CHP'li Durmaz: Torba Yasada Halk Yok!

 CHP’li Durmaz, Plan ve Bütçe Komisyonunda binlerce yurttaşı ilgilendiren torba yasayı değerlendirdi...

09 Şubat 2018 Cuma 11:55
CHP'li Durmaz: Torba Yasada Halk Yok!

CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz Plan Bütçe Komisyonunda görüşülmekte olan binlerce yurttaşı, asgari ücretliyi, engelliyi, esnafı, işçiyi ilgilendiren torba yasa hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Maliye Bakanı Sayın Naci Ağbal’ın da katılımıyla gerçekleşen toplantıda hükûmetin politikalarını eleştiren Durmaz, “ Çağdaş bir eğitim, güven veren bir hukuk sistemi, özgürlükler ve bilim olmadan üretim ve gelişmişlik de olamaz. Bugün, ülkemizde güven ortamı olmadığı için yatırımcı gelmiyor, gençler umutsuz, emekliler geçinemiyor ve işsizlik en büyük sorun hâline gelmiş durumdadır. Torba yasalarla geçici çözümler üretmenin ötesine maalesef geçemiyoruz.” dedi.

Torba Yasada Halk Yok!

Torba yasa hakkında değerlendirmelerde bulunan Durmaz, yasal düzenlemelerin halkın isteklerine cevap veremediğini dile getirdi.

 Durmaz’ın değerlendirmeleri şöyle;

82 maddelik torba yasa işverene bol destek vermenin ötesinde, işçiyi, emekçiyi, emeklileri, köylüyü ilgilendirmekten, halkın isteklerine cevap vermekten uzak bir torba yasadır.

Bugün, her çıkan torbaya umut bağlayan emeklilikte yaşa takılanlar, intibak yasası için bekleyen emekliler, engelliler, atama bekleyen binlerce öğretmen, sosyal hizmet uzmanları, ziraat mühendisleri, veteriner hekimler, sayısı binlerce işsiz genç, hiçbir olumlu düzenlemeden nasibini alamamaktadır.

İşverene Prim desteği, halka ait fonlardan karşılanmamalı!

İşverene teşvik primi verilerek işsizliğin önlenemeyeceğini defalarca söyledik, İstihdam seferberliğinin işsizlik oranını düşürmediğini hepimiz de gördük. ,

İşverene prim desteği geçici bir çözüm olmanın ötesine de geçemeyecektir. Ayrıca, bu prim desteği yine işçiye ait hakları, halk için ayrılan fonlar kullanılarak verilecekse zaten bunun adın işçiden alıp işverene vermek oluyor.

Bizim işçi çalıştıracak üretimimiz, yatırımımız yoksa teşvikle de bu işi yürütemeyiz. Kamuya ait kaynakların prim desteği olarak aktarılması da yasal ve doğru değildir.

 Küçük işletmeler kepenk kapatırken, kredi borç batağındayken istihdam için teşvik verilmesi neyi kurtaracak çok merak etmekteyiz.

Sadece 2017 yılında 409 kadın, cinayete kurban gitti!

Yine, kadın istihdamının artırılmasına yönelik yapılan kreş düzenlemesi var ama biz kadınları şiddet ve kadın cinayetlerine karşı koruyamadıktan sonra zaten yaşatamadığımız kadınların çalışma hakkı da ortadan kalkmış durumdadır.

Sadece 2017 yılında 409 kadın cinayete kurban gitmiş. Ortada temelde düzeltilmesi gereken sorunlar varken bunları sürekli görmezden gelmekteyiz.

Ölüm madencinin kaderi değil!

Madenlerde iş kazalarına engel olamazken, her şirkete kolayca ruhsat verilirken, maden sahalarını yandaş şirketleri zenginleştirmek adına ihalesiz tahsis ederken, kaybettiğimiz madencinin ailesine kadro verilmesi, bunu da süre sınırlaması yaparak veriyorsak bu da çözüm değildir. Bu düzenleme, madencilerin ölümlerinin diyeti değildir. Tabii ki haklar verilsin ama önce iş kazalarını önlemek adına neler yapılıyor, ona bakmalıyız. Ölüm, madenci nin kaderi olmaktan da çıkarılmalıdır.

455 bin atanamayan öğretmen kadro bekliyor!

“Ücretli öğretmenlere kadro hakkı düzenlemesi getiriyoruz.” Diyorsunuz!

“Ücretli öğretmen” teriminin eğitime ve Anayasa’ya aykırı olduğunu bilmiyorsunuz!

Sayısı 450 bini aşan atanamayan öğretmenler için umut yok, ama ısmarlama torba yasayla sınırlı sayıda kişiye kadro vereceğiz diyorsunuz. Bu, öğretmenler için büyük bir hayal kırıklığıdır.

İnternet Gazeteciliğine Sansür Geliyor!

OHAL sırasında gazeteler kapandı. Gazeteciler hapse atıldı, onlarca televizyon kanalı kapatıldı.

Sansürde son noktaya geldik.

Kimse özgürce yazamaz, konuşamaz hâle geldi. Bu ortamda İnternet haberciliği, İnternet üzerinden yapılan televizyon yayınları sansürsüz haber alma ve yararlanma hakkı hâline gelmişken, o da bitirilmektedir. Şimdi, önce Diyanetten bir ısmarlama bir açıklama geliyor, sonra bahaneyle İnternet yayınlarına sansür imkânı tanıyacak düzenlemeyi de torbaya koyuyorsunuz. Artık sansürün dokunamayacağı alan kalmayacak anlaşılan. Basın özgürlüğünün olmadığı bir ülkede demokrasi büyük yaralar almaya devam ediyor.

Yasalar düzen sağlamak için çıkarılır, düzen bozmak için, varlıklarımızı, çevremizi, haklarımızı törpülemek için çıkarılan yasalar insan haklarına ve evrensel hukuka da aykırıdır.

Durmaz; Kepenk Kapatan Esnafa İşçi Çalıştır diyemezsiniz!

Bugün KOBİ’ler ülkemizde ihracatın yüzde 55’ini, istihdamın yüzde 73'ünü, ithalatın yüzde 38'ini, cironun da yüzde 62'sini yapmaktadır. Türkiye'de ticaretin, ana unsuru KOBİ’ler üzerinden yürüdüğünü hepimiz biliyoruz ama ne yazık ki ekonomi için büyük bir öneme sahip KOBİ’lerimiz kan kaybının da artık ötesindedir.

Türkiye genelinde Ocak 2017'de, Ocak 2016'ya göre 88 sektörde artış görülmesine rağmen 43 sektörde sigortalı ücretli çalışan sayısı azalmıştır.

Bu rakamlar karşısında teşvik verseniz ne fayda! Bugün yasada yaptığınız düzenlemeyle küçük işletmelere de istihdam teşviki veriyorsunuz ama işletmelerin işçi çalıştıracak durumu var mı? Bir başka vaka, esnaf kepenk kapatırken AVM'lerin yatırımları da yaklaşık olarak 53,5 milyar dolar değerine ulaşmıştır. AVM'ler büyürken, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonunun verilerine göre 2016'nın tamamında 101.614 esnaf iş yerinin kapısına kilit vurmak zorunda kalmıştır.

Durmaz, Maliye Bakanı’na seslendi, “Sayın Bakanım Gelin halk yararına düzenlemeleri bu torbaya koyalım” dedi!

Ülkemizde yaşanan kaos ortamı, sınır komşularımızdaki olaylar, istikrarsız hükûmet politikaları, ülkenin gelişmesine ve uluslararası rekabette ilerlemesine engel teşkil etmektedir.

Hukuk sistemi, tarafsız yargı, demokratikleşme, özgürlükler olmadan güven ortamı da oluşturulamaz. Geriye doğru on altı yılın muhasebesi yapıldığında, OHAL’le yönetilen, gazetecileri cezaevinde olan, eğitimcileri, memurları, bilim adamları sorgusuzca işten atılan, çiftçisi kan ağlayan, emeklisi geçinemeyen, içeride mutsuz dışarıda itibarsız bir ülke konumuna geldik. Bizim Türkiye'nin tüm yurttaşları olarak, bir an önce, saydığımız eksiklikleri gidermek için getireceğiniz altyapısı olan, etki analizi yapılmış, bu ülkenin varlıklarına varlık, yurttaşına mutluluk getirecek her türlü yasaya destek vermeye hazır olduğumuzu az önce Sayın Başkanımızın ağzından dinlediniz ama ne yazık ki hiçbir veri, attığınız hiçbir adım bizim uzattığımız eli tutmuyor, görmüyor. Yine de bu ülkede bütün olumsuzlukları el birliğiyle düzeltmenin hepimizin görevi olduğuna inanıyorum. Bir kez ama bir kez daha, bazı maddelerin gözden geçirilerek ortak bir anlayışla katkı sunalım diyorum.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15