Bakan Torpili Kadro, Meclis Gündeminde

Üniversitelerde kişiye özel kadro iddialarına bir yenisi de Manisa’da Celal Bayar Üniversitesi eklendi. Tarım Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’ya yakınlığı ile bilinen, bakanın hemşehrisi isim için adrese teslim açılan kadroyu Manisa Milletvekili Dr. Tur Yıldız Biçer TBMM gündemine taşıdı.

01 Şubat 2018 Perşembe 13:06
Bakan Torpili Kadro, Meclis Gündeminde

Üniversitelerdeki yandaşı kayırma skandallarına her gün bir yenisi ekleniyor. Geçtiğimiz günlerde Ankara Üniversitesi Rektörü İbiş’in oğlunun Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne  torpilli geçişi konuşulurken KHK ile ihraç edilen Cenk Yiğiter'in Ankara Üniversitesindeki asistanlık görevine de AKP'li Galip Ensarioğlu'nun oğlu getirilmişti. Üniversitelerde yaşanan torpil tartışmalarına ise bir yenisi Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nde eklendi.

Mayıs 2017’de Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörlüğü tarafından Soma Devlet Hastanesinde çalışmış Urfalı olan, AKP’ye ve Tarım Bakanı Eşref Fakıbaba’ya olan yakınlığı bilinen kardiyoloji uzmanı Dr. Sedat Taş adına Kardiyoloji Anabilim Dalında adrese teslim açılan Yardımcı Doçent kadrosu açıldı. Ancak açılan bu kadro için CBÜ’deki anabilim dalındaki hiçbir akademisyen ve öğretim üyesinin bilgisi yoktu.

Adrese teslim kadro

Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye Yazılı Soru Önergesi veren Manisa Milletvekili Dr. Tur Yıldız Biçer, konuya, “üniversiteler kimsenin babasının çiftliği değildir” sözleriyle tepki gösterdi.

Üniversitelerin liyakati, bilimi esas alması gerektiğinin vurgusunu yapan CHP’li milletvekili,  “ülkede bilim can çekişiyor, insanlar okuyup-araştırım-bilim üreterek bir şey yapamayacaklarını düşündükleri için sürekli torpil aramaya mecbur bırakılıyorlar. İbiş’in babasının çiftliğine çevirdiği Ankara Üniversitesi’yle ve Celal Bayar Üniversitesi’nde yaşanan söz konusu olayla görüyoruz ki -liyakata gerek yok torpilin varsa- yeterli olmasan da biz hallederiz, diyorlar. Her kurumda yandaşı koru politikalarını ısrarla sürdürüyorlar. Bu şekilde ülkeyi kaosa sürüklemekte ısrar ediyorlar. Üniversiteler bilim, özgürlük yuvasıdır, üniversiteler ibişgillerin babasının çiftliği değildir.” İfadelerine yer verdi. 

Üniversiteler Kimsenin babasının çiftliği değil

Celal Bayar Üniversitesi’ndeki torpilli Yardımcı Doçent Kadrosu için cevap beklediğini belirten Biçer, Şanlıurfalı olan Tarım Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Şanlıurfalı hemşehrilerini bakanlıkta üst düzey görevlere getirdiğini, genel müdürlük makamından daire başkanlıklarına kadar çok sayıdaki koltuğun Şanlıurfalılara teslim edildiğini hatırlatarak, Fakıbaba’nın yeğeni Esin Nazlı Nacar’ın da Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’ne vekâleten atandığına vurgu yaptı.

CHP’li Biçer’in Başbakan Binali Yıldırım’a yönelttiği sorular şu şekilde;

 

Manisa Celal Bayar Üniversitesi 2017 yılı Kardiyoloji Anabilim Dalı Yardımcı Doçent kadrolarına ilişkin aşağıdaki sorularımın cevaplanması gereği doğmuştur.

 

1)      Celal Bayar Üniversitesi’nde, 2017 yılı mayıs ayında Kardiyoloji Anabilim Dalı için Yardımcı Doçent kadrosu açılmış mıdır? Açılmış ise, başvuru yapmak isteyen doktorlara kadro açılmayacağının söylenmesinin gerekçesi nedir?

 

2)      Celal Bayar Üniversitesi’nde, 2017 yılı mayıs ayında Kardiyoloji Anabilim Dalı için Yardımcı Doçent kadrosu açılmış ise başvuru tarihi, şartları ve alım kriterleri hangi tarihte nerede yayınlanmıştır?

3)      Celal Bayar Üniversitesi’nde, 2017 yılı mayıs ayında Kardiyoloji Anabilim Dalı için Yardımcı Doçent kadrosu açılmış ise başvuru şartları ve alım kriterleri ne şekildedir?

4)      Celal Bayar Üniversitesi’nde, 2017 yılı mayıs ayında Kardiyoloji Anabilim Dalı için Yardımcı Doçent kadrosuna kaç kişi başvuru yapmıştır? İsimleri ayrı ayrı belirtilmek üzere; başvuru yapalar kim/kimlerdir?

5)      Celal Bayar Üniversitesi’nde, 2017 yılı mayıs ayında Kardiyoloji Anabilim Dalı Yardımcı Doçent kadrosuna isimleri ayrı ayrı belirtilmek üzere kim/kimler alınmıştır?

6)      Celal Bayar Üniversitesi’nde 2017 yılı mayıs ayında açıldığı iddia edilen Kardiyoloji Anabilim Dalı Yardımcı Doçent kadrosu Dr. Sedat Taş için mi açılmıştır?

7)      Celal Bayar Üniversitesi’nde, 2017 yılı mayıs ayında Kardiyoloji Anabilim Dalı Yardımcı Doçent kadrosuna alınan kişilerin, alım kriterlerinde belirtilen esaslara uymadığı doğru mudur?

8)      Kardiyoloji Anabilim Dalı Yardımcı Doçent kadrosuna alınan kişi/kişilerin 1. isim olarak hazırladığı, Pupmed ve Scı-Expanded’de yayımlanan çalışmaları var mıdır? Varsa bu çalışmalar hangileridir?

9)      Celal Bayar Üniversitesi’nde, 2017 yılı mayıs ayında Kardiyoloji Anabilim Dalı için açılan Yardımcı Doçent kadrosuna alınan kişi/kişiler nerelidir? Kadroya alınan kişilerin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ile yakınlığı olduğu doğru mudur?

10)  Kardiyoloji Anabilim Dalı Yardımcı Doçent kadrosuna alınan kişi/kişiler için siyasi referans mı esas alınmıştır? Siyasi referans esas alınmış ise bu kişilerin referansları hangi siyasi isimlerdir?

 

Son Güncelleme: 01.02.2018 13:11
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15