CHP'li Vekillerin Gönen Çığlığı!

Gönen Çayındaki kirlilik ile ilgili TBMM ‘nde ortak bir basın açıklaması yapan, CHP Balıkesir Milletvekilleri Mehmet Tüm, Ahmet Akın ve Namık Havutça, “Bu bizim değil Gönen halkının çığlığıdır. Balıklar, kaplumbağalardan sonra sıra insan ölümlerine gelmiştir. Bölge insanı artık ölüm çığlığı atıyor, hükumet bu çığlığı duymalıdır” dediler. Gönen Çayından aldıkları kirli suyu Başbakana verilmek üzere TBMM ‘deki makamına teslim eden vekiller, konunun sonuna kadar takipçisi olacaklarını dile getirdiler.

25 Mayıs 2017 Perşembe 15:22
CHP'li Vekillerin Gönen Çığlığı!

Balıkesir Milletvekilleri yaptıkları açıklamada şu görüşleri dile getirdiler;

Mehmet TÜM: Hükümet Balıkesir’i bilerek ihmal ediyor.

“Türkiye’nin Nüfus bakımından 17 nci  Büyük ili olan Balıkesir AKP iktidarları tarafından  bilinçli bir şekilde ihmal edilmektedir. Kazdağları ve Madra dağı gibi Balıkesir’in doğal güzelliklerine rant uğruna göz diken AKP, İlimizde bulunan Çaylara kimyasal atıkların dökülmesine göz yummaktadır.

Bunların başında da Gönen Çayı gelmektedir. Gönen çayı konumu itibariyle, Kaz dağlarından çıkarak Marmara denizine dökülünceye kadar bir çok yerleşim yerinden geçen önemli bir çayımızdır. Tarımsal sulamada kullanılmasının yanı sıra çok sayıda yerleşim yerinde  içme suyu olarak da kullanılmaktadır. Gönen Çayında kimyasal atık ve ağır metal kirliliği insan ve canlı sağlığı açısından çok ciddi boyutlara ulaşmıştır.

TÜBİTAK tarafından yapılan incelemelerde çok tehlikeli boyutlarda ağır metallerin olduğu tespit edilmiş ve raporlara yansımıştır. Bu raporlara karşın Hükumet şu ana kadar hiçbir önlem almamıştır. Bizler Balıkesir Milletvekilleri olarak Gönen çayına gittik ve kirliliği bizzat yerinde gördük. Halk bu durum karşısında endişeli ve tedirgindir. Çünkü üretilen ve sofralara gelen, sebze meyve, pirinç gibi temel gıda maddeleri gönen çayı ile sulanmaktadır.  Çayda şu anda hiç bir canlı yaşamamaktadır. Hatta Marmara denizine dökülmesinden dolayı Erdek körfezinde ciddi şekilde kirlilik meydana gelmektedir. Körfez Bölgesinde bulunan balık çeşitleri her gün azalmakta yok olmaktadır.

Bölgemizden bizlere yansıyan bir diğer bilgi ise kanser hastalığında ciddi şekilde artışın olduğudur. Sağlık Bakanlığınca da her hangi bir önlem alınmamıştır. Bir an önce, hükumet, sorumluluğunun gereği olarak konuya el atmalı ve gerekli önlemleri almalıdır. Bizler sonuna kadar bu konunun takipçisi olacağız. 

Sağlıklı yaşam, sağlıklı  çevre, her yurttaşın  doğal ve anayasal hakkıdır. Halkımızın bu hakkını sonuna kadar savunacağız. Birilerinin Balıkesir halkının sağlıklı yaşama hakkını gasp etmesine asla izin vermeyeceğiz.”

Namık Havutça : Şov yapmıyor, Çare arıyoruz.

“Bizler o bölgenin insanıyız, Gönen de doğmuş büyümüş ve 2011 yılından beri de bölgenin seçilmiş bir Milletvekili olarak, yurttaşlar bizlerden soruna acil çözüm bulunmasını talep ediyor. Konuyu gündeme getirdiğimizde AKP yetkilileri bizlerin şov yaptığımızı iddia ediyor. Bizler şov yapmıyoruz, tam aksine soruna çözüm arıyoruz. Çevre Bakanına verdiğim soru örgesine cevabında, Gönen Çayının ana kirlilik sebebini Gönen kanalizasyon sistemi olduğunu ve diğer sanayi atıklarının olduğunu resmi olarak bildiriyor. Bakanlık sorun tespit makamı değil, sonun çözüm makam olmalıdır.

Şu anda çayda hiçbir canlı varlığın yaşamadığını dile getiren Havutça,  bizler Milletvekilleri olarak, halkın çığlına kulak verdik ve Gönen Çayını bizzat yerinde inceleyerek numuneler aldık. Çaydaki kirliliği görmek için çok uzman olmak gerekmiyor. İşte aldığımız  numune burada ,  bu numuneyi Sayın Başbakana sunacağız, buyursun tekrar inceletsin. Sayın Başbakandan soruna derhal çözüm bulmasını ve insan ölümlerine sebep olacak kirliliği ortadan kaldırılmasını talep ediyoruz.”

Ahmet Akın :  AKP denetimden hoşlanmıyor.

Gönen aynı zamanda benim doğup, büyüdüğüm memleketim. Gönen ovasını ve Gönen çayını tıpkı değerli milletvekili arkadaşlarım gibi ben de çok yakından bilirim. Gönen çayı Gönen Ovası ve bölgemizin en önemli su kaynaklarından. Son yıllarda hızla kirlendiğine tanıklık ediyoruz. Bu kirlilik bilimsel raporlarla da ortaya konulmuştur. TÜBİTAK Gönen çayında ağır metal kirliliğinin yüksek olduğunu tespit etmiştir. Gönen Çayındaki kirlilik konusu aslında bugünün konusu değildir. Geçtiğimiz dönemlerde de gündeme gelmiştir. Geçen yıl ben de Balıkesir Milletvekili olarak bir Araştırma Önergesi vererek Gönen Çayındaki kirliliğin araştırılmasını istemiştim. Ama henüz gündeme aldıramadık. Hepinizin bildiği gibi AKP denetimden hoşlanmıyor. Kimse kendilerine bir şey sormasın, hesap sorulmasın istiyorlar.

Hepimizin ülkemize ve insanlarımıza karşı sorumluluğu var. Bir yerde çevre ve insan sağlığını tehdit eden bir şey varsa ve bu sürekli gündeme getirildiği halde sorumlu ve yetkililer bir adım atmıyorlarsa; bunun hesabını sormak bizim en doğal görevimiz, her şeyden önce halkımıza olan borcumuzdur.

Hükümet olarak göreviniz bunları izlemek değil, çözüm bulmaktır. Çevre ve insan sağlığını tehlikeye atmaya hakkınız yoktur. Bu konunun sonuna kadar takipçisi olacağımızı da burada belirtmek istiyorum. Adaleti ve devlet yönetimindeki başarısıyla bilinen Hazreti Ömer ; “Fırat kenarında bir oğlak kaybolsa hesabı Ömer'den sorulur" diyor.

Ben buradan AKP iktidarını Hz. Ömer’in devlet yönetimi anlayışı ile uyarıyorum. Gönen’de kirlenen su konusundan da, yanlış yapılan yollardan da, yolunda gitmeyen işlerden, memlekette olan biten her şeyden sorumlusun. Sorumluluğunun gereğini yap.”

Son Güncelleme: 25.05.2017 15:30
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15