"AKP’nin HESABI, çiftçimizin ZARARINADIR!"

CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz'ün Buğday Alım Fiyatlarının Zamanında Açıklanmaması Üzerine GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI'na verdiği soru önergesine yanıt geldi.... Bakanlığın yanıtını yönelik CHP'li Öz'ün değerlendirmesi şöyle:

14 Eylül 2017 Perşembe 20:54
"AKP’nin HESABI, çiftçimizin ZARARINADIR!"

CHP Çanakkale Milletvekili Bülent ÖZ, Toprak Mahsulleri Ofisinin geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu sene de buğday alım fiyatını zamanında açıklamaması üzerine oluşan çiftçi mağduriyetlerini dile getirerek Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına yazılı olarak cevaplandırılması ve Çiftçilerimizin bilgilendirilmesi için 12.07.2017 tarihinde 7/15415 sayılı yazılı soru önergesi vermişti.

CHP’li Bülent ÖZ ’ün, “Her geçen yıl artan üretim giderlerine karşı, çiftçimizin hasadından kazandığı para, emeğinin karşılığı olmadığı gerçeğinde, önceki yıllarda olduğu gibi bu yılda Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) buğday alım fiyatını henüz açıklamamıştır” gerekçesiyle verdiği soru önergesindeki, “Buğday alım fiyatlarının açıklanma zamanın ve alım fiyatının belirlenmesi etkenleri nelerdir?” ve “Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) buğday alım fiyatlarını ne zaman açıklayacaktır ve bu gecikmenin sebebi nedir?” Sorularına, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref FAKIBABA tarafından 07.09.2017 tarihinde 54045643-610-1-488 sayılı yazılı yanıt geldi.

15 yıldır unutulan Çiftçimiz, kar etmeyi de unuttu, zarar etmek istemiyor” vurgusuyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref FAKIBABA ’nın verdiği yazılı yanıtı değerlendiren CHP’li ÖZ, şunları ifade etti:

AKP'NİN TARIM POLİTİKALARI ÇİFTÇİMİZİN GEÇİM SORUNUNA DÖNÜŞTÜ

AKP, neredeyse üretimden vazgeçmeyi düşünen çiftçimize çözüm üretmek yerine, zaten mevcutta sorun teşkil eden yanlış politikalarını savunmaktadır. Fakat amaç diye yaptıkları açıklama, çözüm olmayıp, çiftçimizin üretimden vazgeçme sürecidir. AKP’nin Tarım Politikaları çiftçimizin geçim sorununa dönüşmüştür.

AKP’NİN HESABI, ÇİFTÇİMİZİN ZARARINADIR

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının belirttiği alım kriterlerinin bilinen maliyeti ile açıklanan alım fiyatı uyuşmamaktadır. TMO üretim giderine göre alım yapmıyor yani AKP’nin hesabı çiftçinin zararınadır.

YANLIŞ POLİTİKALARIN SONUCU, ÇİFTÇİMİZİN ÜRETİMDEN VAZGEÇMESİ EN BÜYÜK KAYIP OLACAK

Bakanlığa verdiğim soru önergesinin açıklamasında “Her geçen yıl artan üretim giderlerine karşı, sürdürülebilir tarım ürünlerinin alım fiyatlarının bir yıl önceden açıklanması çiftçinin önünü görmesi demek olacak.” diyerek “Buğday alım fiyatlarının önümüzdeki yıl için erken ve artan giderler ile enflasyon artışı dikkate alınarak ilan edilmesi, çiftçimizin eski alım gücüne tekrar kavuşmasına ve mutlu olmasına destek olacaktır.” Vurgusu yapmıştım.

Sadece buğday üretiminde değil, çiftçimiz ektiği bütün hububat ürünlerinde zarar etmektedir. AKP, ihracatı hedefleyip çiftçimizi desteklemek yerine, ithal tarım ürünlerini desteklemeyi reva görmüştür. Çiftçimiz inancını kaybeder ve üretimden vazgeçerse, bu ülkemizin en büyük kaybı olacaktır.

AKP’NİN 15 YILDIR UNUTTUĞU ÇİFTÇİMİZ, CHP İKTİDARINDA KAZANACAK

CHP Örgütlerimiz ile birlikte düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz köy ziyaretlerimizde, üreticilerimiz önünü göremediğini ifade etmektedir. Vatandaşlarımızın haklı serzenişlerini anlıyoruz ve Cumhuriyet Halk Partisi Çiftçi Politikalarını anlatıyoruz.

CHP iktidarında üreten ve emeğinin kazancını alan çiftçimiz, Ülkemizin kalkınmasında önemli rol oynayacaktır. Çünkü CHP emekten ve üreticiden yanadır.

Çanakkale Milletvekili Bülent ÖZ ’ün soru önergesine, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref FAKIBABA’nın 07.09.2017 tarihinde verdiği yazılı yanıtı kamuoyunun bilgisine sunulmuştur:

TMO, iştigal alanına giren ürünlere yönelik olarak iç ve dış piyasa fiyatlarını yakından takip etmektedir. Piyasa fiyatlarının üreticilerin aleyhine seyretmesi durumunda hububat alım fiyatı açıklanmakta olup bu uygulama ile istikrarlı bir hububat piyasasının kurulması amaçlanmaktadır.

2017 yılı hasat döneminde hububat piyasalarında oluşan fiyatlar üreticinin lehine seyrettiğinden alım fiyatları açıklanmamış olup, hububat hasadının başlamasına müteakip alım fiyatları açıklanıncaya kadar, üreticilerin depolama ve finansman ihtiyacını karşılamak amacıyla TMO tarafından 6 Haziran 2017 tarihinden itibaren emanet ya da taahhütnameli alımlara başlamıştır.

Alım fiyatları açıklanırken; ürünün tüm girdi maliyetleri, üretim miktarı, enflasyon oranı, refah payı, üretimin sürdürülebilirliği, yurt içi ve yurt dışı hububat piyasalarındaki gelişmeler, geçtiğimiz yılın ürün fiyatları gibi birçok faktör dikkate alınmaktadır.

Buğday piyasa fiyatlarının düşüş eğilimine girmesiyle de 12 Temmuz’da Anadolu Kırmızı Sert ekmeklik buğday için (%12,5-13 proteinli, süne-kımıl tahribatı oranı %1’e kadar) 940 TL/Ton alım fiyatı açıklanarak peşin alımlara başlanmıştır.

Yapılan hesaplamalarda üreticinin kazancı ön planda olup, buğdaya verilen prim ve diğer destekler de ilave edildiğinde üretici karı daha da artmaktadır.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15