Gürer: Malulen emekli edilip sonra vazgeçilmemeli

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Malulen emekli olduktan sonra işgücü kayıp oranlarında küçük değişiklik olduğu için emekliliklerine son verilenlerin mağduriyeti giderilmelidir” dedi.

23 Mayıs 2018 Çarşamba 11:58
Gürer: Malulen emekli edilip sonra vazgeçilmemeli

Malulen emekli olanların korkulu rüyası görmesi önlenmeli

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, malulen emekli olduktan sonra işgücü kaybı oranlarındaki değişiklik nedeniyle emekliliklerine son verilen yurttaşların yaşadığı mağduriyeti, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yönelttiği soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. 

Önergeye yanıt veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, bu durumda olanların maluliyetlerinin devam edip etmeyeceğine Maluliyet Tespiti İşlemleri Yönetmeliği hükümlerine göre karar verildiğini belirtti. 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer önergesinde, “2017 yılında, malulen emekli olan, kontrole tabi bulunan ve SGK'nın yeniden kontrolü sonucu malulen emekliliği sona erdirilen kişi sayısı kaçtır? Malulen emekli olurken heyet raporu yüzde 60 iken % 56'ya düşürülerek malulen emekliliği sona erdirilen bir yurttaş % 4 lük bir değerlendirme değişikliği ile emeklilikten olmaktadır. Malulen emekliler için bu gibi değişiklikler ciddi mağduriyet yaratmaktadır. Bu bağlamda düzenlemeler sağlanacak mıdır?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi. 

Önergeye yanıt veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, “5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 25 inci maddesi gereğince, Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin Kurum Sağlık Kurulunca incelenmesi sonucunda, Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalılardan çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az % 60'ını, (c) bendi kapsamındaki sigortalılardan çalışma gücünün en az % 60'ını veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiği tespit edilenler malûl sayılmaktadır. Diğer taraftan, sigortalıların malul sayılıp sayılmayacağına ya da malullük aylığı almakta olanlardan kontrol muayenesi sonucunda maluliyetlerinin devam edip etmediğine 03/08/2013 tarihli ve 28727 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Maluliyet Tespiti İşlemleri Yönetmeliği hükümlerine göre karar verilmektedir” açıklamasında bulundu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, malulen emekli olanlar için belirli aralıklarla yapılan maluliyet tespiti sonrasında, çalışma gücüyle ilgili kayıp oranı düşen emeklilerin, malulen emekliliklerine son verilmesinin ciddi mağduriyet yaşattığını belirterek, “Öyle ki, yüzde 60 olan oranla emekli olan bir yurttaş, belirli bir süre sonra yapılan kontrollerinde, iş görmezlik oranı birkaç puan düştüğü için emeklilik hakkı elinden alınıyor. Bu durum, zaten zor koşullarda hayatlarını sürdüren emekliler için ciddi bir mağduriyet oluşturuyor. Sayın Bakan soru önergemize verdiği yanıtta, ilgili mevzuat hükümlerinden bahsederek, bu durumda olanların mağduriyetlerinin giderileceğine dair bir açıklamada bulunmamıştır. Ancak, çok sayıda mağduru olan bu düzenlemenin yeniden değerlendirilmesi gerekmektedir” dedi. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15