“Engelli istihdam zorunluluğu kâğıt üzerinde kalmasın”

CHP Milletvekili Gürer, engelli ve eski hükümlülerin istihdam sorununu, Çalışma Bakanlığına yönelttiği soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı... Gürer'in, engelli ve eski hükümlülerin işe yerleştirilmelerinde yaşanan aksaklıkları Meclis gündemine getirdiği soru önergesine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu yanıt verdi. 

25 Şubat 2018 Pazar 12:21
“Engelli istihdam zorunluluğu kâğıt üzerinde kalmasın”

Bakan Sarıeroğlu, eski hükümlü ve engelli çalıştırma yükümlülüğüne uymayan işverenlere idari yaptırım uygulandığını, tahsil edilen paraların da eski hükümlü ve engellilerin iş bulması amacıyla gerçekleştirilen faaliyetler için harcandığını açıkladı. 

ENGELLİ VE ESKİ HÜKÜMLÜ ÇALIŞTIRMAYAN KURULUŞLAR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yazılı önergesinde, “Son beş yılda engelli ve eski hükümlü çalıştırmadığı için 4857 sayılı kanunun 101. maddesi uyarınca tahsil edilen idari para cezası toplamı ne kadardır? Ceza alan toplam işveren sayısı kaçtır? 2017 yılı itibari ile engelli çalışan sayısı kaçtır?Eski hükümlü çalışan sayısı kaçtır?

Engelli ve eski hükümlü çalıştırmayan kamu ve özel kuruluş sayısı kaçtır? Engelli ve eski hükümlü çalıştırmayanlara kesilen idari para cezaları nerede değerlendirilmiştir? Eski hükümlü çalıştırmayanlara kesilen idari para cezaları nerede değerlendirilmiştir?” şeklinde sorular yöneltti. 

İSTİHDAM FAALİYETLERİ 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ise engelli vatandaşlarımızın istihdamlarının artırılması amacıyla niteliklerinin artırılması, girişimciliklerinin desteklenmesi ve istihdam edilmeleri yönünde faaliyetler yürütüldüğünü belirterek, “Bu faaliyetlerin temel amacı engelli vatandaşlarımızın toplumsal entegrasyonlarına yardımcı olmak, çalışma hayatına katarak sosyalleşmelerini ve üretim sürecine katkı sunmalarını kolaylaştırmak ve istihdamlarını artırmaktır” dedi. 

İŞ ARAYAN ENGELLİYE MESLEK DANIŞMANI 

Türkiye İş Kurumunca, iş arayan engellilere iş ve meslek danışmalığı hizmetleri verilerek mesleki eğitim programlarına yönlendirildiğini ya da durumlarına uygun işlere yerleştirilmeye çalışıldığını anlatan Bakan Sarıeroğlu, “ Engelli bireylerin işverenlerle daha rahat bir şekilde görüşebilmelerini sağlamak için il müdürlüğü ve hizmet merkezlerinde haftanın belirli günlerinde "Engelli Toplu Görüşmeleri" gerçekleştirilmektedir. İşveren temsilcileri, Kuruma davet edilerek engelli iş arayanlarla toplu bir şekilde görüşebilmektedir.

4857 sayılı İş Kanununun 30'uncu maddesi gereğince engelli ve eski hükümlü çalıştırma yükümlülüğüne uymayan işyerlerine çalışma ve iş kurumu il müdürlüğünce aynı Kanunun 101 inci maddesine istinaden idari yaptırım uygulanmaktadır” açıklamasında bulundu. 

CEZA TAHLİSATLARI NEREDE HARCANIYOR?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’i soru önergesine verdiği yanıtta ayrıca şu ifadelere yer verdi:  “Engelli ve eski hükümlü çalıştırmayan işverenlerden tahsil edilen idari para cezaları, "Engelli ve Eski Hükümlü Çalıştırmayan İşverenlerden Tahsil Edilen İdari Para Cezalarını Kullanmaya Yetkili Komisyona Dair Yönetmelik" hükümleri gereğince kurulan Komisyon tarafından, konusu engellilerin ve eski hükümlülerin mesleki eğitimi, engellinin iş bulmasını sağlayacak destek teknolojileri, engellinin işe yerleştirilmesi, işe ve işyerine uyumunun sağlanması mesleki rehabilitasyonu, istihdamı ve kendi işini kurmasına yönelik projeler için tahsis edilmektedir.”

BAKANLIK NEDEN RAKAM VERMİYOR?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer de, eski hükümlü ve engelli çalıştırma zorunluluğu bulunan işyerlerine uygulanan yaptırımlar, kaç hükümlü ve engellinin işe yerleştirildiği, ceza alan işveren sayısı, ne kadar para cezası kesildiği gibi sorulara Bakanlık tarafından yine yüzeysel yanıt verildiğini belirterek, “Bu rakamların, bakanlığın veri tabanında mevcut olmasına rağmen açıklanmamasına bir anlam veremiyorum.  Bakanlık engelli ve eski hükümlü çalıştırma zorunluluğu olmasına rağmen bu zorunluluğu yerine getirmediği için ceza alan işveren sayısını neden açıklamaz? “ diye sordu. 

BAZI RESMİ KURUMLAR BİLE ENGELLİ ÇALIŞTIRMIYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Özel işyerlerinin haricinde resmi kurumların bazılarının bile engelli ve eksi hükümlü çalıştırma zorunluluğuna uymadığı bilinen bir gerçektir. Kâğıt üzerinde alınan önlemlerin gerçek manada uygulamaya geçmesi halinde, eski hükümlü ve engellilerin istihdamında artış görülecektir” diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15