Emekliler için Meclis Araştırması istemi

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, TBMM'ye açlık ve yoksullukla boğuşan emekliler için Meclis Araştırması önergesi sundu... Ayhan Barut emekliler için hak arayışında...

26 Mart 2019 Salı 12:53
Emekliler için Meclis Araştırması istemi

ANKARA - CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, açlık ve yoksulluk sınırı altında maaş alarak hayata tutunmaya çalışan emeklilerin sorunlarının çözümü için Meclis Araştırması istedi.

Emeklilerin sorunlarının saptanıp çözülmesi, maaşları ve özlük haklarının iyileştirilmesi için harekete geçen CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na Meclis Araştırması önergesi sundu. Yaşamlarını çalışarak ülkesine adayan emeklilerin sorunlarına çözüm bulunması gerektiğini vurgulayan Barut, "Ülkemizde emekli olup rahat etmeyi hak eden vatandaşlarımızın pek çok sorunu bulunmaktadır. Bunların başında 2000 yılında ve sonrasında emekli olmuş yurttaşlarımızın emekli maaşlarındaki ücret adaletsizliği gelmektedir. Türkiye sosyal bir hukuk devletidir. Devletimizin en önemli görevlerinden birisi de kuşkusuz emeklilerin ve yaşlıların insan onuruna yakışan bir yaşam sürmelerini sağlamak ve onları ekonomik olarak güçlendirmektir" dedi.

"EMEKLİLER AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA MAAŞ ALIYOR"

Emeklilerin çok zor ekonomik koşullar altında yaşama tutunmaya çalıştığını vurgulayan Ayhan Barut, şöyle konuştu:

"Emeklilerimiz düşük maaşlar nedeniyle yaşamlarını sıkıntı içinde geçirmektedirler. Ülkemizin son dönemde yaşadığı ekonomik krizi ve piyasa koşullarını göz önüne aldığımızda bundan emeklilerimizin çok daha olumsuz etkilendiğini oluşturulan tanzim satış çadırlarındaki kuyruklardan da üzülerek görmekteyiz. Yıllarca bu devlet için kamu kurum ve kuruluşlarında ve çeşitli özel sektörlerde çalışmış, ülkemize hizmet etmiş, katma değer katmış, alın teri dökmüş emeklilerimiz maalesef bir bankanın kuyruğunda, eline geçecek üç kuruş için sıra beklemektedirler. Aldıkları ücretler ise, yoksulluk hatta açlık sınırının altında kalmaktadır. Bu emekli maaşı ile ne evinin geçimini sağlayabiliyor, ne çocuklarının eğitim ihtiyaçlarını karşılayabiliyor ne de mutlu ve huzurlu bir yaşam sürebiliyorlar."

"ADİL BİR İNTİBAK YASASI ÇIKARILMALI"

Emekliler için ne yapılsa az olduğunu dile getiren CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, şunları kaydetti: "Yaşanan bu sorunlar, sosyal devlet sistemi ve yönetim anlayışının emeklileri görmezden geldiğini, yok saydığını göstermektedir. Emekli aylıkları arasındaki eşitsizlik, dengesizlik, adaletsizlik giderilmek zorundadır. Bunun için özellikle 2000 yılı ve sonrası emeklilerin aylıklarındaki eşitsizliğin giderilmesi gerekmektedir. Emeklilerimiz için adil bir intibak yasası çıkarılmalıdır. Milli gelir artışından refah payı verilmeli, emeklilerimizin banka promosyonları kamu çalışanları ile aynı orana yükseltilmeli, emekliler için muayene ve ilaç katılım payları ile fark ücretleri kaldırılmalı, kültür sanat spor gibi etkinliklerden ücretsiz olarak yararlanmaları sağlanmalıdır. Tüm emeklilere Kurban ve Ramazan bayramlarında birer maaş ikramiye verilmesi sağlanmalı, emeklilerimize ücretsiz ya da çok düşük ücretli yılda bir kez tatil yapma imkanı sağlanmalı. Ayrıca ülkemizin kanayan yarası haline gelmiş ve toplumumuzun bütün kesimleri tarafından haklılıkları teslim edilen Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) diye adlandırılan vatandaşlarımızın mağduriyeti giderilmeli. Emeklilerimizin ekonomik, sosyal ve kültürel bakımdan içinde bulundukları sorun ve sıkıntıların maddi ve manevi etkileriyle birlikte araştırılıp karşılaşılan sorunların tespit edilip çözülmesi için Meclis Araştırması istiyoruz."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15