“Et diplomasisi uğruna, Türkiye’de hayvancılığa darbe vuruluyor”

CHP'Lİ FİKRİ SAĞLAR: “ET İTHALATI KARŞILIĞINDA HANGİ ÜLKELERE HANGİ SİYASİ TAVİZLER VERİLDİ?”

14 Mart 2018 Çarşamba 16:08
“Et diplomasisi uğruna, Türkiye’de hayvancılığa darbe vuruluyor”

CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, Tarım Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın “Türkiye'nin et ihtiyacından dolayı değil, siyasi olarak bazı ülkelerden ithalat yapmak zorunda olduğu” açıklamasını meclis gündemine taşıdı.

Fikri Sağlar hazırladığı soru önergesinde, et ithalatı karşılığında hangi ülkelere hangi konularda siyasi taahhütlerde bulunulduğunu sordu. Sağlar ayrıca, verilen bu siyasi taahhütler arasında, TBMM gündemine getirilmesi gereken konular olup olmadığının da kamuoyuna açıklanması gerektiğini belitti.

Belçika, Fransa, Romanya, Letonya, İspanya, Macaristan, Irak, Gürcistan, Polonya, Bosna Hersek ve Sırbistan’dan karkas et ithalatı yapılmakta olduğunu belirten Sağlar, 2017 yılında bu ülkelerden yapılan et ithalatı miktarı ve birim fiyatlarının açıklanmasını da istedi.

“Et diplomasisi uğruna, Türkiye’de hayvancılığa darbe vuruluyor”

Mersin Milletvekili Sağlar, et ithalatının bir diplomasi aracı olarak kullanılabilmesi amacıyla AKP’nin Türkiye’de hayvancılığa darbe vurduğunu belirtti. Sağlar ayrıca, tarım ve hayvancılığın diğer alanlarında da benzer diplomasi yöntemleri kullanılıp kullanılmadığının açıklanması gerektiğini vurguladı ve “hangi tarım ve hayvancılık ürünlerini ihtiyaçtan dolayı değil diplomatik amaçlarla ithal etmektesiniz?” sorusunu yöneltti.

ABD Tarım Bakanlığı’nın (USDA) yayınladığı raporlarına göre, Türkiye’nin canlı ve karkas olarak et ve hayvan ithal ettiği ülke sayısı 26’dır. Bunlardan 11’inden doğrudan karkas, yani kesilmiş et olarak ithalat yapılıyor.

Tarım Bakanlığı’nın raporlarına göre Belçika, Fransa, Romanya, Letonya, İspanya ve Macaristan’dan karkas et ithal ediliyor. Ayrıca Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın açıklamalarına göre Gürcistan ve Irak, karkas ithalatında üst sıralarda yer alıyor. Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Eylül 2017’den bu yana Polonya, Bosna Hersek ve Sırbistan’a giderek, hepsinden et alım anlaşmaları imzalayarak dönmüştü.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15