Enflasyon OKUL KANTİNLERİNİ de vurdu!

Enflasyon rakamlarının, okul kantin kiralarının çok yüksek oranda artmasına neden olduğunu belirten CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu; kantinci esnafının kira sorununa çözüm bulunması amacıyla soru önergesi verdi.

14 Ekim 2018 Pazar 10:46
Enflasyon OKUL KANTİNLERİNİ de vurdu!

Konuyu Meclis gündemine taşıyan Bakırlıoğlu, Milli Eğitim Bakanına yüksek enflasyon nedeniyle iki yılda yüzde 70 oranında artırılan kantin kiralarının düşürülüp düşürülmeyeceğini sordu.

         CHP Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu yaptığı açıklamada; “Okul Aile Birliği Yönetmeliği” gereği okul kantinleri muhammen bedel üzerinden ihale ile kiralanmakta ve işletilmektedir.

Kantinlerin kiralama süresi bir yıldır ve TÜİK tarafından yayımlanan Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) oranında artırılmaktadır.

TÜİK 2018 Eylül ayı yıllık enflasyon oranını yüzde 46,15 olarak açıklamıştır. Geçen yıl bu oran 16,28 seviyesindeydi.

Bunu bir örnekle açıklamak gerekirse;

2016 yılında bir okul kantinini yıllık 10.000 liraya kiralayan kantin işletmecisinin, bu yıl ödeyeceği bedel 17.000 lira olacaktır ki, iki yılda yüzde 70 artış kantincileri gerçekten zor durumda bırakacaktır.

Kaldı ki; Hükümet dövizle yapılan kira sözleşmelerinin Türk Lirasına çevrilmesini ve kira artış oranının ÜFE yerine, TÜFE ile belirlenmesi konusunda kararname çıkarmıştır.

Fakat okul kantinleri ile bu yolla devletin kiraladığı yerlerden hiç bahsedilmemiştir.

Ayrıca; Söz konusu yönetmelikte “kira bedelinin tespitine ilişkin önemli ölçüde farklılaşma (öğrenci mevcudunda en az yüzde 25 oranında azalış veya artış, kiracının cirosunu önemli derecede etkileyecek Bakanlık tarafından getirilen kısıtlayıcı düzenlemeler) olması halinde, muhammen bedel yeniden tespit edilerek mevcut kiracıya aynı usulle ihale edilerek yeni sözleşme düzenlenir” hükmü yer almaktadır.

Bu maddeye göre yüzde 46,15’lik kira artış oranının “kira bedelinin tespitine ilişkin önemli ölçüde farklılaşma” olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.

Bu nedenle MEB kantinci esnafının aşırı yüksek gerçekleşen kira artış oranını düşürmek zorundadır. Eğer bu yapılmazsa kira artışı fiyatlara yansıyacak ve zararını yine öğrenciler ve veliler çekecektir.

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15