.03.2018 saat 13:00’da okulumuz önünden servis araçları kalkacaktır. Tüm personelin katılması zorunludur.” şeklindedir. Son olarak da dikkat çeken bir örnek Dicle Üniversitesi Rektörülüğünün Cumhurbaşkanının karşılama törenine katılım sağlaması amacı ile personeline gönderdiği mesajda yer alan “Hastanemizde kadroya geçirilen tüm çalışanların yarın saat 12:00’da …..sayın Cumhurbaşkanımız için Rektörlüğümüzün yapacağı karşılama törenine katılmaları zorunludur. Katılım sağlayanların kanıt amaçlı alanda telefonları ile fotoğraf çektirmesi gereklidir. Fotoğraflar daha sonra rektörlüğe sunulacaktır.” İfadeleri olmuştur.

Bu bağlamda;

  1. AKP’nin miting yaptığı illerde valilikler ya da kaymakamlıklar kanalıyla ildeki kamu görevlilerinin o gün izinli sayıldığına ilişkin, basına da yansımış olan pek çok örnek olay ve iddia bulunmaktadır. Bu konuda İçişleri Bakanlığı’nca 81 ilin valiliklerine gönderilen bir yazı mevcut mudur? Böyle bir yazı mevcut ise içeriği nedir?
  2. Bahse konu katılımın zorunlu kılındığına yönelik yazılar tüm illere ve tüm kamu kuruluşlarına gönderilmekte midir? Mitinglere katılımın özellikle zorunlu tutulduğu kurum ve kuruluşlar hangileridir?
  3. Kamu çalışanlarının mitinglere katılımı neden zorunlu tutulmaktadır?
  4. Öğrencilerin mitinglere katılımı neden zorunlu tutulmakta ve araçlarla miting alanlarına götürülmektedir? Çocukların siyasi etkinliklere katılımı çocuk hakkı ihlali değil midir?
  5. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 7. Maddesi, devlet memurlarının tarafsızlığını düzenlemekte ve “Devlet memurları siyasi partiye üye olamazlar, herhangi bir siyasi parti, kişi veya zümrenin yararını veya zararını hedef tutan bir davranışta bulunamazlar; hiçbir şekilde siyasi ve ideolojik amaçlı beyanda ve eylemde bulunamazlar ve bu eylemlere katılamazlar” demektedir. Bu amir hükme rağmen, kamu görevlilerinin bir siyasi parti mitingine katılmalarının zorunlu tutulmasının izahı nedir?
  6. Devlet memurları ve kamu personelleri ne zamandan beri taraflıdır? Mevzuat da hala bir değişiklik olmadığına göre bu yasa dışı durumun izahı nedir?
  7. Memurların AKP mitingine katılımlarının zorunlu tutulması neyin ifadesidir? Memurlar AKP’nin memurları olarak mı atanmaktadırlar?
  8. Başka bir siyasi parti mitingine katılan devlet memurları hakkında soruşturma açılırken AKP mitinglerine katılım neden meşru sayılmaktadır? Halihazırda AKP mitingi dışında herhangi bir siyasi partinin  mitingine katıldığı gerekçesiyle hakkında soruşturma açılan ve ihraç edilen kamu çalışanı sayısı nedir?
  9. Dicle Üniversitesi Rektörlüğü tarafından yazılan yazıda “kadroya geçirilen çalışanlar” ifadesinin izahı nedir? Kadroya mevcut hükümet zamanında geçmiş olmak hükümet partisine katılımı zaruri mi kılmaktadır?
  10. Partili cumhurbaşkanlığından sonra hedef partili devlet memurluğu mudur?
  11. Devlet memurlarının partili olması kamu hizmetlerinin tarafsızlığına halel getirmez mi? Aynı zamanda Bu durum hizmet alacak yurttaşlar için kaygıya yol açmaz mı?
  12. Şanlıurfa Valiliği ve Birecik Kaymakamlığı tarafından gönderilen mesajda yer alan “kamu personeli için emir, sivil vatandaşlarımız için davet” ifadeleri devlet memurları açısından bir baskı unsuru değil midir?
  13. Mitinglere zorunlu katılım nedeniyle kamu hizmetleri aksamış mıdır?
  14. Aksayan kamu hizmetleri ne şekilde telafi edilmiştir?
  15. Kamu hizmetlerinin aksaması kamu hizmeti verilirken göz önünde bulundurulması gereken ilkelerden “süreklilik” ve “düzenlilik” ilkeleriyle bağdaşmakta mıdır?
  16. Mitinglere katılım göstermeyen ya da gösteremeyen kamu çalışanlarına yaptırım uygulanmakta mıdır? Hâlihazırda mitinglere katılım göstermeyen kamu çalışanlarına ne tür yaptırımlar uygulanmıştır? Mesajlarda ifade edilen zorunluluğun ölçütü ve yaptırımı nedir?

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15