"Bursa'nın sağlık ihtiyaçları gözardı ediliyor"

CHP PM Üyesi Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal; Bursa’da 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrasında KHK ile kamulaştırılan hastanelerin özel sektöre satışa sunulmasıyla ilgili iddiaları Meclis gündemine taşıdı. 

27 Aralık 2016 Salı 16:20
"Bursa'nın sağlık ihtiyaçları gözardı ediliyor"

CHP’Lİ SARIBAL’DAN "HASTANELER Mİ SATILIYOR?" SORUSU

1.2 milyon insanın yaşadığı Bursa’da, halen yatak kapasitesinin yetersiz olduğu iki merkez ilçe mevcutken, hastanelerin özel sektöre satışıyla açığın daha da büyüyeceğini belirten Sarıbal; “hastanelere ihtiyaç varken satılması iddiaları şayet doğruysa gerekçeleri nelerdir?” diyerek konuya açıklık getirilmesini istedi.

Kamu ihtiyaçlarının göz ardı edildiğini iddia eden Sarıbal’ın TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a yöneltmiş olduğu sorular şu şekildedir:

“Bursa’da 15 Temmuz darbe girişimi sonrası çıkarılan 667 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile iki özel hastane (Özel Bahar Hastanesi ve Özel Rentıp Hastanesi) kamulaştırılarak Sağlık Bakanlığına devredilmiştir. 8 Ağustos 2016 tarihinden itibaren Özel Bahar Hastanesi, Bursa Devlet Hastanesi'ne bağlı Osmangazi ek hizmet binası; Özel Rentıp Hastanesi ise Yüksek İhtisas Hastanesi'ne bağlı Nilüfer ek hizmet binası olarak hizmet vermeye başlamıştır. Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’nin verdiği bilgilere göre bu hastanelerde, bağlı bulunduğu kamu hastanelerinde görevlendirilen personel tarafından hizmet verilmektedir. Öte yandan Bursa’da yerel basında çıkan haberlere göre bu hastaneler için satış kararı alındığı iddia edilmektedir. Bu bağlamda;

  1. Söz konusu iki hastanenin özel sektöre satılacağı haberleri doğru mudur?
  2. Eğer doğruysa, bu hastaneler için satış kararını kim almıştır?
  3. 800 bin nüfuslu Bursa merkez Osmangazi ilçesinde çocuk acil ve polikliniği hizmeti Devlet Hastanesi Osmangazi ek hizmet binasında verilmektedir. Bu hastanenin el değiştirmesi durumunda kamunun bu ilçede çocuk hastalar için bir başvuru noktası kalmayacaktır. Sağlık Bakanlığı'nın Osmangazi'de yaşayan çocukların sağlık hizmetine erişmesi için herhangi
  4. bir planı var mıdır?
  5. Toplamda 1 milyon 200 bin kişi yaşayan Bursa'nın bu iki merkez ilçesinde halen kamu hastanelerinde hasta yatağı ihtiyacı bulunmaktadır. Bu ihtiyaca rağmen bu hastanelerin elden çıkarılmasının gerekçesi nedir?
  6. Yüksek İhtisas Nilüfer ek binasında 17 poliklinik, Devlet Hastanesi Osmangazi binasında ise 14 poliklinik ve acil hizmetinin verildiği ve günde toplamda üç binin üzerinde hasta başvurusu bulunan bu kuruluşları, kamu neden gözden çıkarmaktadır?
  7. Bursa Kamu Hastaneler Birliği ve Bursa Sağlık Müdürlüğü'nün bu konudaki değerlendirmeleri nedir?
  8. 400 binlik bir nüfusa sahip olan Nilüfer ilçesinde bu kamulaştırmaya kadar erişkinler için herhangi bir 2. basamak kamu hastanesi bulunmamaktaydı. Yüksek İhtisas Hastanesi'ne bağlı Nilüfer ek hizmet binası 50 yatak kapasitesi, dört adet ameliyathanesiyle Nilüfer ilçesinin kamu hastanesi gereksinimini kısmen karşılamış bulunmaktadır. Bu ihtiyaç neden göz ardı edilmektedir?
  9. Kamulaştırıldıkları sırada bu hastanelerin bina, cihaz, yatak ve diğer taşınmazlarının ederi belirlenmiş midir, bu rakam ne kadardır?
  10. Bu hastanelerin kamulaştırma sonrası kamu eliyle yapılan cihaz ve iyileştirme bedelleri nelerdir?
  11. Basında yer alan, hastanelerin ihale yapılmadan bir özel hastaneye satıldığı haberi doğru mudur?
  12. Büyükşehir Belediyesine ait olduğu bilinmektedir. Bu satış nasıl gerçekleşecektir? Yine basında yer alan bu binanın karşılığında Nilüfer ilçesinde yer alan FSM Bulvarı’ndaki Hastane alanının Büyükşehir Belediyesine verildiği bilgisi doğru mudur?”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15