"Benim fezleke dosyamı benden gizliyorlar!"

CHP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ MAHMUT TANAL'IN KARMA KOMİSYONU BAŞKANI MUSTAFA ŞENTOP'A GÖNDERDİĞİ, FEZLEKE DOSYASINDA YER ALAN DELİLLERİN BİR ÖRNEĞİNİ İSTEDİĞİ DİLEKÇESİ REDDEDİLDİ. BU TUTUMA TEPKİ GÖSTEREN TANAL, “BENİM FEZLEKE DOSYAMI BENDEN GİZLİYORLAR; NEYLE SUÇLANDIĞIMI BİLMEZSEM KENDİMİ NASIL SAVUNACAĞIM" DEDİ.

07 Ağustos 2017 Pazartesi 13:23
"Benim fezleke dosyamı benden gizliyorlar!"

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın TBMM’ye verdiği, kendisi adına düzenlenen fezlekeye karşı savunma yapabilmek için, fezlekeye konu olan delilleri incelemek istediğini söyleyen dilekçesi, TBMM Karma Komisyonu’nca reddedildi. Tanal’ın kendini savunabilme amaçlı girişimi, Karma Komisyon Başkanı Mustafa Şentop’un “Karma Komisyonun geçmiş yasama dönemlerinde başvuruda belirtmiş olduğunuz ‘fezleke dosyasına konu delillerin tümünün, dizi pusulası yapılarak fezleke ve delilleriyle birlikte dosya içinde bulunan tüm belgelerin örneğinin verilmesi’ talepte bulunan milletvekiline, verildiğine ilişkin örnek uygulaması bulunmamaktadır” sözleriyle reddedildi.

Can Dündar ve Erdem Gül hakkında İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesince görülen, kamuoyunda MİT Tırları diye bilinen davanın ertelenen duruşmasına katılan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’a Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa Aykırılık gerekçesiyle fezleke düzenlenmişti. Bunun üzerine Tanal, dokunulmazlığının kaldırılmasını talep etmiş ve adil yargılanmak istediğini ifade etmişti. Tanal, TBMM Karma Komisyonu’na, söz konusu fezlekeye karşı kendini savunabilme adına, Fezleke dosyasına konu olan tüm delillerin kendisine bir örneğinin verilmesini, verilmeyecek ise nedenini yazılı olarak istediğini söylediği bir dilekçe daha vermişti. Ancak Komisyon Başkanı Mustafa Şentop, Tanal’a fezlekeye konu olan delillerin örneğini vermeyi reddetti. Konuya ilişkin Tanal, şunları söyledi:

“Ceza Muhakemesi Kanunu madde 153’e göre ‘Müdafi, soruşturma evresinde dosya içeriğini inceleyebilir ve istediği belgelerin bir örneğini harçsız olarak alabilir.’ Ancak benim adıma düzenlenmiş fezleke dosyasından örnek alma isteğim reddedildi. Benim fezlekemi benden gizliyorlar. Peki, benim vatandaşlık hakkım olan savunma hakkımı ben nasıl kullanacağım? Hangi delillerle suçlandığımı dahi bilmiyorum. Ya da ‘Müdafinin dosya içeriğini incelemesi veya belgelerden örnek alması, soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilecek ise, Cumhuriyet savcısının istemi üzerine, sulh ceza hâkiminin kararıyla bu yetkisi kısıtlanabilir.’ Bu şekilde gizlilik kararı getirilebilir. Dosya üzerinde gizlilik kararı da yok. Kimden neyi gizliyorlar? Bir milletvekilinden kendi dosyası gizleniyorsa kim bilir vatandaştan neler gizleniyor. Ancak Komisyon Başkanı Sayın Mustafa Şentop, delillerin ne olduğunu söylemem, örneğini vermem, gel kendin incele diyerek kaçamak, yuvarlak bir yanıt vermiştir. Mertçe yüreklice dokunulmazlığımın kaldırılmasını talep ettim. Şentop da mertçe bana neyle suçlandığımı, delillerinin ne olduğunun örneğini versin. Dokunulmazlığımı kaldırsınlar. Ben aklanacağımdan eminim. Oysa kanun çok açık, tekrar söylüyorum. Ceza Muhakemesi Kanunu madde 153’e göre Müdafi, soruşturma evresinde dosya içeriğini inceleyebilir ve istediği belgelerin bir örneğini harçsız olarak alabilir.”
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15