Flaş soru... Ankara'da gözaltına alınanlar 'TOPLAMA KAMPI'nda mı tutuluyor?

CHP’li Necati Yılmaz, Ankara Emniyeti Terörle Mücadele Şubesi’nin gözaltına aldığı kişileri “toplama kampı” niteliğindeki yerlerde tuttuğuna yönelik iddiaları Başbakan Yıldırım’a sordu. Ankara Emniyeti Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince gözaltında tutulan kişilerin neden spor salonu görünümlü yerlerde tutulduğunun açıklanmasını isteyen Yılmaz, “Söz konusu spor salonunun hijyen, ses, ışıklandırma, uyuma ve dinlenme açısından tüm insani koşullar, evrensel etik, hukuki norm ve standartlara uygun olduğu düşünülmekte midir?” diye sordu.

16 Mayıs 2018 Çarşamba 11:34
Flaş soru... Ankara'da gözaltına alınanlar 'TOPLAMA KAMPI'nda mı tutuluyor?

GERÇEK MUHABİR / ANKARA

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, Ankara Emniyeti Terörle Mücadele Şubesi’nin resmi bir gözaltı merkezi olmadığı ve gözaltıların “toplama kampı” niteliği taşıyan ortamlarda yapıldığına ilişkin iddiaları TBMM gündemine taşıdı. Bu iddiaların doğru olup olmadığının açıklanmasını isteyen Yılmaz, “Söz konusu spor salonunun hijyen, ses, ışıklandırma, uyuma ve dinlenme açısından tüm insani koşullar, evrensel etik, hukuki norm ve standartlara uygun olduğu düşünülmekte midir? Yoksa bu koşulların sağlanmasına yönelik olarak hükümetinizce yürütülen bir çalışma var mıdır?” sorularını yöneltti.

“GÖZALTILAR TOPLAMA KAMPI GİBİ YERLERDE YAPILIYOR”

CHP’li Yılmaz, Başbakan Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Ankara Tabip Odası İnsan Hakları Komisyonu’nun Ankara Emniyeti Terörle Mücadele Şubesi’nin resmi bir gözaltı merkezi olmadığını, gözaltıların “toplama kampı” niteliği taşıyan ortam ve koşullarda yapıldığını açıkladığını anımsattı. Hakkında gözaltı kararı bulunan kişilerin “spor salonu” olduğu görülen ve herhangi bir tanıtıcı işaretin bulunmadığı geniş bir alana götürülerek, burada alıkonulduğunun ifade edildiğini kaydeden Yılmaz, şöyle devam etti:

“Spor salonunun pelüşten bir malzeme ile kaplanan zemininin insan yağı, kıl ve saç ile kirlendiği, tuvalet ve duş yerlerinin de aynı biçimde pis olduğu belirtilmiştir. Ayrıca, kişiye özel yatak ve battaniye verilmediği, tüm uyuma araçları içinde topak haline gelen kıl, tüy ve insan yağının bulunduğu kaydedilmiştir. Avukatlarla görüşmenin açık alanda, hiçbir mahremiyet sağlanmadan yapıldığı, bunun savunma hakkını ortadan kaldırdığı belirtilerek, hekim muayenesinin de aynı biçimde mahremiyet sağlanmadan, evrensel tıp etiğine ve insan haklarına aykırı olduğu bildirilmiştir.”

“NEDEN SPOR SALONUNDA TUTULUYORLAR?”

Ankara Emniyeti Terörle Mücadele Şubesi’nin resmi bir gözaltı merkezi olup olmadığını, varsa burasının neresi olduğunu soran Yılmaz, “Ankara Tabip Odası İnsan Hakları Komisyonu’nun iddia ettiği gibi gözaltına alınan kişiler ‘toplama kampı’ niteliğinde yerlerde mi tutulmaktadır? Eğer bu iddia doğru ise bu yer neresidir? Sözü edildiği gibi bir spor salonu mudur? Ankara Emniyeti Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince gözaltında tutulan kişiler neden spor salonu görünümlü yerlerde tutulmaktadır? Bu kişilerin gözaltında tutulacağı başka bir yer yok mudur?” diye sordu.

“HUKUKİ NORM VE STANDARTLARA UYGUN MU?

Yılmaz, söz konusu mekanın fiziki özelliklerinin bireylerin sağlıklarını olumsuz etkileyecek ve hastalıklara açık hale getirecek bir nitelikte olup olmadığının açıklanmasını isteyerek, şu sorulara yer verdi:

-Gözaltındaki kişilerin doktor muayeneleri ve avukatlarla görüşmelerinin herhangi bir mahremiyet sağlanmadan gerçekleştirildiği hususu doğru mudur?

-Söz konusu yer veya benzerleri Ankara dışında başka illerde de bulunmakta mıdır? Var ise bu tür yerlerin hukuki ve yasal dayanağı nedir?

-Söz konusu spor salonunun hijyen, ses, ışıklandırma, uyuma ve dinlenme açısından tüm insani koşullar, evrensel etik, hukuki norm ve standartlara uygun olduğu düşünülmekte midir?

-Söz konusu yerlerde gözaltında tutulan kişi ya da kişilerin can güvenliği nasıl sağlanmaktadır? Olası bir olumsuzluğun yaşanması halinde bu durumun sorumlusu kim ya da kimler olacaktır?

-Gözaltında tutulan kişilerin insan hakkı, evrensel etik, hukuki norm ve standartlara uygun alanlarda tutulması planlanmakta mıdır? Bu kapsamda hükümetinizce yürütülen bir çalışma var mıdır? Yoksa olacak mıdır?

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15