CHP'li Kaplan: 20 Kasım acı bir tablodur

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan KAPLAN, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde yazılı bir basın açıklaması yayınladı. Kaplan’ın yazılı basın açıklaması şöyle:

20 Kasım 2018 Salı 12:57
CHP'li Kaplan: 20 Kasım acı bir tablodur

“20 Kasım Birleşik Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşmenin kabul günüdür. Çocuk Hakları Sözleşmesi, çocuklarımızın korunmalarını ve sağlıklı bireyler olarak yetişmelerini sağlayacak en önemli hukuki sözleşmelerden birisidir.

Çocuk Hakları Sözleşmesi, çocuklarımızın eğitim, sağlık, yaşama, cinsel sömürüye karşı koruma, barınma gibi birçok hakkını tanımlayan bir kavramdır.  Çocukların açlıktan, yokluktan, sömürüden, ihmallerden uzak, temel haklarını koruyacak bu 54 madde evrensel insan haklarından ayrılmaz bir parçadır. Çocuk Hakları Sözleşmesi, cinsiyet, dil, din, ırk gözetmeksizin bütün çocukların haklarını tamamlıyor.

Ancak ne yazık ki hak ihlalleri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yetişkin, çocuk ayırmadan, gün geçtikçe artarak çoğalmaktadır.

Resmi verilerden alınan rakamlara göre ülkemizde 2 milyon çocuk işçi var. Her 10 çocuktan 8’i kayıt dışı çalıştırılıyor. 393 bin çocuk okul yerine işe gitmeye zorlanıyor. Türkiye Çocuk İşçiliği ve İş Cinayetleri raporuna göre, 2013’den bu yana 319 çocuk iş cinayeti kurbanı. Sadece 2018’in 5 ayında 27 çocuk çalıştırılırken hayatını kaybetti.

AKP döneminde çocuk işçiliği %20 arttı. TUİK Çocuk İşgücü Anketine göre, Türkiye'de 6-18 yaş arası 893 bin çocuğun %44’ü mevsimlik tarım işinde çalışıyor, %24’ü sanayi, %31’i hizmet sektöründe çalışıyor. Çoğu çocuğumuz ya okula gidemiyor ya da okula devam etmekte güçlük çekiyor.

2010’dan 2018 Kasım ayına kadar 482.908 kız çocuğunun evlendirildi. İHD İstanbul Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu'nun raporuna göre, son 16 yılda 18 yaşın altında 440.000 çocuk doğum yaptı. Cinsel suçların %46'sının çocuklara karşı işlendi. Çocuğa karşı cinsel istismarda Türkiye, dünya listesinde 3. sırada. Yılda ortalama 8.000 çocuk istismara uğruyor. Son 10 yılda çocuk istismar davaları ise %700 arttı.

TUİK’in verilerine göre 2008-2016 yılları arasında 104.531 çocuk kayboldu. Yılda neredeyse ortalama 968 çocuğumuz kayboluyor. Endişe verici boyutta kayıp çocuklar cinsel istismara uğruyor, organ kaçakçılığı mafyalarının eline düşüyor.

Cezaevlerinde 1.733 tutuklu, 1268 hükümlü olmak üzere toplam 3019 çocuk var. Denetimli serbestlik tedbiriyle 18.575 çocuk hayatına devam etmekte. Hapishanelerde anneleriyle birlikte kalan 0-6 yaş arasında 743 çocuk var.

Sadece 2017 yılında, erkekler şiddet uyguladıkları kadınlara zarar vermek veya öç alma motivasyonuyla 22 çocuğu öldürdü. Öldürülen çocukların %53’ünün ebeveynleri boşanma aşamasındaydı. Çocukların % 68’ini babaları öldürdü. 22 çocuktan 14’ünün anneleri de öldürüldü. Çocukların %50'si bıçakla öldürüldü.

Evet bugün 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü. Bu dehşet tablo çocuklarımızın geleceğini koruma altına almakla hükümlü olduğumuz gerçeğini bir kez daha göz önüne seriyor.

Güzel ve aydınlık bir gelecek tüm çocuklarımızın hakkı. Dünyada ve ülkemizde hiçbir çocuğun tacize, tecavüze, zorla evlendirilmeye, çalıştırılmaya, niteliksiz eğitime, iş cinayetlerine kurban gitmeyeceği; huzurlu, sağlıklı ve mutlu bir gelecek sağlayabileceğimiz günler için gerek şahsım, gerek Cumhuriyet Halk Partisi olarak söz veriyoruz.

“Çocuklarımızın yüzü gülsün, şeker de yiyebilsinler” diye hak, hukuk ve adalet temelinde, çocuk haklarını korumak için vereceğimiz mücadele bitmeyecek.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15