Balbay: "Gediz Deltası UNESCO Dünya Doğa Mirasını Hakediyor"

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Kültür Komisyonu Üyesi Mustafa Ali Balbay İzmir Gediz Deltası’nın UNESCO Dünya Doğa Mirası olması için ortaya konan raporu TBMM gündemine taşıdı

13 Aralık 2017 Çarşamba 12:33
Balbay: "Gediz Deltası UNESCO Dünya Doğa Mirasını Hakediyor"

Kültür Bakanı Numan Kurtulmuş’tan çalışmalara destek olmasını isteyen Balbay, “Türkiye’nin en büyük yüzölçümüne sahip kıyı sulak alanlarından biri Gediz Deltası. 158 yıldır bilimsel çalışmalar araştırmalar yapılıyor. Ülkemizde henüz UNESCO Dünya Mirası statüsüne sahip bir alan yok. Ülkemizin en büyük yüzölçümüne sahip kıyı sulak alanlarından ve flamingoların yuvası olan İzmir’in Gediz Deltası bu mirası edinmeyi hakediyor. Bakanlık ve hükümet buna koşulsuz destek vermeli" dedi.

1998 yılından bu yana Ramsar Sözleşmesi kapsamında Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alan olan Deltanın, Yaban Hayatı Koruma Sahası ve Doğal Sit Alanları Koruma statülerine sahip olduğunu da hatırlatan Balbay sözlerini şöyle sürdürdü:

“UNESCO Dünya Mirası olacak alanların beşi kültürel, dördü ise doğal özellikleri kapsayan dokuz kriteri bulunmakta. Akademisyenler ve doğa dernekleri tarafından yürütülen çalışmalar ve ortaya konan rapora göre Gediz Deltası Dünya Doğa Mirası kriterlerinin tamamını sağlamakta. Gediz Deltası tatlısu, acısu, kara ve kıyı zenginlikleri, dünya flora ve faunasının doğal seleksiyon, izolasyon, mutasyon gibi mekanizmalar sonucu canlılardaki farklılaşmaları ve değişimlerin izlenebildiği bir ekosistem bütünü. Burada dünyanın en büyük flamingo kuluçka alanları bulunmakta. Öyleki dünyadaki on flamingodan biri bu alanda yaşamakta. Gediz Deltası kendisini oluşturan tatlı su gölleri, lagünler, tuzlu çayırlıklar, çamur düzlükleri, sazlıklar ve diğer doğal yaşam ortamları ile binlerce canlının yaşam döngülerinin üreme, beslenme, barınma, kışlama gibi aşamalarının devam ettiği bir alan. Bu alanı İzmir’e, Türkiye’ye ve dünyaya miras bırakmalıyız.”

Bu sürecin siyaseten ve iktidar mensupları tarafından da desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Balbay sözlerini şöyle sürdürdü:

“Özellikle Kültür Bakanlığı çalışmaya destek vermeli ve gerekli girişimlerde bulunmalı. Ülkemizin evrensel kültür, sanat ve turizm değerlerinin sürdürülebilir korunmasını sağlayarak yaşatmak ve tanıtmak, toplumsal bilincin oluşmasında bilgiye erişimi kolaylaştırmak ve ülkemizin dünya turizminden alacağı payı artırmak olan misyonunu da yerine getirmiş olur. Ayrıca Bakanlık alana en büyük zararı verecek, tüm canlıları katledecek olan Körfez Geçiş Otoban projesinden de vazgeçmesi için hükümet nezdinde girişimlerde bulunmalı.”

Balbay Gediz Deltası’nın Türkiye’nin ilk Dünya Doğa Mirası ünvanına ulaşması ve UNESCO Dünya Doğa Mirası statüsünü alması sürecine ilişkin Bakan Kurtulmuş’tan şu sorularına yanıt istedi:

1.         Gediz Deltası’nın UNESCO Dünya Doğa Mirası statüsü almasını bakanlık ve hükümet olarak destekliyor musunuz? Bunun için hangi çalışmaları yürütüyor, neler yapıyorsunuz?

2.         İzmir’e ve Türkiye’ye çok büyük değer katacak Delta’nın ilk Dünya Doğa Mirası ünvanına ulaşması için Sivil Toplum Kuruluşları ve Belediye ile ortak bir çalışmanız olacak mı?

3.         158 yıldır bilimsel olarak araştırılan ve 1998 yılından bu yana Ramsar Sözeşmesi kapsamında Uluslararası Sulak Alan Statüsüne sahip ve doğal sit alanı alarak korunan Gediz Deltasının büyük zarar göreceği Körfez Geçiş Otobanı projesinin iptali için hükümetiniz nezdinde bir girişimde bulunacak mısınız?

Son Güncelleme: 13.12.2017 12:38
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15