CHP'li Kaplan'dan asgari ücret, taşeron ve işsizlik çıkışı

Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, TBMM Genel Kurulu'nda asgari ücret, işsizlik, iş cinayetleri, grev hakkı, taşerona kadro, özelleştirmeler, KİT'lerin kadro sorunu ve gündemdeki diğer meselelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Sendikal haklar bakımından dünyanın en kötü ülkeleri sıralamasında Türkiye'nin 10. sırada yer aldığını söyleyen Kaplan, AKP’nin Türkiye’yi devraldığı zamanki sendikalaşma oranı % 57 iken, son 16 yılda işçi sayısı 3 kat arttı ve sendikalaşma oranı % 12’ye düştüğünü ifade etti. Türkiye'de sendikalaşmanın değil, sendikasızlaşma sürecinin başladığını söyledi.

18 Ocak 2019 Cuma 12:41
CHP'li Kaplan'dan asgari ücret, taşeron ve işsizlik çıkışı

GERÇEK MUHABİR / ANKARA

SENDİKASIZLAŞMA ARTIYOR

Kaplan, "AKP'nin Türkiye'yi devraldığı zamanki sendikalaşma oranı yüzde 57 iken son on altı yılda işçi sayısı 3 kat arttı ve sendikalaşma oranı yüzde 12'ye düştü. 15 milyon sigortalı çalışan var. Grev ve toplu sözleşmelerden faydalanan çalışan sayısı 700. Her 100 işçiden sadece 12'si sendikalı, sendikalı işçilerin de sadece yüzde 7'si toplu iş sözleşmesinden yararlanabiliyor. Sendikalaşmanın önündeki engellerden bir diğeri de grev hakkının kısıtlanması. Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'nde yaklaşık 50 bin kişi işten çıkarıldı." dedi.

TÜRKİYE’DE YAPILAN ÖZELLEŞTİRMELERİN %88’İ AKP İKTİDARI DÖNEMİNDE!

Kaplan, sendikalaşmanın önündeki en önemli engellerden biri de özelleştirmeler olduğunu belirtirken: “Türkiye’de yapılan özelleştirmelerin %88’i AKP İktidarı zamanında yapıldı. Son 16 yılda; 11 liman, 90 elektrik santrali, 41 işletme, 11 otel, sosyal tesis, 37 maden sahası özelleştirildi. Yapılan özelleştirmelerle Cumhuriyetin birikimleri yok edilirken, emekçiler de mağdur edildi. Medyayı, bürokrasiyi, hukuku kendi tekeline dönüştüren AKP’nin, sendikalarda da aynı politikayı izlediğini görüyoruz. AKP iktidarı tüm bunların yanında kendi yandaş sendikacılık anlayışını ilerletti, kendi bünyesinde güdümlü sendikacılık anlayışını destekledi” diye konuştu.

TEMEL BESİNLER EMEKÇİ SOFRALARINDA LÜKS OLDU!

Gaziantep'te işsizlik maaşlarından yararlanan 11 bin kişi olduğunu söyleyen Kaplan, iktidar döneminde 16 grevin yasaklandığını, 60 bin işçinin bu yasaklardan etkilendiğini söyledi. Asgari ücretli vatandaşların geçim sıkıntısı yaşadığını, enflasyon rakamlarının yüzde 25'leri gördüğünü belirten Kaplan:  Enflasyon oranının % 25 ’leri gördüğü, açlık sınırının 2.000 TL’yi aştığı, aylık elektrik, doğalgaz ve su faturalarının 500 TL’yi geçtiği, en temel besin maddelerinin emekçi sofralarında adeta lüks olduğu bir dönemde 2020 TL asgari ücret işçiye, emekçiye zammı değil, zulmü hedefliyor” dedi.

Kaplan konuşmasına şöyle devam etti: “Cumhuriyet Halk Partili belediyelerde asgari ücret 1 Ocaktan itibaren 2.200 TL oldu. Partimizin asgari ücretin 2.200 TL olması ve asgari ücretten vergi alınmaması yönündeki teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığında hâlâ bekletiliyor. Değerli arkadaşlar, 2017'de resmî işsizlik oranı yüzde 11 iken, 2018'de bu yüzde 12'leri buldu. 5 milyon 300 bin gencimiz evde oturuyor. Kadın işsizliğin oranı bu yıl yüzde 19'larda. Sadece 2018 yılının Eylül ve Ekim ayları içerisinde 10 bine yakın işçi işten çıkarıldı. "İşsizlik Fonu" adı altında verilen fon, işsizlere değil iş verene cömert davranıyor. Geçtiğimiz kasım ayında fondan işsize 500 milyon, iş verene 1 milyar 200 milyon TL ödendi” dedi.

YAŞAMINI YİTİREN İŞÇİLERİN YÜZDE 95’İ SENDİKASIZ!

Kaplan, “Türkiye iş kazalarında da dünyada 3'üncü, Avrupa'da ise 1'inci sırada. Bu ayıp bize yeter! Bunu değiştirmek insan olarak vicdani sorumluluğumuzdur. 2018 yılında 2 bine yakın işçi, çalışırken yaşamını yitirdi. Denetimsizlik, güvencesizlik bu yıl da işçilere ölüm olarak geri döndü. Adına da "kader" ve "fıtrat" denildi. Eğitim görmesi gerekirken çalışmak zorunda kalan en az 70 çocuğumuz iş kazalarında öldü. Yaşamını yitiren işçilerden yüzde 95'i ise sendikasız işçilerden oluştu." dedi.

TAŞERON KADRO SÜRECİ

Taşeron kadro sürecinde mağduriyetler yaşandığını, 450 bin belediye işçisine kadro tanınmadığını KİT'lerdeki taşeron işçilerin de mağduriyetlerinin sürdüğünü söyleyen Gaziantep Milletvekili, "Değerli arkadaşlar, taşeron işçilere kadro düzenlemesi, taşeron işçileri bir kez daha güvencesizliğe mahkûm etti. 275 bine yakın işçi herhangi bir sebep gösterilmeden kadro düzenlemesinin dışında kaldı. 450 bin belediye işçisine kadro hakkı tanınmadı, bunun yerine işçiler belediye şirketlerine geçirildi. Güvenlik soruşturmasına takılan işçiler ise işten atıldı. Daha önce yine gündeme getirmiştim, Gaziantep'te kapatılan çadır kentlerdeki taşerondan kadroya geçirilen işçilere verilen sözler tutulmadı." şeklinde konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15